Seufert: Yolsuzluk Soruşturmalarına 'Darbe' Yaftası İnandırıcı Değil

Seufert: Yolsuzluk Soruşturmalarına 'Darbe' Yaftası İnandırıcı Değil

Türkiye uzmanı Alman akademisyen Dr. Günter Seufert, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının 'darbe' ile yaftalanmasının inandırıcı olmadığını, AB’nin Türkiye’de hukukla ilgili kaygılarını arttırdığını söyledi. Dr. Seufert,...

Türkiye uzmanı Alman akademisyen Dr. Günter Seufert, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının 'darbe' ile yaftalanmasının inandırıcı olmadığını, AB’nin Türkiye’de hukukla ilgili kaygılarını arttırdığını söyledi. Dr. Seufert, otoriterleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB'yi ve kendisi gibi Avrupalı entelektüelleri hayal kırıklığına uğrattığını kaydetti.

Alman Bilim ve Siyaset Vakfı’ndan Dr. Seufert, “Yolsuzluk soruşturmalarına darbe denmesi tabii pek ikna edici olmuyor. Bence Avrupa’da aslında zaten var olan Türk hukuk sistemi ile ilgili endişeleri daha da büyütecek gelişmeler. Bunlar Türkiye’deki hukuk sistemiyle ilgili endişeleri daha da artıracaktır.” dedi.

YOLSUZLUKLA İLGİLİ CİDDİ İPUÇLARI VAR

Türkiye’deki herkesin olaya tek taraflı baktığına dikkat çeken Seufert, “Biz iki şey görüyoruz. Maalesef Türkiye’de çatışan taraflar sırf bir tarafı görüyorlar. Birincisi; gerçekten bir yolsuzluk davası söz konusu. Belli çok ciddi ipuçları söz konusu. Bu soruşturmalar ve davalar sonuçlandırılmadan, anti demokratik şekilde hukuk sistemine ve yargıçlara müdahale ile kesiliyor. Öbür yandan seçimden çok önce o kadar aniden bir soruşturma yapmanın da hiç ir siyasi kaygı olmadan yapıldığına dair bazı şüpheler oluyor. Bence burada; bu illa bir darbe girişimi demek de, veya bu illa çok masum bir soruşturma demek eksik olur. Bu belki gerçekliğin sadece bir tarafını dile getirmek olur.” ifadelerini kullandı.

HUKUK DEVLETİ SINIRLARI İHLAL EDİLİYOR

Gülen Hareketi’ne karşı yürütülen kampanyada hukuk devleti sınırları içinde kalınmadığına da dikkat çeken Alman uzman, "Devlet bürokrasisi, devlet işletmeleri, maliye bu çatışmanın içinde araçsallaştırılıyor. Tüm imkanlar kullanılıyor.” dedi. Türkiye’nin son dönemde hangi yöne doğru gittiği sorusuna Dr. Seufert, “Bence şu anda Türkiye’nin ana kaygısı Avrupa Birliği değil. Türkiye’nin kafası, hükümetin kafası çok farklı meselelerle dolu ve meşgul şu anda.” diye cevap verdi.

ERDOĞAN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili çarpıcı bir değerlendirme yapan Dr. Seufert şöyle dedi: “Benim gözümde bir tezat var. Hükümetin dış siyasetindeki başarısızlığı, iç siyasetindeki gerginlik aslında hükümet üyelerinin daha önceki taşıdığı vizyonun tam karşıtı. Bu bakımdan büyük bir hayal kırıklığı söz konusu; hem iç, hem de dış siyasetinde. Sırf ben değil bence tüm Avrupa kamuoyu Erdoğan ve hükümetle ilgili bir hayal kırıklığı yaşıyor. 2004-2005 senesinde, bir kişi sırf Müslüman ve muhafazakar bir ahlak anlayışında olduğu için illa otoriter bir siyaset yapmak zorunda değil. Buna rağmen reform yapabilir, Avrupa’ya yönelik adımlar atabilir. Bu bakımdan biz o zaman bir ders öğrenmiştik. Şimdi diyoruz ki; acaba tamamen yanlış mı düşündük, tamamen yanlış mı analiz ettik. Bu nedenle tabi Avrupa Birliği ve Avrupalı entellektüelerde bir hayal kırıklığı söz konusu.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.