Sema törenlerine bakanlık koruması

Sema törenlerine bakanlık koruması

Amacından saptırılarak yapılan sema gösterilerinin önüne geçmek için genelge yayımlandı. Yayımlanan genelge, memnuniyet ile karşılansa da; gösterilerin ranta kurban edileceği düşüncesi hala sürüyor. Konu ile ilgili sıkı denetimlerin yapılması isteniyor

Sema törenleri, popüler kültürün oyuncağı haline getiriliyor. Rant aracı olarak görülen, ticari ve turistik getirisi yüksek görüldüğü için ehli olmayan kişi veya gruplar tarafından uygunsuz mekanlarda icra edilen gösteriler; aynı zamanda Mevlevi kültürüne olan algıyı da olumsuz yönde etkiliyor. İçkili otellerde, turistik yerlerde, restuarantlarda ve düğünlerde bile yapılan sema gösterileri can sıkıcı bir hal alıyor. Atılan tüm adımlara rağmen şekilcilğin ve göstericiliğin önüne geçilemiyor. Sema ayinlerine yönelik 2008 yılında dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından alınan kararın ardından, bir genelge de Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Yayımlanan genelgede 4 temel madde yer aldı ve sema ayinlerinin şuurla yapılması konusuna sıklıkla vurgu yapıldı. Fakat genelgenin yaptırımının olmaması, uygulanabilirlilik ve denetim açısından şüpheleri barındırıyor.  Kültür Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Postnişin'i Fahri Özçakıl, “Yaptırımın olması lazım. Genelge çok olumlu fakat tavsiye niteliğinde” dedi.

4-2fahri-ozcakil-(2).jpg

SEMA DANS GÖSTERİSİ DEĞİLDİR

Sema gösterilerinin amacından çıkarılmasının kendilerine sıkıntı verdiğini dile getiren Özçakıl, istenilen sonucun elde edilmesi için temennilerde bulundu. Semanın bir zikir olduğunu dile getiren Özçakıl, daha fazla insanın zikir yapmasını gönülden istediklerinin altını çizerek, bu işin belli usüllere göre yapılmasının daha doğru olduğunu kaydetti. Gerek Türkiye'de gerekse yurtdışında hem Hz. Mevlana'ya hem de sema törenlerine ciddi ilgi duyulduğunu aktaran Özçakıl, “Dinimizi ve Mevleviliği insanlara güzel bir şekilde anlatmalıyız. Fakat işi gösteriş olsun diye yapanlar, göz önünde olmaktan zevk aldığı için yapanlar var. Bu belli bir süre sonra rahatsızlığa neden oluyor.  Uygun olmayan mekan ve şartlarda, icazet, ehliyet ve liyakate sahip olmayan kişiler tarafından bir dans gösterisi gibi icra edilmesi, kültürümüze tamamı ile aykırıdır. Zaten genelge de bu  gerekçe ile  yayınlandı. Uluslararası Mevlana Vakfı ve UNESCO'nun yaptığı çalışmalarının ortak sonucu.

4-3esin-celebi-bayru.jpg

RANT İÇİN DEĞİL MANEVİYAT İÇİN YAPIN

Mevlana'nın 22. kuşak torunlarından Esin Çelebi Bayru, yayınlanan genelge ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çelebi Bayru, bu tür genelgenin daha önce 2 kez daha yayınlandığını aktardı. Çelebi Bayru, yanlışların düzeltilmesi için kendilerinin de uzun yıllar çalıştıklarını dile getirdi. Genelgenin kendilerini memnun ettiğini söyleyen Çelebi Bayru, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Yanlışlardan çok rahatsız oluyoruz. Sema törenleri manevi bir ritüel. İnsanların doğru bilinçlenmesi lazım. Bu iş rant için değil, maneviyat için yapılır.”

AMACINA UYGUN YAPILMALI

Genelgede yayınlanan 4 madde şu şekilde: “Sema, mutlaka bu kültürün doğru olarak aktarılabileceği, ruhuna ve doğasına uygun mekanlarda ve ayine özgü araç, gereç ve ortam koşulları sağlanarak icra edilmelidir. Aksi uygulamalar, bu mukaddes merasimin tabiatını ve sıhhatini tahrif etmek anlamına gelecektir. Sema, herhangi bir müzik eşliğinde değil, Mevlevi ayinleri için bestelenmiş özel eserler refakatinde icra edilmelidir. Bu eserler, 'Mutriban' olarak adlandırılan, geleneksel yapıdaki bir müzik topluluğu tarafından canlı olarak seslendirilmelidir. Sema ayini, insanın kulluk yolunda tekamülünü hikaye eden ve 'selam' adı verilen birbirine bağlı dört bölümden oluşmaktadır. Her merasimde Ayin-i Şerif’in tamamı icra edilmeli, bütünlüğü korunmalıdır. Sema ayinini icra edenler ehliyet, liyakat ve icazete sahip olmalı, dini bir merasim icra ettiklerinin şuuruyla hareket etmelidir.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.