Sigara kullanımı 13 yaşına kadar düştü!

Sigara kullanımı 13 yaşına kadar düştü!

Türkiye'de sigara içme yaşının 13'e kadar düştüğünü dile getiren Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, “Bugün liselilerin yüzde 70'i sigara kullanıyor. Ortaokul çağındaki çocuklar bile sigara içiyor” dedi

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de her yıl 83 bin 100 kişi sigara tüketiminden dolayı hayatına kaybediyor. Türkiye'de 252 bin çocuk, 14,5 milyon da yetişkin tütün ürünü kullanıyor. Türkiye genelinde olduğu gibi, Konya'da da sigara kullanım oranı artıyor. Kullanım arttıkça, tüketim yaşı da ortaokul çağına kadar iniyor. 35-44 yaş arası erkekler yüzde 50,6 ile en fazla tütün ürünü içen yaş grubunu oluşturuyor. Kadınlarda da yüzde 19,6 ile en fazla 35-44 yaş aralığı tütün içiyor. Vatandaş, hem ekonomik hem de sağlık açısından her geçen gün daha fazla kayba uğrarken, bu gidişattan tek kazanan ise her zamanki gibi sigara firmaları oluyor. Sigara tüketimi, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

ELLERİNDE KALEM YERİNE SİGARA VAR

Yaptığı etkinliklerle farkındalık ve tütün ürünü kullanımını azaltmak isteyen Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, şunları söyledi: ”Sigarayı bırakmak için önce istek gerekli. İlaç gibi tıbbı ürünler, tek başına sigara bırakmaya yardımcı değil. Sigarayı bırakmak isteyen bir birey, herşeyden önce sigarayı beyninden silmeli. Türkiye’de sigarayla mücadele konusunun ortaokul ve lise ders müfredatına eklenmesi gerekir. İnsanlar sigaranın zararlarını küçük yaştan itibaren bilmeli. Bilmeleri gerekiyor ki büyüdükleri zaman sigaradan uzak dursunlar. Sigarasız bir toplum için okullarda ders müfredatlarına detaylı bir şekilde sigaranın zararlarının anlatıldığı uygulamalar konulmalı. Ülke gençlerine daha sigara belasına düşmeden bazı şeyler anlatılmalı. Çocuklarımızı çok güzel bir eğitimden geçirip, onlara bir hedef göstermeliyiz. Sigarasız Ailem projesini bu anlamda önemsiyoruz. Çocuklarımıza sigaranın zararlarını, tatlı ve anlayabilecekleri bir dille anlatmaya çabalıyoruz. Çocuklarımızdan birisinin sigarayı bırakmasına vesile olduğumuz zaman mutlu oluyoruz. Onlar da belli bir süre sonra başkalarına faydalı olmaya başlıyor.”

GENÇLERİMİZ KAYBEDİYOR FİRMALAR KAZANIYOR!

Sigara içme yaşının 13’e kadar düştüğünü her fırsatta vurgulayan Dikici, “Sigara firmalarında dünyanın en akıllı insanları çalışır. Çalışanlar, sigara satışı düştüğünde ortaya bir yalan attılar. Türkiye’de kadınlarda sigara içme eğilimi artıyor diye bir cümle kurdular ve bu cümle diğer kadınları da cesaretlendirdi. Şuanda kadınlarda ve kız çocuklarımızdaki sigara içme oranı çok arttı. İnsan düşündüğü zaman sigaranın içilecek bir şey olmadığını bilir ama insanlarımızı psikolojik savaşla kandırıyorlar. Ve bu yüzden sigara içme eğilimi, kadınlarda artmaya başladı. Türkiye’de sigara içme yaşı 13’e kadar düştü. Sigara firmaları para kazanmak için gençlerimizi kullanıyor. Biz gençlerimizi kaybederken, onlar para kazanıyor. Bu da çok acı bir tablo. Lise öğrencilerine sigaranın zararları üzerine sunumlar yapıyorum ve lise öğrencilerine 'aranızda sigara içen var mı?' diye soru sorduğumda yüzde 70’ i içtiğini söylüyor. Üzücü bir durum. Daha da üzücüsü, sigara içme yaşının ortaokula kadar düşmesi” şeklinde konuştu.

ANNE VE BABAYA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

“Anne ve baba eğer evde sigara içiyorsa o ev mutsuz ve ekonomik sıkıntıdadır” diyen Dikici, şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı: “Sigaraya verilen para, bir ailenin ev ekonomisini bozar ve bu sıkıntı aileye zora sokar. Yine bu maddi sıkıntı, çocuğa da yansır. Çocuğun ihtiyaçları sigara tüketiminden dolayı son plana atılıyor. Asgari ücretle geçinen bir aileyi düşünelim. Bu gerçekten ekonomik açıdan bir facia. Ekonomik sıkıntıların olduğu bir ailede çocuklarda huzur olmaz. Bunun yanı sıra çocuk 'annem içiyor, babam içiyor kötü olsa onlar da kullanmazlardı' psikolojisiyle hareket ediyor ve çocuk da sigara kullanmaya başlıyor. Anne ve baba bir nevi çocuklarını sigara içmeye teşvik ediyor. Anneler ve babalar sigaradan uzak durup çocuklarını da sürekli sigara kullanımının olumsuz sonuçları konusunda bilinçlendirdiği sürece evlatlarımız da bu kötü alışkanlıktan uzak duracak. Türkiye’deki sağlık harcamalarına ödenilen miktar, şuanda hiçbir yere ödenmiyor. Buerger hastalığı, kanser, ani kalp krizi, bunlar en çok para harcanan hastalık türleri. Durum böyle olunca sağlık sektörü acısından da ekonomi etkileniyor. Sigarayı bırakmak hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan birinci derecede önem taşıyor.”

GAMZE ERYILMAZ-ŞURA SARIOĞLAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum