Adem Turan

Adem Turan

Selamlaşma…

Selamlaşma…

İnsanların birbirleri ile yaptıkları ilk diyalog selamlaşmadır. Selam, Arapça bir kelime olup, aynı zamanda Allah’ın isimlerindendir.
Ne var ki sabah saatlerinde söylenen günaydın sözü, hava durumu anlatır gibi, gün aydınladı haberin olsun anlamına gelmektedir.
Oysa, hayırlı sabahlar demek daha içi dolu ve özlü söz olarak temenni ve dua mahiyetindedir.  Keza biri ile karşılaştığında selam demek ne kadar güdük ve soğuk selamlaşmadır.
Selam mana itibariyle; Esenlik kaynağı, barış, huzur, her türlü keder ve afetlerden emin olma anlamına gelir. “Selamün aleyküm”  demek ise Allah’ın selameti üzerinize olsun ifadesidir. Aynı zamanda selam vermek sünnet olup Peygamber Efendimiz (sas) “Selamı aranızda yayın” diye telkinde bulunmuştur.
Şair ne güzel söylemiş;
 
Girenlere selam olsun
Çıkarsız dost tapusunu
Verenlere selam olsun
Arınıp kinden nefretten

          
Biz de onun ümmeti olarak, tavsiyelerine uyma mecburiyetimiz vardır. Her ne kadar basit hususlar gibi gözükse de muhteviyatı itibariyle önemlidir.
Hafife alınan diğer bir konuda, çocuklara Allah’ın (cc) isimlerinin verilmesidir. Tarihimize baktığımızda atalarımız da hep tercih etmişleridir, ama başına “Abdul” (kulu) takısını kullanmışlardır.   Abdullah, Abdulkadir, Abdülhamit, Abdurrahman gibi. Çünkü bu isimler özeldir Allah’a (cc)  mahsustur. İsimlerin İnsan ya da her hangi varlık için kendi başına kullanılması uygun değildir.
Yaptığımız uygulamalarda bilinçli ve araştırmalı olmalıyız. Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.
Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR