Şimşek: Devlet Desteğinin Kamuya Ek Yük Getirip Getirmeyeceğini Bilmiyoruz

Şimşek: Devlet Desteğinin Kamuya Ek Yük Getirip Getirmeyeceğini Bilmiyoruz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, basında yer alan Türkiye’de yapılan 3’üncü köprü, Kanal İstanbul ve 3’üncü havaalanı gibi büyük projelerin başındaki firmalara devlet güvencesi getirileceğine yönelik haberlere açıklık getirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, basında yer alan Türkiye’de yapılan 3’üncü köprü, Kanal İstanbul ve 3’üncü havaalanı gibi büyük projelerin başındaki firmalara devlet güvencesi getirileceğine yönelik haberlere açıklık getirdi. Şimşek, devletin bazı projelere sigorta görevi yapması gerektiğini ifade ederek, "Kamu maliyesine ek yük getirip getirmeyeceğini bilmiyoruz." açıklamasında bulundu.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından bin 700 Vergi Müfettişi Yardımcısı’nın eğitim programına katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mesleğe yeni başlayan müfettiş yardımcılarına yaptıkları projeler ve mali disiplin hakkında bilgi verdi. TOBB Üniversitesi’nde düzenlenen program sonrası Bakan Şimşek, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve Vergi Denetim Kurulu Başkanı Adnan Ertürk ile birlikte üniversite bahçesinde sohbet etti.

Sohbet esnasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Şimşek, 19 Nisan'da Resmî Gazete’de Hazine Müsteşarlığı’nın hazırladığı yönetmeliğin içeriğinde yer alan asgari yatırım tutarı bir milyar liranın üzerinde olan yap-işlet-devret projeleri ile Sağlık ve Eğitim Bakanlıkları'nın 500 milyon doların üzerindeki projeleri için kullanılacak kredilere, Hazine’nin garanti vermesi konusundaki haberlere açıklık getirdi. Türkiye’de yapılan büyük projelerin başındaki firmalara devlet güvencesi getirilmesi hakkında çıkan haberler için kanuni düzenlemelerin yapıldığına değinen Şimşek, "Sonuçta devlet bazı projeleri kendisi doğrudan doğruya yapar. Gider hastane yaparsınız, köprü yaparsınız. Marmaray’ı devlet olarak kendimiz yaptık. Bazı projeler var. Bunlar yap, işlet, devret modeli ile yapılıyor. Bunların bir kısmı ölçek olarak büyük projeler." dedi.

HANGİ PROJEYE DEVLET GARANTİSİ VERİLECEĞİ HUSUSU

"Hangi proje devlet garantisi verilip verilmeyeceği hususu, diğer bütün işlerimizde olduğu gibi açık ve şeffaf bir şekilde tanımlanacak ve ifade edilecek." diyen Bakan Şimşek, devletin bazı projelere bu anlamda bir sigorta olabileceğini ifade etti. Şimşek şöyle dedi:

"Bu eğer projelerin yapılabilirliği, finansmanın maliyetini aşağı çekecekse tatbiki devletin zaten yapmayı düşündüğü projelerdi. Bizden önceki dönemde havaalanlarının büyük bir kısmı devlet eliyle yapılmış. Barajlar, hastaneler devlet eliyle yapılmış. Bu konular tartışılırken daha geniş bir çerçevede olaya yaklaşılırsa daha iyi."

Söz konusu güvencelerin verilmesi konusunda çalışmaların sürdüğünü ifade eden Şimşek, "Kamu maliyesine ek yük getirip getirmeyeceğini bilmiyoruz. Üçüncü havaalanının olamaması kamuya çok ciddi kayıplar getirir. Ama üçüncü havaalanının yapılmasını kolaylaştıracak girişimler bu hava alanının yapılmasını daha hızlandıracak ve kolaylaştıracağını önceden varsayamayız. Özel sektör bunlar zaten yapacak. Siz bir ihtimalden bahsediyorsunuz. Biz bütçe disiplinini her zaman önemsedik. Bilanço içi ve dışı bütün hepsini önemsiyoruz. Şuan bütçe dengeleri, borç dinamikleri hem gelişmekte olan ülkelerden hem de gelişmiş ülkelerden ve Avrupa ülkelerinden kat kat daha iyidir." açıklamalarında bulundu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.