Sezaryen ile doğum patladı

Sezaryen ile doğum patladı

Konya'da 2016 yılında yapılan doğumların yüzde 49,8'i sezaryen olurken; yüzde 23,7'si de primer sezaryen oldu. sezaryen doğum en fazla üniversite hastalenleerinde yapılırken, normal doğumda da her geçen gün azalma görüldü

Türkiye'de normal doğumların oranı her geçen gün azalıyor. Anne adayları, özellikle son yıllarda en fazla sezaryen doğumu tercih ediyor. sezaryenın ilk anda normal doğuma göre sancısının hafif olması, anne adaylarına daha cazip geliyor. Ayrıca sezaryen, doğum oranlarını azaltarak; ülke nüfusunun azalmasına sebebiyet veriyor. 2016 yılında yapılan doğumların neredeyse yarısı sezaryen oldu. sezaryen doğumu, yüzde 69,2 ile üniversite hastanelerinde görüldü. Kamu Hastaneleri toplam sezaryen oranı yüzde 35,1, Kamu Hastaneleri primer sezaryen oranı yüzde 14,7, Özel Hastaneler toplam sezaryen oranı yüzde 59,6, Özel Hastaneler primer sezaryen oranı: yüzde 31,9, Üniversite Hastaneleri primer sezaryen oranı yüzde 31,2, olarak tespit edildi. Uzmanlar, normal doğumun sezaryena göre daha sağlıklı olduğunu söyledi.

NORMAL DOĞUM ÖNCELİKLİ OLMALI

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, her anne adayının gebe kaldıktan sonra aklına “Normal doğumu mu yoksa sezaryenı mı tercih etmeliyim” sorusunun geldiğini belirtti. Öznavruz, anne ve bebeğin sağlığını tehdit eden bir durum söz konusu değil ise her zaman normal doğumu tercih etmelerinin önemine değindi. Öznavruz, bu tezine gerekçe olarak, ilk bebeğini normal doğumla gerçekleştiren bir annenin sonraki gebeliklerinde de yine normal doğumla gerçekleştirebilme kabiliyetine sahip olduğunu gösterdi. “İlk bebeğine sezaryen doğumla sahip olan bir anne ise daha az doğum yapabiliyor. Bu da doğum oranlarını azaltıyor” diyen Öznavruz, “Anne adaylarımız genel olarak 2'den fazla doğum yapmak istemiyor. Bunun altında yatan bir takım olumsuzluklar yatıyor. Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak amacımız gebelerin doğum konusunda bilinçlendirmek, bilinçaltındaki ağrılı süreçler ile ilgili yanlış algıları ortadan kaldırarak vajinal doğumu sağlamaktır” açıklamalarında bulundu.

3-hasan-oznavruz.jpg

SEZARYEN DOĞUM KONYA'DA DA ARTTI

Konya'da 2016 yılı toplam sezaryen oranının yüzde 49,8 olarak tespit ettiklerini dile getiren Öznavruz, 2013 yılında sezaryen oranlarının yüzde 30' a kadar indirilmesi için teşvik başlatıldığını hatırlattı. Normal doğumun anne ve bebek için faydalarına da değinen Öznavruz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde solunum sıkıntısı gelişme riski daha azdır. Bunun nedeni doğum kanalından geçerken uğradığı baskıdan dolayı akciğerlerdeki amnion suyunun atılması olarak düşünülüyor. Bebeğin normal doğum sırasında doğum kanalından geçerken ağzı ile temas ettiği bakterilerin bağışıklık sisteminin gelişmesinde faydalı rol oynuyor. Normal doğumdan sonra annenin iyileşmesi ve günlük hayata dönme süresi kısadır. Normal doğum yapan anneler hastaneden daha kısa sürede taburcu edilirler. Bu hem sağlık açısından hem parasal açıdan anneye fayda sağlar. Normal doğum yapan annenin rahminde bir kesi veya hasar oluşmadığı için sonraki doğumlarını da normal yolla yapma şansı vardır. İleriki hayatında geçirebileceği karın ameliyatları için bir risk taşımaz.”

4-seyit-karaca.jpg
 

3'TEN SONRA SEZARYEN DE RİSK

Konya Tapib Odası (KTO) Başkanı Başkanı Dr. Seyit Karaca da annelere normal doğumu tavsiye etti. sezaryenın tercih edilmesinde çeşitli unsurların belirleyici olduğuna dikkat çeken Karaca, sezaryan ile yapılan doğumların arttığını dile getirdi. Karaca, “Bakanlık aldığı tedbirler ile normal doğumu özendiriyor. Doğum, çok faktörlü bir olay. Ayrıca sektörde ciddi anlamda yetişmiş nitelikli ebe eksikliği var. Anne adaylarının yönlendirmesi de doğum tercihini etkiliyor. sezaryen, doğurganlık sayısını düşürüyor. 3'ten sonrası sezaryen için büyük bir risk” diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum