Adem Turan

Adem Turan

Sigara sağlığa zararlı da, yediklerimiz nasıl acaba?

Sigara sağlığa zararlı da, yediklerimiz nasıl acaba?

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürünü kamuoyuyla paylaştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık hileli ürünler ve sağlığı tehdit eden bu ürünler ile ilgili uyarılar yapıldı.

Bunları üreten firmalara verilen ceza bu yıl 22 bin 742 lira. Firmaların elde ettikleri kazançların ise bu cezanın çok çok üzerinde olduğu, bununla ilgili gereken yasal düzenlemelerin yapılması için hükümet kolları sıvadı.

Bazı firmaların daha önce de ceza almasına rağmen aynı isimle ürünlerini piyasaya sürmeye devam ettiği görüldü. Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak gıdaları üreten, ithal eden, kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya süren gıda işletmecilerine 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 1000 günden 5 bin güne kadar adli para cezası verilmesini öngören yasa taslağı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı'nda ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri çerçevesinde son düzenlemeler yapılıyor. Meclise sunulması öngörülen teklife göre, gıda ve yemde taklit ve tağşiş yapılmış ürün işleme tabi tutulamayacak ve piyasaya arz edilemeyecek. Hassasiyeti yüksek bir husus olduğu için yapılan çalışmaların ne kadar önemli olduğu açıkça görülmektedir. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit tağşiş yapılan ve ilaç etken maddesi kullanılan gıda ürünlerinin listesini kamuoyu ile paylaştı. Listede bazı içecek ve çikolatalarda kullanılan “Sildenafil sitrat" isimli ilaç etken maddesi dikkat çekti. Uzmanlara göre, bu maddenin bilinçsiz tüketilmesi, kalp rahatsızlıklarına ve hatta aşırı kullanımda ölüme neden olabilir. Tarım Bakanlığı'nın internet sitesinde maddeyi taşıyan ürünler açıklandı. Bu konuda açıklanmış ürün listelerine gazetemizin haber sitesinde ve diğer haber sitelerinde kolayca ulaşabilirsiniz.

Üreticileri de insafa davet ediyoruz. Çok para kazanabilmek için insanların sağlığını bozmak, çok büyük vebal içerir. Aynı zamanda helal kazancınıza da haram katmış olursunuz. Bunun hesabını devlete vereceğiniz gibi, ahirette de Allah’a hesap vermek zorunda kalırsınız.

Kanuni Sultan Süleyman’ın sağlık için söylediği şu veciz şiiri ne kadar manidardır.  

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”

Bildiğiniz gibi bozulan sağlık para ile de geri alınmıyor.

Hepinizin sağlıklı, huzurlu günler geçirmenizi temenni eder, hayırlı cumalar dilerim.

Allah’a emanet olunuz.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR