Selçuk’a Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden 100 Bisiklet

Selçuk’a Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden 100 Bisiklet

Sağlık Bakanlığı Konya Halk Sağlılığı Müdürlüğü tarafından öğrencilerin sağlıklı beslenmesi, hareketli yaşamasını teşvik etmek ve egzersiz yapmalarını sağlamak için Selçuk Üniversitesi’ne 100 adet bisiklet armağan edildi.

2010 yılında Başbakanlık genelgesiyle yürürlüğe giren ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ kapsamında, Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen bisikletler üniversite öğrencilerinin kullanımına sunuldu. Tören sonrası kaskını takan Rektör Prof. Dr. Gökbel, protokol üyeleri ve öğrencilerle birlikte kampüs içerisinde pedal çevirdi.

Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi önünde gerçekleştirilen törene, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznaruz, Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Hamdi Pepe, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Altın, öğretim üyeleri, müdürler ve öğrenciler katıldı.

“BİSİKLETE BİNMEK EGZERSİZ AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ”

Konya’da iki farklı üniversitede spor fizyolojisi anabilim dalını kuran ve 28 yıldır spor fizyoloğu olarak görev yapan biri olarak bu törenin kendisi için çok ayrı bir önemi olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Gökbel, “Konya konumu ve koşulları itibariyle ülkemizde bisiklet sporu açısından özellik taşıyan bir şehirdir. Egzersiz alışkanlığı kazanmak için bisiklete binmek son derece önemlidir. Bizim açımızdan vücutta toplamda en fazla faydayı sağlayan egzersizler mümkün olduğu kadar fazla kas grubunu harekete geçirenlerdir. Bunlara koşma, yürüme, yüzme ve bisiklete binmeyi örnek verebiliriz. Kampüsün şu ortamını göz önüne aldığımızda bisiklete binmenin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Kuracağımız güzel bir sistemle öğrencilerimizin bu bisikletlerden en verimli şekilde yararlanması ve sorunsuz olarak kullanmalarını sağlayacağız” dedi.

“AMACIMIZ TÜRKİYE’DE FİZİKSEL AKTİVİTEYİ ARTTIRMAKTIR”

Törenin açılışında konuşan Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznaruz, “Aşırı ve dengesiz beslenmeyle birlikte fiziksel aktivitenin yetersizliği çağımızda obezitenin en önemli nedenlerinden biridir. Obezite sadece kas-iskelet sisteminde kilo artışıyla karşımıza çıkan bir hastalık değildir. Obezite, vücut sistemimizi etkileyerek birçok hastalıklarına da davetiye çıkarmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 19 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 30.3’ünün obez olduğu tespit edilmiştir. Bu oran erkeklerde yüzde 20.5 iken kadınlarda yüzde 41’in üzerindedir. Başka bir sonuca göre de ülkemizin yüzde 34.5’inin aşırı kilolu bireyler olduğunu görüyoruz. Yani çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız ve bu sorun şu an ülkemizin kapısındadır. 51 ülkede yapılan araştırmaya göre Türkiye’deki 18-65 yaş arası bireylerin yüzde 43.5’inin hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olduklarını ve 12 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 71.9’unda da fiziksel aktivite yetersizliği olduğunu görüyoruz. Sonuçlarda da görüldüğü üzere ülkemizin geleceği için fiziksel aktivitenin arttırılmasını halk sağlığı müdürlüğü olarak çok önemsiyoruz ve en büyük amacımız ülkemizde fiziksel aktiviteleri arttırmaktır” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından devir-teslim törenine geçildi. Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznaruz 100 bisikleti Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’e devretti. Bisikletleri alan Rektör Gökbel, protokol üyeleri ve öğrencilerle birlikte kasklarını takarak, kampüs içerisinde pedal çevirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.