Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Şevval Ayı Üzerine

Şevval Ayı Üzerine

Geçen hafta ile birlikte on bir ayın sultanı olan Ramazan-Şerif ayını geride bırakmış olduk. Rabbimiz(cc) içerisinde yapmaya çalıştığımız ibadetlerimizi kabul eylesin ve tekrar tekrar nice Ramazan aylarına kavuştursun inşallah.
Kadri kıymetini tam olarak idrak edemediğimiz Ramazan-Şerif bir rahmet, bereket, mağfiret ve fazilet ayı idi.
Çünkü bütün Allah(cc) dostlarının canlarını, mallarını hatta her şeylerini feda ettikleri Allah(cc) kelamı Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında indirilmişti ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi Ramazan Ayı içinde bulunuyor idi.
Ramazan ayını takiben Şevval ayı başlamış oldu ki insanların pek çoğu bu ay ile ilgili gaflete düşmüş olsalar da onun da pek çok fazileti vardır..
Bilindiği üzere ayın hareketleri esas alınarak hesaplanan yıl hesabında aylara "Kameri aylar" denir ve Şevval ayı Kameri ayların onuncusudur. Takiben zilkade ve zilhicce ayları ile kameri sene son bulur.
İnanların Ramazan Ayı sonrası bir ayı oruçlu olarak geçirmenin verdiği rehavetle hakkında çok yanıldıkları şevval ayı da çok kutlu bir aydır ve Müslümanlara bu ay için çok büyük müjdeler vardır.
Ramazan ayında 30 gün süreyle oruç tutan Müslümanlar bu ayda samimiyet yönünde bir kez daha sınanırlar.
Müminlerin samimiyetleri ve zorluklara katlanıp katlanamadıkları bu ayda yapacakları ibadetler ile ortaya çıkar.
Bunun içindir ki bu ayda sünnet olan ve çok kıymetli kabul edilen, mutlaka ve mutlaka tutulması gereken bir altı gün orucu vardır ki, bununla alakalı olarak Peygamberimizin(sav) çok büyük müjdeleri vardır.
Bu Müjdelerden bir kaçı Hadis-i Şeriflerde şöyle ifade edilmiştir:
“Ramazan-ı Şerif ayında oruç tutup, ardından Şevval ayından da altı gün daha oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi olur.” (Hâdis-i şerif)
“Ramazan-ı şerif ayında orucunu tutup, ardından Şevval ayında altı gün daha oruç tutan, günahlardan, anadan doğduğu gün gibi sıyrılır, kurtulur. (Hâdis-i şerif)
“Allah arz ve semayı şevval ayından altı günde yarattı. Kim ki şevval ayından altı gün oruç tutarsa, yarattığı mahlûkatın adedince o kişi için sevap yazar. Mahlûkatın adedince günahını af eder ve mahlûkatın adedince derecesini yükseltir.” (Hâdis-i şerif)
Müslümanların yaşamaya çalıştıkları Ramazan Bayramının sevinci dışta katil esedin sürüsü, içte ise cani terör saldırıları ile kısa sürerken, kendilerini bu şehrin yöneticisi sayan güruh hala, adı ve şekli ne olursa olsun müzikli eğlence programları düzenlemeye devam etmekten sakınmamakta ve utanmamaktadırlar.
Cenab-ı Allah’tan(cc) Milletimiz ve memleketimiz için hayırlara vesile olacak nice Ramazanlara ve Şevvallere sıhhat ve afiyet içersinde ulaşmak dileğiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR