Sezaryen sancısı

Sezaryen sancısı

Konya’da her 2 anneden birinin doğumu sezaryenle gerçekleşiyor. Konya'da 2014'ün ilk 8 ayındaki 25 bin doğumdan 12 bini sezaryanla gerçekleşti

Sezaryenle doğum her geçen artıyor. Sezaryenin normal doğuma göre daha pratik olması ve annelerin ilk doğumlarında kaygı duyması sezaryeni tetikliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre de, 2009’da yüzde 42.7, 2010’da yüzde 45.5, 2011’de yüzde 46.6, 2012’de yüzde 48 sezaryenle doğum gerçekleşti. 2013’ün son rakamlarında ise bu oran yüzde 50.5’e ulaştı. Bunun üzerine bakanlık eylem planı hazırladı. Sezaryenle doğum için 2015’te yüzde 45, 2016’da yüzde 38, 2017’de ise yüzde 27 oranları hedef alındı. Hedefin tutturulabilmesi için annelerin normal doğum korkusunu azaltacak “anne dostu hastane” programı 81 ile yaygınlaştırılmaya başlandı.

KONYA’DA ARTIŞ VAR

Annelerin doğumdan 1 hafta önce hastaneye getirilmesi ve psikolojik olarak doğuma hazırlanmasını öngören “misafir anne” programı geliştiriliyor. Konya'da ise 2014 yılı 8 ay sonunda toplam doğum sayısı 25 bin 185 olarak gerçekleşti. Sezaryenla doğum sayısı da 12 bin 167’e kadar çıktı. Sezaryen ile doğum oranının yüzde 48 olması, normal doğumun önemini ortaya çıkardı. Primer sezaryen sayısı ise 6 bin 69 olarak gerçekleşti.

Konu hakkında bilgi veren Konya Özel Selçuklu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yard. Doç. Dr. Rengin Karataylı, hamile kadınların birçoğunu kaygılandıran ve düşündüren normal doğum mu, sezaryen mi? sorusuna da cevap verdi.

Normal doğumun hasta sağlığı açısından daha konforlu ve sağlıklı bir seçenek olduğunu ancak bazı hastalarda gerekli koşulların uygun olmaması nedeniyle dezavantajları oalabileceğini hatırlatan Dr. Karataylı, hangi doğum tekniğinin uygulanacağına gebenin ve bebeğin sağlık durumuna göre hekimin karar vermesinin en doğrusu olduğunu vurguladı.

İLK DOĞUM KORKUSU SEZARYENİ TETİKLİYOR

Doğumun ilk haftalarında bu kararın verilmesinin zor olduğunu belirten Dr. Karataylı, “ Özellikle ilk doğumunu gerçekleştirecek olan hamile kadınlarımızın birçoğunun normal doğuma karşı aşırı kaygılandığını gözlemliyoruz ve bu nedenle sezaryen yaptırmak isteyen hastalarla karşılaşıyoruz. Bir hekim olarak eğer bir sağlık problemi oluşturacak durum yok ise hastalarıma epidural anestezi ile normal doğum önermekteyim. Fakat, birçok nedenden dolayı sezaryen operasyonlarına ihtiyaç duyduğumuz durumlar oluşmaktadır. Genellikle 35. 36. haftadan sonra ortaya çıkan bu sağlık sorunları arasında bebeğin anne karnındaki pozisyonu, özellikle makat geliş durumu, kordonun bebeğin başına dolanması, amnion sıvısının ileri derecede azalması, plasentanın erken ayrılması, annenin kemik yapısının dar olması, bel fıtığı, gebenin kronik rahatsızlıkları gibi hepsini sayamayacağımız onlarca farklı neden vardır” şeklinde konuştu.

NORMAL DOĞUMUN AVANTAJLARI ÇOK

Gebeliğin, başından sonuna kadar uzman hekimlerce takip edilmesi gereken uzun ve zorlu bir süreç olduğunu belirten Dr. Karataylı, “Normal doğum bebeğin vajinal yolla doğrulmasıdır, doğal bir olay ve fizyolojik süreçtir. Anne doğum sonrası birkaç saat sonra bebeği emzirmeye başlayıp normal günlük aktivitelerini gerçekleştirebilir. Kasılmayı sağlayan oksitosin hormonu anne sütünün gelmesini uyarmaktadır. Hastanede kalma süresi 24 saattir. Normal doğum bebek açısından da avantajlıdır. Anne ve bebek arasındaki duygusal bağ kısa sürede oluşmaktadır. Normal doğumda da bazı riskler mevcuttur. Doğum eyleminin nasıl olacağı daha önceden tespit edilemediği için başlangıçta her şey normal gözükse bile aniden problem gerçekleşebilir ve doğum duraklayabilir, yavaşlayabilir, doğum süresi uzayabilir. Doğum sırasında bebek sıkıntıya girebilir, kalp atımları yavaşlayabilir bu nedenlerden dolayı her zaman acil sezaryen şartları hazır olmalıdır. Ikınmanın az olması ve bebeğin kalp atımlarının yavaş olması gibi durumlarda vakum gibi yardımcı müdahale yöntemleri gerekebilir. Özellikle ilk doğumlarda kontrolsüz yırtıkların oluşmasını önlemek için epizyotomi ismi verilen kesi yöntemi uygulanmaktadır. Doğum sonrası atılan dikiş bölgesine özel bakım gerekmektedir.“sözlerini kullandı.

IKINMANIN ZAMANI BELİRLENİYOR

“Epidural anestezi ile ağrısız doğum yapabilirsiniz” diyen Karataylı anne adaylarına şu tavsiyelerde bulundu: “Epidural anestezi ile normal doğum artık ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Uygulama şöyle yapılıyor: Doğumun başında bel bölgesine kateter yerleştiriliyor. Ağrı kesici ilaç verilmesi için rahim ağzı 4 santim açılıncaya kadar bekleniyor. Epidural anestezi uygulanmış olan hastalar doğum anında ıkınma hissi duymayabilirler. Fakat doğuma yardımcı olan kişiler ağrıları elle veya monitörden gözleyerek ıkınma zamanını anneye söyleyebiliyorlar.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.