Adem Turan

Adem Turan

Sevgililer Günü’nde en çok kimler sevindi?

Sevgililer Günü’nde en çok kimler sevindi?

Geçen yılki yazımızda da bahsetmiştik, sevgililer gününün nasıl ortaya çıktığını. Romalıların icat ettiği Valentine adındaki Hıristiyan bir din adamının adına ilan edilen “Aziz valentin günü” olarak kutlanmaktadır. Daha Sonraları Sevgililer Günü olarak tüm dünyada kutlanmaktadır.

Buna bir itirazımız yok kutlasınlar. Ancak bunun arka penceresinde işin boyutu tamamen bambaşka. Yahudi mantığı olan tamamen ticari anlayıştır. Yerli kesme çiçek üretimimiz yeterli miktarda olmadığı için iç pazardan çok, ihracatı düşünüyoruz.  

Türkiye kesme çiçek ihracatında 21. sırada yer alırken, Hollanda 1., Kolombiya 2., Ekvador 3., Kenya ise 4. sırada bulunuyor. Kesme çiçek ticareti dünyada 50 milyar Dolar’dan fazla ticari hacmi oluşturuyor. Anlaşılacağı gibi tamamen duygusal! Yine faturayı tüketici kesim olan gençler ödüyor.  

TÜİK’in verilelerine göre;

Süs bitkileri üretimi 2017 yılında bir önceki yıla göre arttı.
Süs bitkileri üretim miktarı 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında arttı.
Süs bitkileri üretimi içindeki payları incelendiğinde kesme çiçekler yüzde 64,9, diğer süs bitkileri yüzde 35,1’lik bir paya sahiptir.
Gül (kesme) üretimi bir önceki yıla göre yüzde 20,7,  lale üretimi yüzde 9,6, lisianthus üretimi yüzde 8,2 oranında arttı.

Türk milleti olarak, saksı süs bitkilerini daha çok tercih ediyoruz. Bu yaklaşım da doğru olsa gerek, hem kalıcı oluyor, hem de evlerimize canlılık katmaktadır.

Bunun yanında kesme çiçek trendimizi daha yükseklere çıkarma imkanına sahibiz. Zira üretimin ekseriyeti Asya ülkelerinde gerçekleştiriliyor. Bu da ekonomimize ciddi manada katkıda bulunabilir. Halen bu sektörde 25 bin civarında kişiye istihdam sağlamakta.

Malumunuz işsizlik oranı halen yüzde 10’ ların üzerinde seyrediyor. Bu alanda faaliyetimizi artırırsak, bir nebze de olsa işsizliğe çare olacağı gibi, kesme çiçek ihracatımız da artmış olur.

Sözün özü, Yunus Emre’nin dediği gibi;

Ölümden ne korkarsın, korkma ebedi varsın.

Ben gelmedim kavga için, benim işim sevgi için..

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR