Selçuk TIP'ta emzikli ameliyat

Selçuk TIP'ta emzikli ameliyat

Selçuk TIP'ta emzikli ameliyat

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Kara, bebek ve çocuklarda ameliyat öncesi ebeveyden ayrılma dolayısıyla oluşan huzursuzluğu azaltmak ve anestezi uygulamasını kolaylaştırmak, bunun yanı sıra ameliyat sonrası beslenme sürecini hızlandırmak amacıyla “Yatıştırma ve Beslenme Fonksiyonlu Pediatrik Maske” geliştirdi.
Doç. Dr. Kara, Astım, nefes darlığı ve benzeri rahatsızlıkları olan bebek ve çocukların oksijen ve nefes yoluyla alınan ilaçları kullanmak zorunda olduklarını, bu durumda kullanılan klasik maskenin ise çocuklar tarafından kolaylıkla kabullenilmediği için böyle bir çalışma geliştirdiklerini ifade etti.

“EMZİKLİ MASKE İLE AMELİYAT VE TEDAVİ KOLAYLAŞIYOR”
Bebek ve çocukların ameliyat öncesi maskeyi kabullenemediğini belirten Doç Dr. Kara, “Yeni geliştirdiğimiz ve adını ‘Yatıştırma ve Beslenme Fonksiyonlu Pediatrik Maske’ olarak belirlediğimiz buluşla, bebek veya çocuk maskeye adapte edilmiş, takıp çıkarılabilen emziği emerek yüzüne rahatça oturmasını sağlayabilecek ve böylelikle ameliyat öncesi en az sorunla hasta yüzündeki maskeyi kabullenebilecektir. Ameliyat sonrasında ise yoğun bakımlarda solunumsal tedavilerin uygulandığı bebek ve çocuklar, maskedeki emzik yardımıyla rahatlıkla beslenebilecek ve beslenmek için tedaviye ara verilmek zorunda kalınmayacaktır. Bu da bebek ve çocukların tedavilerini hem kendileri hem de hekimleri için daha da kolaylaştıracaktır” dedi.

“ÇOCUKLARA ANESTEZİ UYGULAMAK ÇOK KOLAY OLACAK”
“Pediatrik Maske” fikrini kendi çocuğundan yola çıkarak geliştirdiğini söyleyen Doç. Dr. Kara, “Ameliyat öncesinde bebeğin ve çocuğun huzursuzluğu genel anestezi uygulamalarında zorluklar meydana getiriyor. Anestezi için bebek ve çocuklara anestezik gazlar en sık maske yolu ile uygulanıyor. Bebek ve çocukların yabancı oldukları bu maskelerin yüz bölgesine uygulanmasına çocuk hasta direnç gösteriyor. Hatta zaman zaman klasik maskeler, çocuklar üzerinde travma yaratabiliyor ve psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Ortaya koyduğumuz bu buluşla maskenin iç kısmına yerleştirdiğimiz özel emzik sayesinde bebek ve çocuklar maskeye direnç göstermeyecek ve emzik sayesinde hastaya rahatlıkla anestezik gaz verilebilecektir. Yeniden yapılandırılan maskeye adapte edilebilen emziğin teknik güçlüklerin pek çoğuna çözüm getirebilir durumda olduğunu düşünmekteyiz. Yeni yapılandırılan maske ile bebek/çocuğun kendi çabasıyla yani emziğini emerek maskenin yüze rahatça oturması sağlanabilecektir. Yoğun bakımlarda solunumsal tedaviler uygulanırken maskeye uygulanan beslenme kanalı içeren emzik yardımıyla bebek/çocuk rahatlıkla beslenebilecek ve beslenmek için tedaviye ara verilmek zorunda kalınmayabilecektir” diye konuştu.

“TESCİL İÇİN SÜREÇ BAŞLATILDI”
Doç. Dr. İnci Kara, “Selçuk Üniversitesi bünyesindeki Teknokent ve kişisel araştırmalarım sonucunda maskenin alanında pek çok yeniliği içerdiğini söyleyebilirim. Daha önce buna bütünüyle benzeyen bir çalışma kaydına rastlamadık. TÜBİTAK desteği ile Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunuldu ve tescil için süreç başlatıldı. Tescil işlemlerinden sonra Teknokent’le işbirliği içinde maskenin üretimine başlamayı düşünüyoruz. Maskenin uygulayıcıların yanı sıra bebek ve çocuklara ameliyat öncesi ve sonrasında büyük kolaylık sağlayacağını düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.
Bu özelliklere sahip maskenin şeffaf ve silikon bazlı malzemeden üretilmesinin daha uygun olacağını söyleyen Doç. Dr. Kara, böyle yapılması durumunda uygulama sırasında oluşabilecek hava yolunu tehlikeye atabilecek olumsuzlukların (sekresyon artışı, kusma gibi) önceden fark edilebileceğini ve önlenebileceğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.