Sıcaktan Kaçan Bursalılar Uludağ’ın Zirvesinde Çadır Kent Kurdu

Sıcaktan Kaçan Bursalılar Uludağ’ın Zirvesinde Çadır Kent Kurdu

Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden Bursa Uludağ, yaz mevsiminde sıcaktan bunalan vatandaşların akınına uğruyor. Sıcakların 40 dereceyi bulduğu yaz günlerinde ilde bunalan vatandaşlar Uludağ’a akın ediyor. Uludağ'da kurdukları...

Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden Bursa Uludağ, yaz mevsiminde sıcaktan bunalan vatandaşların akınına uğruyor. Sıcakların 40 dereceyi bulduğu yaz günlerinde ilde bunalan vatandaşlar Uludağ’a akın ediyor. Uludağ'da kurdukları çadırlarda sıcak yaz dönemini çam ağaçları arasında serin havada geçiren vatandaşlar, havalar serinleyince şehre dönüyor.

Adeta eski göçebeler gibi yazlık ve kışlık olarak yer değiştiren yüzlerce Bursalı, zirvede çam ağaçları altında adeta çadırdan kent kuruyor. Zirvede komşuluk kurup, tavuk dahi yetiştiriyor. Uludağ’da yeni yapılan bungalo evlerin kendilerine pahalı geleceği için yine çadırlarda kalacaklarını belirten vatandaşlar, kendilerine izin verildikçe her yaz döneminde Uludağ’a çıkacaklarını belirtiyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Uludağ'a model olarak kurulan yaklaşık 400 çadırın yanı sıra vatandaşlar tarafından kurulan yüzlercesi ile adeta çadırkenti andıran görüntüler yaşanıyor. Özellikle Sarıalan ve Çobankaya mevkiinde kurulan çadır kentte komşuluk ilişkileri dahi kuruluyor.

"SAĞLIK İÇİN BURADAYIZ"

Uludağ’da çadır kurup eşi ile kalan Sarfinaz Yıldız, eşinin şekeri ve tansiyonu olduğu için yazları gelip Uludağ’da üç ay kaldıklarını belirterek, “Çadırları kendimiz kuruyoruz, 200 lira yer parası verdik. Elektrikte ilk geldiğimizde 80 lira verdik. Giderken de ne yakarsak toplu olarak çadır sökülünce alacaklar.” dedi.

Yıldız, Çadırı güzel kurunca hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını belirterek, “Biz yeni yapılan bungalo evlerde kalamayız. Onların aylığı kaç lira? Biz 1 milyar lira aylık alıyoruz. Onlarda nasıl kalalım, eğer bizi koyarlarsa yine buralara gelip çadır kuracağız. Yoksa da yapacak bir şey yok. Elimiz ayağımız tutana kadar geleceğiz. 1 milyarla bizim o evlere gücümüz yetmez.” şeklinde yakındı.

Aslen Artvin Şavşatlı olan Gülümser Çakal da Bursa Erikli’de oturmasına rağmen yazları Uludağ’da her yıl kampa çıktığını anlatırken, “Biz buraya 16 senedir çıkıyoruz. Temiz hava için 3,5 ay çıkıyoruz. Ben ciğerlerimden rahatsızım, onun için tedavi için çıkıyorum. Temiz havası, doğal güzellikleri için ahududu toplamak için çıkıyorum.” şeklinde anlattı.

Çadırları kendilerinin kurduğunu anlatan Çakal, “İşte o yeni evler var ya, onlar bizi aşıyor. Çünkü biz 1 milyar maaşla 2,5 milyarlık evi tutamayız. Ama bizim için de bir şeyler yapsalar seviniriz. Birer tane konteyner koysalar valla seviniriz. Bizim burası sağlığımız için çok önemli.” şeklinde konuştu. Gülümser Çakal, ayrıca yaşadıkları en büyük sıkıntının ise şiddetli yağmurda çadırlarının su basması olduğunu sözlerine ekledi.

Bursa Gürsu’da oturduğunu ve 3 yıldır yazları Uludağ’a çıktığını anlatan başka bir vatandaş ise “Burada dinleniyorum, serin hava, şehir hayatından uzak, sıcaktan kaçıyorum, sakin, stresten uzak. En başta burada güvenlik sorunumuz var. Ben bundan şikayetçiyim. Sabahlara kadar burada silah atılıyor. Hiçbir güvenlik yok. Sorumsuzca adam kalkıp gece gürültü ediyor. Bağırıyor, nara atabiliyor. Yağmur, sel, su da olabiliyor ama bu güvenlik sorunu bizi çok etkiliyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.