Senegal Sağlık Bakanı: Senegal’de Ne Ebola Ne De Hastası Yok-özel

Senegal Sağlık Bakanı: Senegal’de Ne Ebola Ne De Hastası Yok-özel

Senegal Sağlık Bakanı Eva Marie Coll Seck, ölümcül Ebola salgınının ülkesine sıçradığı yönündeki haberlerden rahatsızlık duyduğunu ifade etti. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Senegalli Sağlık Bakanı, “Şuan itibarıyla Senegal’de...

Senegal Sağlık Bakanı Eva Marie Coll Seck, ölümcül Ebola salgınının ülkesine sıçradığı yönündeki haberlerden rahatsızlık duyduğunu ifade etti. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Senegalli Sağlık Bakanı, “Şuan itibarıyla Senegal’de Ebola salgını ve hastası bulunmuyor." dedi.

Seck, “Başta Güney sınırları olmak üzere, tüm sınırlarda salgın hastalıklara ve özellikle Ebola’ya karşı önlemler alındı. Ebola’nın ilk görüldüğü anda bölgesel ve ulusal tüm sağlık birimlerinde, salgın hastalıklara yönelik özel müdahale ekipleri kuruldu. Bunun yanı sıra tüm hastane ve sağlık birimlerine söz konusu hastalık hakkında teknik bilgiler içeren bilgi notları iletilerek, sağlık personelinin bilgilendirilmesi sağlandı.” ifadelerini kullandı.

GEREKLİ TÜM TEDBİRLERİ ALDIK

Bakan Seck sözlerine “Hastalığın Senegal’de yayılmasını önlemek için sağlık bakanlığı olarak gereken tüm tedbirlerin aldık ve bunda da başarılı olduk.” diye devam etti. Sınırlarda uygulanan sıkı kontroller ve sağlık alanında alınan önlemler sonrasında Senegal’de tek bir vaka görüldüğünü belirten Seck, “Tespit edilen hasta Gine vatandaşı bir öğrenciydi. Hastalık belirtileri gösteren öğrenci doktorların dikkatini çekti ve en başından itibaren karantinaya alındı.” dedi.

Sağlık Bakanı Seck, “Sağlık personelinin Ebola hakkındaki eğitimleri tamamlanmış durumda. Havaalanlarında ve kara sınırlarında gerekli her türlü tedbir alındı. Halkımızı ve ülkemize gelen yabancıları hastalık konusunda bilgilendirmek için telefon destek hattı hayata geçirildi. Senegal salgınla mücadele amacıyla kara sınırlarını kapatarak ek tedbirleri uygulamaya başlamıştı. Bu amaçla 6 maddelik eylem planı devreye sokuldu." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Senegal’de başka vaka görülmemesine rağmen ülkenin güneyindeki kara sınırları kapatılarak giriş-çıkışlara izin verilmiyor. Henüz bir tedavi yöntemi bulunamayan salgın hastalık kendini yüksek ateş, kusma ve kanamalarla gösteriyor.

Kimse Yok Mu Derneği Ebola virüsünün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla salgının ilk ortaya çıktığı Gine’ye tonlarca dezenfektan malzeme yardımı yapmış ve dağıtılmasını sağlamıştı. Alınan tedbirler neticesinde Gine’nin başkenti Konakri’de hastalık kısmen kontrol altına alınmasına rağmen, kırsal kesimlerde salgın riski hala devam ediyor. Uluslararası havalimanlarında ise termal kameralarla önlem alınmaya çalışıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son verilerine göre, Batı Afrika ülkelerini etkisi altına alan Ebola virüsü, Liberya, Sierra Leone, Gine ve Nijerya'da iki bin 600’den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.