'Silahlı Unsurların Siyasi Unsur Olarak Sürece Katılması Tavsiye Edildi'

'Silahlı Unsurların Siyasi Unsur Olarak Sürece Katılması Tavsiye Edildi'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün akil insanlar heyetiyle yaptığı toplantıya katılan Prof. Dr. Doğu Ergil, toplantıda 'silahlı unsurların siyasi unsur olarak çözüm sürecinde yer alması gerekliliğinin' tavsiye edildiğini söyledi. Ergil,...

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün akil insanlar heyetiyle yaptığı toplantıya katılan Prof. Dr. Doğu Ergil, toplantıda 'silahlı unsurların siyasi unsur olarak çözüm sürecinde yer alması gerekliliğinin' tavsiye edildiğini söyledi. Ergil, çözüm sürecindeki belirsizliğin toplumda öfke patlamalarına neden olmaması için detayların kamuoyuna açıklanması gerektiğini ifade etti.

Bugün gazetesine dünkü toplantıyı değerlendiren Doğu Ergil, çözüm sürecinin toplum genelinde kabul görmesi için akiller grubunun katkılarıyla siyasi irade STK’larla yeni bir örgütlenmenin gerekliliğinin görüşüldüğünü söyledi, Ergil, toplantıda, iki grup arasındaki temel değerlere vurgu yapılarak barış sürecinin muhataplar tarafından yeniden canlandırılması için akil insanlara yeni bir kulvar açılmasının gerekliliğinin öneminin de değerlendirildiğine değindi.

Yeni bir yapılanmayla tekçilik üzerinden gerçekleşen ayrımcılığa dur deneceğini aktaran Ergil, “Dincilik, bölgecilik ve mezhepçlik gibi kimlikler üzerinden çatışmaya sebep verilmeyecek. Vatandaşlık hukuku geliştirilecek.” açıklamasında bulundu. Ergil. “Bütün muhatapların ortada buluşup, makul bulabileceği bir anlayışın ve anlayışın geliştirilmesi gerekiyor. Bu da çeşitli komisyonlar ve çalışma gruplarının devreye girmesi ile sağlanabilecek.” dedi.

'DEMOKRATİK AÇILIMLAR GENİŞLETİLMELİ'

Çözüm sürecinde yer alan demokratik açılımların muhafaza edilerek daha da genişletilmesi gerektiğinin altını çizen Ergil, şunları dedi: “Güvenlikle özgürlükler arasında güvenlikle ilgili bir ağırlığın oluşmamasına dikkat etmemeliyiz. Akil insanlar bu konuda ölçüyü siyasi iradeye sunmaya çalışacaklar. Çözümün konjoktürel yani bugün için seçim için değil, toplumun bütünü için ve sürekli bir barış için planlanıp uygulanması lazım.”

Söz konusu toplantıda Kürdistan’ın bundan sonra kültürel bir olgu olarak kabul edilmesi gerektiğinin konuşulduğunu aktaran Ergil , “Son olaylarla Kürt sorunu bir Kürdistan sorununa dönüştü. IŞİD’in ortaya çıkmasıyla beraber Kürtler varlık yokluk mücadelesi veriyorlar. Bu iş Türkiye meselesi olarak görmek yetmez. Kürdistan’ın Türkiye içinde kültürel bir olgu olarak kabul edilmesi ve Türkiye dışında siyasi bir olgu olarak bulunmaması gerekliliği üzerinde duruldu.” ifadelerini kullandı.

'ALEVİ SORUNUNUN, ÇÖZÜLEN KÜRT SORUNU YERİNE İKAME EDİLMEMESİ TAVSİYE EDİLDİ'

Avrupa Komisyonu yerel yönetimler ve özerklik şartının bir an önce benimsenmesi gerekliliğinin konuşulduğunu ifade eden Ergil, “Ademi merkeziyetçi bir yapıya geçilmesi, dil eğitiminin artık savsaklanmaması, Alevi sorununun çözülen Kürt sorunu yerine ikame edilmemesi, silahlı unsurların birer siyasi unsur olarak sürece katılarak çözüm sürecinde yer alması gerektiği tavsiye edildi.” diye konuştu.

Çözüm sürecinin her safhasında hak ve özgürlüklerin hükümetin güvencesi altında olması gerektiğini hükümet yetkililerine tavsiye ettiklerini anlatan Ergil, yukarıdan emredici ya da aşağıdan baskılayıcı bir dil değil, toplumu kucaklayan bir vatandaşlık dili geliştirilmesi gerektiğinin söylendiğini aktardı.

PKK bastırınca devletin taviz verdiği algısının silinmesi gerekliliğinin önemine de vurgu yapıldığını dile söyleyen Ergil, “Özellikle kendisini Türk olarak nitelendiren kesimde böyle bir algı var.” dedi.

Toplantıda uzlaşmanın barış olmadığının konuşulduğunu belirten Ergil, “Uzlaşmak barışmak değildir ama barışmak için anlaşmaktır uzlaşma. En önce uzlaşalım hangi kurallar içerisinde nasıl bir Türkiye’de yaşayacağız sonra barış adım adım inşa edilecektir.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.