Sıcak havaya  aldanmayın

Sıcak havaya aldanmayın

Kış aylarında olmamıza rağmen mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar görülüyor. Konya’da akciğer enfeksiyonu, nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar yaygınlaştı

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, beraberinde birçok hastalığı getirdi. Şu günlerde özellikle grip, nezle, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu iltihaplanması gibi vakalar artış gösterdi. Hastanelerin kulak burun boğaz servislerinde yaşanan hastalıklardan dolayı yoğunluk yaşanıyor. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, bu hastalıklara daha kolay yakalanıyor. Uzmanlar vatandaşların kendilerini soğuktan koruması gerektiğini belirtirken, aşırı sıcak ortamlardan da kaçınmasını tavsiye etti.

BU HAVALARDA TEDBİRLİ GİYİNİLMELİ

Özel Büyükşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Hakan Çetinkaya, “Hava sıcaklığına aldanmayın” dedi. Soğuk olması gereken aylarda olmamıza rağmen havanın sıcak olduğunu belirten Çetinkaya, “Hava sıcaklığı mevsim normalleri üzerinde seyrediyor. Şu günlerde bahar mevsimini aratmayan hava sıcaklıklarına aldanılmamalı. Havalar sıcak diye vatandaşlarımız üzerlerini sıkı giyinmiyor. Ancak hava gündüz sıcakken akşam saatlerinde aniden soğuyabiliyor. Durum böyle olunca ince kıyafet giyenler hastalanıyor. Vatandaşlarımıza tedbirli giyinmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

KAPALI ALANLAR HAVALANDIRILMALI

Kapalı alanlardın sık sık havalandırılması gerektiğine vurgu yapan Çetinkaya, bunun sağlık açısından ciddi önem arz ettiğini belirtti. Çetinkaya, “Kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı ve içeriye temiz hava akışı sağlanmalı. Kalabalık ortamlar ve havalandırılmayan ortamlar hastalıkları tetikliyor. Özellikle okullarda sınıfların belirli aralıklarla havalandırılması gerekiyor. Çünkü havalandırılmayan ortamlarda bir kişi hapşırıyor ve o kişiden yayılan virüsler başkalarına bulaşıyor. Grip, bulaşıcı bir hastalık olduğu için grip olacağını sezen veya olan bir kimse; bu hastalığı başkalarına bulaştırmamak için evinde birkaç gün dinlenmelidir” ifadelerini kullandı.

MEVSİM ÜRÜNLERİ ÇOKÇA TÜKETİLMELİ

Mevsim meyve ve sebzelerinin çokça tüketilmesi gerektiğini belirten Çetinkaya şu şekilde konuştu: “Salgın hastalıklar var. Bu hastalıklara karşı korunmak için vatandaşlarımıza mevsim meyve ve sebzelerini yemelerini tavsiye ediyoruz. Özellikle turunçgiller çokça tüketilmelidir. Portakal, greyfurt, mandalina ve limon şuan fiyatı uygun olan ürünler arasında. Vatandaşlarımıza bu meyvelerden bol bol yemelerini tavsiye ediyoruz.” Mevsim sebzelerini tüketmenin de sağlık açısından önemli olduğunu söyleyen Çetinkaya, “Mevsim meyvelerinin yanı sıra mevsim sebzeleri de çokça tüketilmeli. Bunlar pırasa, ıspanak, turp, havuç, karnabahar ve brokoli gibi sebzeler” dedi.

EN ÇOK KIŞ ÇAYI TERCİH EDİLİYOR

Bazı vatandaşlar ise soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi kış aylarında yaygınlaşan hastalıklardan korunmak için aktarların yolunu tutuyor. İnsanların artık bitkilerin şifasına daha çok inandığını belirten Aktar Esra Coşkun,  “İnsanlar artık hastalanmadan önce önlem olarak kış çaylarına yöneliyor. Zencefil, ıhlamur, adaçayı, havlıcan, ekinezya ve meyan kökü havaların soğumasıyla kış hastalıklarına karşı koruyucu olarak kullanılıyor” sözlerini kullandı. Soğuk algınlığına karşı tek bitkinin yanı sıra birkaç bitkiden oluşan karışım çaylarının da kullanıldığını aktaran Coşkun, “Son zamanlarda kış çayı karışımı çok tercih ediliyor. Kış çayı karışımının içerisinde zencefil, zerdeçal, tarçın, hatmi, nar çiçeği, ıhlamur, kakule, havlıcan papatya, karanfil bulunuyor” diye konuştu.

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.