Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Serdengeçti

Serdengeçti

Hayatının nerede ise tümü hakikaten “Serdengeçti” olarak geçen mücadeleci demokrasi aşığından bahsetmek isterim.

***

Nedense solcu gruplar kendi taraftarlarından en basitlerini bile çeşitli şekilde hatta yürüyüşlerle anarken…

Sağ gurup büyük şair Mehmet Akif Ersoy ile büyük mütefekkir ve şair Necip Fazıl Kısakürek’ten başka mücadelecileri anmayı yeğlerler.

Bunlardan bir tanesi de demokrasi mücadelecisi Şair yazar, rahmetli Osman Zeki Yüksel’dir.

Mücadele yıllarında hayatının çoğunu hapishane duvarları arasında geçirirken…

Yayınladığı derginin ismine Serdengeçti derken kendisine de bu lakabı vermiş ve soyadı olarak da almıştır.

***

Gelin 66 yıllık hayatının büyük bir kısmı, akıl almaz mücadelelerle geçen, hapishaneleri mekân tutan, bildiğini söylemekten çekinmeyen dava adamının hayatına bir göz atalım.

***

Merhum Akseki Müftüsü Salim Yüksel’in oğlu, Eski Diyanet İşleri Başkanları’ndan merhum Ahmet Hamdi Akseki’nin yeğenidir. Antalya'nın Akseki İlçesi’nde 25 Temmuz 1917'de içlerinde âlimler yetiştirmiş bir aileye mensup olarak dünyaya gelmiştir.

*** 

Akseki’nin köklü sülalelerinden Yüksel ailesine mensup olan Serdengeçti, ailesinin "Ülkeyi kolayca ve daha çabuk olarak gençler refaha ulaştırır" görüşü ile babası tarafından titizlikte yetiştirilmiştir. Muhyiddin Arabî, İmamı Gazali, Hasan Basri gibi büyüklerin manevi havasını koklayarak büyümüştür.

***

 İlkokulu Akseki’de, ortaokulu yatılı öğrenci olarak Antalya’da okumuştur. Okul sıralarında sadece okulda değil bulunduğu ilçede de adından söz edilmeye başlanır.

Ortaokul dönemini devamlı kitap okuyarak geçiren Serdengeçti, Yunus Emre'yi, Mevlana'yı, Mehmet Akif'i kendisine manevi bir hava vermesi sebebi ile çok severdi.

Onlar kendisi için manevi birer üstattılar.. Çünkü bu manevi hocalardan aldığı manevi dersler ancak bu döneminde hayatına şekil verir, kalıba girer ve benimserdi. 

***

Ankara’da Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra girdiği Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde 2. sınıf öğrencisi iken Mayıs 1944’te meydana gelen olaylara karıştığı için öğrenimi yarıda kaldı. Bir süre tutuklu kalıp, serbest bırakılınca. Fakülteye başvurarak öğrenimine devam etmek istediyse de kendisine izin verilmez. 

Bunun üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’e hitaben meşhur “Yüksek makamın alçak vekiline” sözleriyle başlayan bir dilekçe yazar. Dilekçeyi bakana verme cesaretini kimse bulamaz ve Osman Yüksel Serdengeçti tekrar hapishaneye gönderilir. 

***

Hapisten çıkınca ünlü Serdengeçti Dergisi’ni çıkarmaya başlar. Pek çok sayısı toplatılan bu dergide çıkan yazıları nedeniyle hakkında çok sayıda dava açılır ve sık sık tutuklanıp serbest bırakılır.

Başlığının altında “Allah, Vatan, Millet Yolunda” cümlesi sürekli yer alan dergideki yazılarında sık sık kullandığı “Açın kapıları Osman geliyor” sözü yeni tutuklanmalara vesile olmuştur.

Çıkan yazılarından dolayı çok sayıda mahkûmiyet kararı çıkması nedeniyle Serdengeçti Dergisi 33 sayı çıkabilmişti.

1952 yılında Bağrı Yanık adlı bir mizah gazetesi çıkardı. Başlığı altında “Hak yolunda bağrı yanık yolcular” sözü yer alan bu yayınında da inancının mücadelesini zengin esprilerle dolu yergileriyle sürdürdü.

***

Bir ara Adalet Partisi listesinden Antalya milletvekili seçilerek meclise girdi. Batılılaşmayı protesto için mecliste kravatsız milletvekili olarak da ün kazandı. AP'nin politikasına ve parti ileri gelenlerine yönelttiği eleştiriler yüzünden AP’den ihraç edildi. 

***

Sonraki yıllarda mücadelesine yine yayınladığı yazı ve kitaplarla devam etti. Son olarak Yeni İstanbul Gazetesi’nde “Selam” başlığı altında günlük fıkralar yazdı. Tek parti yönetiminin halk üzerindeki ağır baskılarını protesto eden aydınların önde gelenlerin arasında yer alan Osman Yüksel “Kalemini Hak yolunda bir kılıç gibi kullandı. 

***

Hayatındaki bazı parçalardan bahsedelim;

Bir gün Meclis kürsüsünde konuşurken konuşmasının sabote edilmesi üzerine “Bu meclistekilerin yarısı eşektir” demiştir. Ancak bu sözü söylemesinin ardından herkes kendisinden sözünü geri almasını ister. Osman Yüksel arkadaşlarının ısrarlı ricaları sonucu tekrar kürsüye çıkar ve zekâsını gösteren şu sözleri söyler: “Bu meclistekilerin yarısı eşek değildir.”

***

Yüksel Serdengeçti hasbel kader milletvekili olmuştu. Meclise ilk defa adım atacaktı. Döner kapıdan içeri girmekte zorlanınca çevresindekilere seslenir:

“Bakın, döneklik meclisin kapısında başlıyor!

***

Osman Yüksel Serdengeçti’ye takılmaktan zevk alan muzip arkadaşı bir gün damarına basmak ister:

“Sen” der, ”Sağ mısın sol musun?”

Cevap oldukça siyasi manidar ve zekice:

“Yaşadıkça sağım.”

***

10 Kasım 1983 Ankara’da vefat eden serdengeçti ile “Türkiye’de Yarın” gazete bürosunda görüşme ve sohbetlerimiz olmuştur..

Allah'tan Rahmet dileyelim.

***

Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR