Şiddete Maruz Kalan Kadınlar Şikayet Etmekten Korkuyor

Şiddete Maruz Kalan Kadınlar Şikayet Etmekten Korkuyor

Kadın hakları savunucusu ve avukat Seyran Ateş, ve avukat Ali Aydın, 'Kadınlara Şiddete Karşı Eylem Günü' vesilesiyle aile içi şiddet hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ateş, kadınların en korunaklı yer olan evlerinde şiddete maruz...

Kadın hakları savunucusu ve avukat Seyran Ateş, ve avukat Ali Aydın, 'Kadınlara Şiddete Karşı Eylem Günü' vesilesiyle aile içi şiddet hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ateş, kadınların en korunaklı yer olan evlerinde şiddete maruz kaldığını ve çoğunun şikayet etmeye korktuğunu söylerken, Aydın bu gibi durumlarda ne yapılabileceğini anlattı.

Avrupa Temel Haklar Ajansı FRA’nın bir araştırmasına göre Almanya'da yaşayan kadınların yaklaşık yüzde 35'i, 16 ila 85 yaşları arasında fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Bu konuya avukat ve kadın hakları savunucusu Seyran Ateş de Berlin’de düzenlenen bir panelde değindi. Kadına şiddetin sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada yaşandığını söyleyen Ateş, kadınların özellikle eşlerinden ayrılmak istedikleri dönemin çok tehlikeli olduğuna dikkat çekti.İtalyan cemaati Comites Berlin tarafından düzenlenen bir panele katılan Ateş, bu zaman diliminde şiddete maruz kalma ihtimalinin çok yüksek olduğunu dile getirdi.

Ateş, “Kadınlar maalesef aslında en sağlıklı ve en korunaklı yerlerinde, yani evlerinde şiddette maruz kalıyorlar.” diyerek üzüntüsünü ifade etti. Kadınların genellikle şiddette maruz kaldıklarında korktuklarından dolayı bunu dışarıya yansıtamadıklarını ve kimle paylaşacaklarını, kimin yardımcı olabileceğini de bilmediklerini anlatan Ateş, “Yardım istemeye kalktıkları zaman yine bir dayak yeme ihtimali olduğu için susuyorla.r” ifadelerini kullandı.

Dilden kaynaklanan sorunlara dikkat çeken bir başka isim ise Ali Aydın oldu. Uzun zamandır Offenbach’ta avukat olarak çalışan Aydın şiddette maruz kalan Türk kadınlarının özellikle dil sıkıntılarından dolayı ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi. Aydın, “Bir yanda şiddet, öbür tarafta ne yapacağını bilememek çok büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Hiç kimse, kadın olsun, erkek olsun, çocuk olsun şiddette maruz kalmak zorunda değil.” dedi.

Kendi evinde şiddette maruz kalan bir kişinin hemen polis çağırabileceğini dile getiren avukat, “Polis çok fazla incelemeden eşinize icabında uzaklaştırma cezası verebilir. Bu uzaklaştırma cezası muhtemelen iki hafta olur. İki hafta daha uzatma ihtimali de var. Bu en fazla bir ay olur.” bilgisini verdi.

Bu süre içinde eşin eve yaklaşamadığını ve irtibat da kuramadığını anlatan hukukçu, şiddete maruz kalan kadınların bu süre dolduktan sonra da Şiddetten Koruma İşlemi (Gewaltschutzverfahren) diye tabir edilen bir mahkeme kararı ile kendilerini koruyabildiğini dile getirdi. Aydın şöyle devam etti:

“Aile mahkemesine verdiğiniz takdirde duruma göre mahkeme ya duruşma tarihi belirleyecek ve karşı tarafı dinleyecektir. Veyahut da karşı tarafı hiç dinlemeden sizin istediğiniz şekilde karar verecektir. Verdiği karar içeriği genelde, o kişinin eve yaklaşmaması, size yaklaşmaması, sizin ile telefon veya başka bir şekilde irtibata geçmemesi, aksi takdirde yüklü para cezası kesilmesi yönünde olacaktır.”

Aile içi şiddetle ilgili bir açıklama da Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig’den geldi. Konuyla ilgili bir toplantı düzenleyen bakan, kadınlara karşı şiddetin gün geçtikçe arttığını ve ortaya çıkan tablonun çok ürpertici olduğunu dile getirdi.

Şiddete maruz kalan kadınlara seslenen bakan, "Yalnız değilsiniz ve yardım var." diyerek 08000 – 116- 016 nolu Kadınlara Karşı Şiddet –Telefon Hattı’nın önemini vurguladı. Bakan Schwesig, “Almanya'da şiddette maruz kalmış her kadına destek veriliyor. 15 dilde danışmanlık hizmeti var. Türkçe de bu dillerin arasında.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.