'Sıkıntı devam edecek'

'Sıkıntı devam edecek'

Türkiye'nin en önemli ekonomik lokomotiflerinden biri olan inşaat sektöründeki sorunların büyüyerek, devam ettiğini söyleyen KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Sektördeki sıkıntı, daha 3-4 yıl süreceğe benziyor” dedi

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, Bayır Diamond Otel’de gerçekleştirdiği basın toplantısıyla sektördeki son durumu değerlendirdi. Başkan Bulut'a yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti. TSK tarafından başlatılan Barış Pınarı Harekatınının bölge ve ülkemiz için barış kaynağı olacağını söyleyen Bulut, bu operasyonu Konya Müteahhitler Birliği olarak sonuna kadar desteklediklerini de dile getirdi. Konya Müteahhitler Birliği olarak inşaat sektörü içinde önem arz eden bazı konuları gündeme taşıyan Adem Bulut, “2014 yılındaki kuruluşumuzdan bu yana Türkiye’de ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün gelişmesi ve sorunlarına çözüm bulma misyonuyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Birliğimizin yeni yönetim kurulu olarak gerek inşaat sektörü gerekse birliğimiz adına aynı heyecanla, daha da gayretli çalışmalar yapma hedefiyle yola çıktık” dedi.
TOPARLANMA 3-4 YILI BULUR
Son 4-5 yıldır sektör bazında sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Adem Bulut, inşaat sektörünün ön görülebildiği kadarı ile 3-4 yıla kendini toplayabileceğini belirterek, “2019 yılı bitti. 2020 yılı da görünen o ki zorlu geçecek” şeklinde konuştu. Bulut, ayrıca son yıllarda gelen zamların bu yıl içinde belirgin bir şekilde hissedildiğini, Konya içinde inşaatla ilgili mevzuat ve yönetmenliklerin sık sık değişmesinin ve bu değişimlerden kaynaklı sıkıntılar yaşadıklarını, yönetmenliklerin bütün ilçeler için standartta olması gerektiğini vurguladı.
SORUNLAR DEVAM EDİYOR
Ülke için de ekonomik güven ve istikrarın öneminden bahseden Bulut konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sektörün yeniden canlanmasında milletin elinde ki parayı döviz, faiz gibi ekonomiye can getirmeyecek unsurlara yatırmasının,hepimizin sorunu olduğunu bu konu da inşaat lokomotifinin yeniden canlandırılması gerekir. Son yıllarda ekonomide yaşanan sorunlar sektörümüzü önemli ölçüde etkilemiş, elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere artan fiyatlar ve genel olarak enflasyondaki artış, maliyetleri artırırken konut satışlarında ciddi düşüşler yaşanmıştır. Bu olumsuzluklar sektörün ciddi şekilde daralmasına neden olmuştur. Ülke olarak ekonomimizin yeniden istikrara kavuşması için gerekli çalışmaları yapılmasını temenni ediyoruz. Ve bunun yanı sıra Türkiye’de ve özel olarak Konya’da inşaat sektörünün karşılaştığı bazı sorunlar bulunmaktadır. Bunların başında merkezi yönetim tarafından imar planı uygulama yönetmenliğinde sık sık değişiklerin yapılması gelmektedir. Yönetmenlikteki sık değişiklikler sektörün uyumunu zorlaştırmaktadır. Konya’da ise ilçe belediyelerinin imar yönetmenliğini farklı yorumlaması söz konusudur. Uygulamalardaki standartların değişmesi gerek şehrin imar dokusu gerekse müteahhitlerin konut üretimi açısından sorunlara neden olmaktadır.”
BULUT'TAN YEREL YÖNETİME ÇAĞRI

“Diğer bir konu ise konutların temel ihtiyacı olan elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerinde yaşanmaktadır” diyen Bulut, şunları kaydetti: “Doğalgaz ve elektrik aboneliklerinde ilgili kurumlar katılım bedellerini abonelik işlemi sırasında alırken, KOSKİ inşaat ruhsatı alımı esnasında katılım bedelini müteahhitlerimizden almaktadır. Bu konu ile ilgili KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ile yapılan görüşmeler sonucu konunun Konya Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay’a iletileceğini ve bu konu da ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını tarafımıza bildirmiştir. Bizde KOMÜT olarak sorunlarımızın çözüme kavuşacağını ümit ediyoruz. Merkezi Hükümetin faiz indirimi, imar barışı, KDV indirimi inşaat sektörünün önünü açma çabalarını müteahhitler olarak olumlu karşılıyor, aynı bakış açısını yerel yönetimlerden de bekliyoruz. İnşaat ruhsatı, iskan ruhsatı ve arsa üretimi konusunda adımlar atılmasını sektörün önünün açılması için yerel yönetimlerimizin de elini taşın altına koymasını bekliyoruz.”

TANER ÖZAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum