Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Şeyh Muhammed Efendi "Mirza zade"

Şeyh Muhammed Efendi "Mirza zade"

Sultan Birinci Mahmud Han Devri

“Şeyhülislam ve Müftilenam” -58-
Şeyh Muhammed Efendi “Mirza zade”

Şeyhülislam Mirza Mustafa Efendi’nin oğludur. Şeyh Muhammmed Efendi, babasının gayretiyle ilim-irfan tahsil ederek “Muvasala-i Süleymaniye”ye yani Süleymaniye medresesine nail oldu. Şeyhülislam Feyzullah Efendi’ye damat olduktan sonra süratle rütbeler kazandı. Evvela İzmir ve Edirne, ondan sonra İstanbul payesini / rütbesini Anadolu Kazaskerliği’ni kazandı (H.1125).
Sultan III. Ahmet devrinde Avusturya elçiliği açılacağı zaman meydana getirilen müşavere divanında bulundu. Veziriazam Şehit Ali Paşa’nın tetkiklerine karşı görüş beyan etmesi Sadrazamın kırılmasına sebep oldu. Muhammed Efendi, Pravadi kazasına sürgün olundu ise de biraz sonra af olundu. İstanbul’a dönüşüne müteakip sorumluluğuna Rumeli Kazaskerliği verildi. 1129’da Anadolu Kazaskerliği, azlini müteakip ikinci olarak söz konusu Kazaskerliğe yükseldi (h.1132).
Patrona Halil’in isyanı sırasında (1143) Yenişehirli Abdullah Efendi azl edilince, Rumeli Kazaskeri Abdullah Efendi’nin ısrarı üzerine fevte makamını kabul etti (h.1143). Fakat cismen duçar olduğu zayıflık, yani takatsizlik sebebiyle vazifeyi yerine getirmeye muvaffak olamadığından affını istirham etti. O sene bir köşede inzivaya çekilerek Üsküdar’da Sultan tepesindeki hanesine çekildi. Üç sene sonra tabii olarak gelen ecelle vefat etti (h.1146).
Kabri, babasının yanındadır. Şeyh Muhammed Efendi, gayet muttaki (*) zamanını taat ve ibadetle geçirdi. Üç günde Kur’an-ı hatim ederdi. Fetva müddeti Sultan I. Mahmut Han devrinde yedi aydır.
-------------------------------
Muttaki, ahrette kendine zarar veren hususlardan kaçınandır.
İmamı nevevi takvayı şöyle tarif eder: “Ettakva: Elictinabu an muzırrın fil ahreti.”
Takva: Ahrette zarar veren şeylerden sakınmaktır.
Kaynak
İlimiyye Salnamesi, S:510

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR