Side, Yılda 200 Bin Polonyalı Turist Ağırlıyor

Side, Yılda 200 Bin Polonyalı Turist Ağırlıyor

Türkiye'ye gelen 440 bin Polonyalı turistin 200 bini Antalya Perge, Selge, Seleukeia, Xanthos ve Side Antik Kent'te kültür turuna çıkıyor. Polonyalı turistlerin ülkede birinci sırada kültür, tarihi ve arkeolojik varlıkları tanıma turuna çıktığı...

Türkiye'ye gelen 440 bin Polonyalı turistin 200 bini Antalya Perge, Selge, Seleukeia, Xanthos ve Side Antik Kent'te kültür turuna çıkıyor. Polonyalı turistlerin ülkede birinci sırada kültür, tarihi ve arkeolojik varlıkları tanıma turuna çıktığı antik kent ise Side.

Polonyalı turistler ülke turizminin yüzde 13'nü oluşturuyor. Yıllık Türkiye'ye gelen 440 bin Polonyalı turistin yüzde 62'i Antalya'da tatil yapıyor. Bunu ikinci sıra Marmara Bölgesi'nde İstanbul, üçüncü sırada Ege'de Muğla takip ediyor. 38 milyon 500 bin nüfusa sahip olan Polonya'da yıllık ortalama 3 milyon 450 bin kişi değişik ülkelere tatile çıkıyor. Polonyalı tatil yapmada birinci sırada İspanya, İtalya, Yunanistan, Fransa, Türkiye, Mısır ve Tunus gibi ülkeleri tercih ediyor.

Ülkeye gelen 440 bin Polonyalı turistin 240 bin deniz, kum güneş turizmi için gelirken 200 bini tarih, kültür, arkeolojik varlıkları tanıma ve macera turları için geliyor. Polonyalı turistlerin ülkede tatil yapma yaş gurunun ise 18-55 yaş grubu olduğu ifade edildi. Polon kültür turizmi uzmanı Dr. Aga Chmielewska, Polonyalıların kültür turizmi kapsamında dünyada ilk sırada gittiği ülkenin İtalya olduğunu bunu ikinci sırada Yunanistan takip ettiğini söyledi. Yıllık 570 bin Polon kültür turizmi tutkunun İtalya'ya tatile gittiğini belirten Chmielewska, İtalya ve Yunanistan'dan sonra üçüncü sırada geldikleri ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti. Chmielewska, "Türkiye'ye tatile gelen Polonyalı turistlerin 78'i tatile nisan-ekim ayında geliyor. Yüzde 55 oranında turizm seyahat acenteleriyle geliyor. Ortalama tatil süreleri 8 gün. Turizmde toplamda dış harcamaları 3,1 milyar dolar. İyi bir tanıtım Türkiye'ye gelen Polonyalı turist sayısı 2015 yılında rahatlıkla 600 bin olabilir. Polonyalı turistler Antalya'yı seviyor. Kültür turizmi için gelen turistlerin yüzde 68'de Side, Xathos ve Perge antik kentlerini görmeye geliyor." dedi.

Tantur Turizm Seyahat Acentesi Kokartlı Turist Rehberi Erçin Saydam, Antalya'ya getirdikleri Polonyalı turistleri tek kültür turuna çıkardıklarını yeri Side olduğunu söyledi. Side'ye getirdikleri Polonyalı turistlere Roma dönemi Anıtsal Çeşme, Piskoposluk Sarayı, Apollon Tapınağı, Side Antik Tiyatro, Side Müzesi, Devlet Agorası, Tüke, Athena ve Apollon Tapınağı'nı gezdirdiklerini belirten Saydam, Polonyalı turistlerin geçmiş döneme ait eserler hakkında bilgi sahibi olma, insan hikayeleri ve eserlerin fotoğrafı çekmeyi sevdiğini kaydetti. Saydam, "Kültür ve arkeolojik varlıkları tanımada Polonyalı turistler için Side Antik Kent ayrıcalıklı tarihi ören yeri. Side, Polonyalıların Antalya'ya gelmesinde önemli bir antik kent. Side'nin tarihi ve arkolojik zenginliği iyi bilinmeli." ifadesini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.