Selçuk’ta yeni akademik yıl başladı

Selçuk’ta yeni akademik yıl başladı

Selçuk Üniversitesi’nde (SÜ) 2014-2015 Eğitim-Öğretim Akademik Yılı’nın ilk dersini Amerikan Beyin Cerrahları Birliğince ‘Yüzyılın Beyin Cerrahi’ seçilen ve bugüne kadar pek çok ulusal ve uluslararası ödüllerle adını tıp dünyasına altın harflerle yazdıran

Selçuk Üniversitesi’nde (SÜ) 2014-2015 Eğitim-Öğretim Akademik Yılı’nın ilk dersini Amerikan Beyin Cerrahları Birliğince ‘Yüzyılın Beyin Cerrahi’ seçilen ve bugüne kadar pek çok ulusal ve uluslararası ödüllerle adını tıp dünyasına altın harflerle yazdıran Prof. Dr. Gazi Yaşargil verdi.

Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı’nın icra ettiği Türk Müziği dinletisiyle başlayan etkinliğe Konya Vali Yardımcıları Sefa Çetin ve Mehmet Ünal, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan ve Prof. Dr. Mustafa Şahin, dekanlar, meslek yüksekokulları, yüksekokulları ve enstitü müdürleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Etkinlikte ilk sözü SÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Süleyman Uygun aldı. Uygun, “Ülkemizin önemli mihenk taşlarından olan üniversitemiz birçok alanın gelişmesine öncülük ederken aynı zamanda birçok üniversitenin de gelişmesine destek olmuştur” dedi.

İLK 500 MUTLULUĞU YAŞANIYOR
SÜ’nün hedefine istikrarlı çalışmalarıyla ilerlediğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, “Üniversite olarak istikrarlı çalışmalarımızın meyvelerini artık topluyoruz. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Hollanda Leiden Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Çalışmaları Merkezi tarafından “Web of Science” veri tabanında yayınlanan, bilimsel makale ve incelemeler esas alınarak hazırlanan 2014 yılı üniversiteler sıralamasında Selçuk Üniversitesi, üç alanda dünyada ilk 500 üniversite arasına girmeyi başardı. Dünyada en iyi 750 üniversitenin sıralandığı araştırmada toplam yayın sayısı kriterine göre Selçuk Üniversitesi, Yer ve Çevre Bilimleri alanında 393’üncü, Tıp Bilimleri alanında 395’inci, Matematik, Bilgisayar, Bilim ve Mühendislik alanında ise 494’üncü sırada yer alarak üç temel alanda dünyada ilk kez ilk 500 üniversite arasında yer almıştır” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTEMİZ TARİHİ BİR GÜN YAŞIYOR”
‘Açılış Dersi’ne Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in katılımının onur verici olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Gökbel, “Her yıl olduğu gibi yeni eğitim-öğretim yılına bir kez daha coşku ve gururla başladığımız bu önemli günde bizi yalnız bırakmayan ve teşrif edip bizleri onurlandıran Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli bilim insanlarından Prof. Dr. Gazi Yaşargil hocamıza da huzurlarınızda en kalbi duygularla şükranlarımı sunuyorum. Üniversitemiz tarihi bir gün yaşıyor. Sizler gibi ben de değerli hocamızın vereceği bu ilk dersi merakla bekliyor, O’nun engin tecrübelerinden faydalanmak için sabırsızlanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Selçuk Üniversitesi’nin 2014-2015 eğitim- öğretim yılının üniversitemiz ve ülkemiz için başarılı ve verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel’in konuşmasının ardından Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Selçuk Üniversitesi’nin ‘Açılış Dersi’ni verdi.

“ALEMDEKİ ADEM’İ BULUP ÇIKARMAK GEREKİYOR”
Konuşmasını Mevlana Celalettin Rumi’ye adayarak başlayan Prof. Dr. Gazi Yaşargil, “Beynimizde kocaman bir devlet var ve bu devlet vücudumuzu yönlendiriyor. Mesele el becerikliliği değil beyin becerikliliğidir. Bin bir antenli olan beynimiz sadece homojen bir yapıya sahip değildir. 4 damar beynimize kan götürüyor. Beynimizin daha çok enerjiye ihtiyacı vardır. Daha iyi görmek, daha temel bilgi yaratır. Daha iyi bilgi de daha temelli görmeyi sağlar. Görünmeyeni görmek için sizlerin daha çok araştırma yapması gerekiyor. Mevlana Celalettin Rumi’nin de dediği gibi alem, Adem’dedir. Ama onu bulup çıkarmak gerekiyor” dedi.

Doğumla birlikte göz lisanının başladığını belirten Prof. Dr. Yaşargil, “Bebeğin doğumuyla beraber anne ile bebek arasında göz lisanı başlar. Konuşma başlamadan önce göz lisanı etkileşimle başlar. Milletler konuşmasalar da kendi göz lisanlarıyla anlaşırlar. Her lisan bize bambaşka bir kültür penceresi açıyor” dedi.

BİRİNCİLERE ÖZEL HEDİYE
SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, açılış dersinin ardından günün anlam ve önemine ilişkin Prof. Dr. Gazi Yaşargil’e Hat Tablo ve Selçuk Üniversitesi’nin köstekli saatini hediye etti. 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı’nda fakültelerini birincilikle kazanan 19 öğrenciye de Rektör Prof. Dr. Gökbel ve protokol üyeleri tarafından IPAD ve Selçuk Üniversitesi’nin eşofmanı hediye edildi. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ise Prof. Dr. Gazi Yaşargil ile eşi Dianna Yaşargil’e çiçek takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.