Sıcaklar kokuttu!

Sıcaklar kokuttu!

Aşırı sıcaklar bunaltıyor. Dün Konya'da termometreler 36 dereceyi buldu.

Aşırı sıcaklar bunaltıyor. Dün Konya'da termometreler 36 dereceyi buldu. Sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin üstünde seyrettiği bugünlerde, şehir merkezinde gün boyu güneşe maruz kalan çöpler ve kanalizasyonlar da etrafa kötü koku yayıyor.

Konya'da hava sıcaklığı mevsim normallerinin üstünde seyrediyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle geliş güzel atılan çöpler ve kanalizasyonlar etrafa kötü kokular yayıyor. Özellikle kalabalığın yoğun olduğu yerlerdeki esnafların çöplerini dışarıya bırakması kokunun yayılmasına neden oluyor. Sıcaklık değerleri Ramazan ayından sonra yükselişe geçti. Meteoroloji 8. Konya Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre hava sıcaklığı bugün öğlen 37 dereceyi bulacak. Yarın 34 derece olması beklenen hava sıcaklığı, pazar günü 31 dereceye kadar düşeceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, Konya merkezde hava sıcaklığının pazar gününden itibaren mevsim normallerinde seyredeceğini belirtiyor. Rüzgarın ise genellikle kuzey kuzeybatı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esmesi bekleniyor.

MEVSİMLERDE KISMİ BİR KAYMA VAR

Alınan bilgeye göre bir hafta boyunca Konya merkezde yağış beklenmiyor. Ancak ilçelerin bir kısmında pazar günü gök gürültülü sağanak yağış görülebilir. İlçelerden Bozkır, Çumra, Ahırlı, Kulu, Seydişehir, Yalıhüyük'de pazar gününün yağmurlu geçeceği bekleniyor. Sıcaklık değerleri geçtiğimiz yıla oranla bu sene 5 derece daha yüksek seyrediyor. Mevsimlerde kısmı bir kayma olduğunu belirten uzmanlar, artık Anadolu'da sıcakların çok sıcak, soğukların ise daha soğuk olacağını söylüyor. Uzmanlar, şehir merkezinde hava sıcaklığının Ağustos ayında da bu şekilde seyredeceğini tahmin ediyor.

ARA SOKAKLARDA KOKUDAN GEÇİLMİYOR

Vatandaşlar halkın ortak kullanım alanlarında daha dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Belediyelerin çöpleri yer altına alması sorunu bir nebze düşürse de, duyarsız vatandaşlar ve bazı esnaflar çöplerini çöp konteynerlerine atmak yerine boş bulduğu yerde biriktiriyor. Kalabalığın yoğun olduğu yerlerde böyle bir kokunun insanı son derece rahatsız ettiğini belirten Burhan Koç "Bayramdan sonra sıcaklıklar arttı. Güneşin altında durulmuyor. Duyarsız vatandaşların ve esnafların dışarıya attığı çöpler bizleri rahatsız ediyor. Hele ki kalabalığın en yoğun olduğu Zafer Meydanı'na yakın bölgelerdeki ara sokaklardan geçilmiyor. Bazı esnaflar var ki, dükkanının önünde boş bulduğu yere biriktiriyor çöplerini. Bu hakka girmektir. Kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok. Ben şehrin merkezinde rahat rahat yürüyemiyorum. Burada iş yetkililere düşmüyor. Vatandaşlara düşüyor. Vatandaşlarımızın artık bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde yolda bir tane dahi çöp görülmüyor. Bunun sebebi oradaki yetkililerin daha çok çalışması değil, oradaki vatandaşların daha bilinçli olmasıdır. Bizim de bu şekilde davranmamız ve halkın ortak olarak kullandığı alanlarda daha dikkatli davranmamız gerekiyor" dedi.

KANALİZASYONLAR KOKU YAYIYOR

Özellikle öğlen saatlerinde iyice ısınan kanalizasyonlardan çıkan koku da vatandaşları rahatsız ediyor. Sıcaktan iyice ısınan kanalizasyonlar da çevreye kötü koku yayıyor. Çöplerin yaydığı kötü kokulara kanalizasyonlarda çıkan kokular da eklenince ortaya hoş olmayan bir görüntü çıkıyor. Turizm sezonunda olduğumuz bugünlerde Konya'ya daha çok turist geliyor. Konya dışından gelen misafirler, kötü koku karşısında, üzerlerinde hoş bir izlenim bırakmıyor. Bu manzaranın Konya'ya yakışmadığını söyleyen Burhan Koç, "Vatandaşların ve esnafların çöplerinin bu noktaya dökülmesi kabul edilecek bir durum değil. Bu durum Konyamıza hiç yakışmıyor. Dökülen atıklar, çevre kirliliğine neden olurken halk sağlığını da tehdit ediyor. Ben bu manzara ile karşılaşmak zorunda değilim. Hiç kimsenin benim sağlığımı tehdit edecek hakkı bulunmuyor. Çöpler yer altına alındığında koku biraz olsun kesilmişti. Yetkililerin yeraltı çöp konteyneri yapmaları doğru bir adım. Ancak iş saygıda bitiyor. Çevresindeki insana saygısı olmayan insan, halkın ortak kullandığı alanlara çöp de atar, her şeyi de yapar. Zaten kanalizasyonlardan çok rahatsız edici kokular yükseliyor. Sıcakta yerin altında kaldığı için daha da ısınıyor kanalizasyonlar. Bütün yazın böyle geçtiğini söyleyebilirim. Manzara hep aynıydı. Umarım vatandaşlar bu konuda daha çok bilinçlenirler" diye konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum