Sıcak havalar kalp krizini tetikleyebilir

Sıcak havalar kalp krizini tetikleyebilir

Aşırı sıcakların yaşandığı bu günlerde doktorlar, kalp krizine karşı vatandaşı uyarıyor. Dr. Kenan Erdem, “70 yaş üstü için tehlike daha da fazla. Sıcak göğüse, şiddetli baskı uyguluyor” dedi

Kalbinizi sıcaktan koruyun. Hava sıcaklıkları, 40 dereceye kadar dayandı. Konya'da bunaltıcı sıcakların hakim olduğu günler yaşanıyor. Vatandaşa belli saatlerde dışarıya çıkmayın uyarısı yapılıyor. Sıcaklıkların, daha da artabileceği öngörülürken; Medova Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Kenan Erdem de sıcak havaların kalp rahatsızlıklarını tetiklediğini dile getirdi. Yaşlıların, hamilelerin ve çocukların risk grubunda olduğunu vurguladı. Vatandaşın bunaltıcı sıcağa karşı nasıl önlem alabileceğinin yollarını anlattı.

20 DAKİKADAN FAZLA GÜNEŞTE KALMAYIN

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erdem, sıcak havada kişinin vücut ısısının arttığını kaydetti. Vücut ısısının artmasının beraberinde birçok etkeni doğurduğunu aktaran Erdem, saat 11.00 ile 16.00 arasında dışarıya çıkılmamasını önerdi. Erdem, “Vücut, kendini ısıya karşı savunmaya alır. Çarpıntı artar. Çarpıntı da ritim bozukluğunu ortaya çıkarır. İhtiyaç olmadığı takdirde vatandaşların dışarıya çıkmasını istemiyoruz. Çıksa bile 20 dakikadan fazla güneşte kalmamalarını belirtiyoruz” açıklamalarında bulundu.

SICAK KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR

Sıcak havaların, vatandaşta sıvı kaybına yol açtığını ifade eden Dr. Kenan Erdem, “Vücut, su kaybettikçe kalp daha fazla çalışır” dedi. Kandaki sıvının azalmasının sıkıntılara yol açabileceğini yineleyen Erdem, daha sonra konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu durumun doğuracağı en büyük sıkıntı kanın koyulaşmasıdır. Kandaki su azalınca, kan koyulaşır. Bu da pıhtılaşmaya neden olur. Devamında damarlar tıkanır ve kalp krizi geçirme ihtimali artar.”

70 YAŞ ÜSTÜNDE TEHLİKE ARTIYOR

Erdem, sıcaklığın herkesi aynı oranda etkilemeyeceğini de konuşmasına ekledi. Yaşlıların, hamilelerin ve çocukların da risk grubunda olduğunu söyleyen Kenan Erdem, en büyük tehlikeyi 70 yaşının üstündekilerin yaşayacağını dile getirdi. Erdem, “Yaşlılar, çok dikkatli olsun. Çocuklar, güneşte çok kalırsa havale geçirir” diye konuştu

EN YAKIN SAĞLIK MERKEZİNE GİDİN

Güneşin altında kalan vatandaşların kalp rahatsızlığı geçirdiklerini nereden anlayacaklar sorusuna da cevap veren Erdem, şunları kaydetti: “Kişi terlemeye başlar. Ardından göğsünde bir baskı hisseder. Çarpıntısı artar. Baş dönmesi yaşar, halsiz ve yorgun olduğunu hissederse, hemen en yakınındaki sağlık merkezine gitmesi gerekir. Belirtiler, hafife alınmamalıdır. İstenmeyen sonuçlara yol açabilir.”

MİNERAL VE TUZ KAYBINI ÖNLEYİN

“Sıcak havalarda sadece sıvı değil; aynı zamanda mineral ve tuz kaybı da yaşanır” diyen Dr. Erdem, kalp hastalıkları olmayan vatandaşların bile çeşitli problemler ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek, tansiyon hastalığı olmayanların günde en az 1 veya 2 kez soda tüketmesini öngördü. Erdem, “Sıcak havalarda, çalışma temposuna göre en az 1 buçuk veya 2 litre su tüketilmelidir. Yağlı yemek yemekten kaçınmalı, akşam veya sabah saatlerinde fiziksel egzersizler ihmal edilmemelidir” dedi.

Aşırı sıcak havada kalbi korumak için 10 öneri
 
1. Özellikle güneşin etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıda bulunulmamalıdır.
 
2. Kıyafet ve ayakkabı seçimi mevsime uygun olmalıdır. Açık renk, hava geçirgenliği olan ve ter emici özellikte giysiler tercih edilmelidir.
 
3. Gün içerisinde susamadan su içilmelidir. Özellikle 50 yaş üzerinde susuzluk belirtileri daha geç hissedilmektedir. Suyun her zaman görüş mesafesinde olması hatırlatıcı olacaktır.
 
4. Sıcakta vücudun kendini soğutabilmesi için ekstra güç sarf etmesi gerekir. Egzersiz sıcak havada, güneş altında ya da kapalı alanda değil, serin saatlerde ve açık havada yapılmalıdır. Örneğin hafif tempolu yürüyüşler yapılabilir ancak sık sık mola verilmelidir.
 
5. Klima kullanımına özellikle dikkat edilmelidir. Özellikle sıcaklıkların çok yüksek olduğu zamanlarda eve girer girmez klima çalıştırılıp karşısında oturulmamalıdır. Klima ısının 22-23 derecelerde olması yeterlidir.
 
6. Kişi kalp, tansiyon ilacı ya da idrar söktürücü ilaç alıyorsa, vücudun sıcakla baş edebilmesi daha zordur. Sıvı kaybı daha fazla olabilir, kalp ritmi yeterince hızlanamayabilir, tansiyon aşırı düşebilir. Bu ilaçların dozları
mevsime göre ayarlanmalıdır.
 
7. Alkol, sigara ve kafeinli içeceklerden kaçınılmalır. Alkol sıcağın olumsuz etkilerinin hissedilmesini engelleyebilir, sıvı kaybını artırır. Kafeinin ise idrar söktürücü etkisi sıvı kaybının derinleşmesine sebep olur.
 
8. Baş ağrısı, aşırı terleme, soğuk terleme, aşırı yorgunluk, çarpıntı, sık soluk alma ihtiyacı, baş dönmesi, kendini kaybetme, bulantı, kusma gibi belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka en yakın sağlık merkezine ulaşılmalıdır.
 
9. Sıcak havalarda ağır ve çok sıcak yemekler yerine; hafif, lif içeriği yüksek ve serinletici yiyecekler tercih edilmelidir. Vücut fazla enerji harcayamadığı için kilo alımına çok dikkat edilmelidir.
 
10. Gün içerisinde kısa süreli duşlar alınabilir. Aşırı sıcakta kalındığında doğrudan soğuk su ile duş yapılmamalıdır ve serinlemek için suya balıklama atlanmamalıdır. Deniz ve havuza girerken vücudun yavaş yavaş alıştırılması, mümkünse sırtüstü yüzülmesi sağlık açısından önemlidir.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.