Selahattin Demirtaş: Bütün Gerilimlerine Rağmen Çözüm Süreci Devam Ediyor

Selahattin Demirtaş: Bütün Gerilimlerine Rağmen Çözüm Süreci Devam Ediyor

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tüm risk ve gerilimlere rağmen çözüm sürecinin devam ettiğini söyledi. Demirtaş, “Bizler (çözüm sürecinin) devam etmesini istiyoruz. Biran önce pratikleşmesini ve sorunun çözümü için adımların...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tüm risk ve gerilimlere rağmen çözüm sürecinin devam ettiğini söyledi. Demirtaş, “Bizler (çözüm sürecinin) devam etmesini istiyoruz. Biran önce pratikleşmesini ve sorunun çözümü için adımların atılmasını arzuluyoruz” dedi

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Başbakan Davutoğlu ile görüşmesinin ardından kameraların karşısına geçti. Görüşmeyi ‘son derece olumlu’ ve ‘önemli’ olarak tanımlayan Demirtaş, Bakanlar Kurulu kararıyla çözüm sürecine dair oluşturulan yol haritasını ‘olumlu bir gelişme’ olarak değerlendirdi. HDP olarak çözüm sürecinin başarıya ulaşması için ellerinden gelen bütün gayreti göstereceklerini ifade eden Demirtaş, hükümetin IŞİD’i bir terör örgütü olarak tanımladığının altını çizdi. Davutoğlu ile görüşmede IŞİD’le mücadele konusunun da ele alındığını kaydeden Demirtaş, “Umut ediyorum ki, şu günlerde oluşan negatif hava, gerilimli atmosfer biran önce pozitif havaya bırakır. Hepimizin bunun için çaba sarf etmesi lazım. En nihayetinde bu ülkede ortak bir barışı, kalıcı bir eşitliği ve adaleti gerçekleştirmek istiyoruz. Bunu hep birlikte yapmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

‘BİZ SURİYE’DE OLUP BİTENLERE SESSİZ KALINSIN DEMİYORUZ’

Suruç bölgesinde halka yönelik müdahalelerin olması gerektiğini belirten Selahattin Demirtaş, tezkere konusunun da ele alındığını ve Başbakan Davutoğlu’nun bunun bir savaş tezkeresi olmadığını ifade ettiğini söyledi. Gerilimli bir atmosferde Başbakanlık’ta Başbakan Davutoğlu ile görüşmüş olmanın önemli olduğunu vurgulayan Demirtaş, tezkere için ‘hayır’ oyu kullanacaklarını tekrarladı. Demirtaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Biz tabii ki Suriye’de olup bitenlere sessiz kalınsın demiyoruz. Ama çözüm yöntemi olarak önerdiğimiz şeyler farklıdır. Tezkerede ucu açık ifadelerin olması, özellikle uluslar arası askeri güçlerin Türkiye’de ne amaçla, hangi süre zarfında bulunacakları açıklıkların olmaması gibi eleştirilerimiz var. Biz yerelde direniş gösteren grupların desteklenmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz.”

‘TEZKERENİN PKK’YA KARŞI BİR SAVAŞ İLANI OLARAK GÖRÜLMESİ DOĞRU DEĞİL’

HDP açısından çözüm sürecinin hangi noktada olduğunun sorulması üzerine Selahattin Demirtaş, İmralı’dan gelecek mesajın ‘hayati derece önemli’ olduğunu ifade ederek “Bütün risk ve gerilimlerine rağmen çözüm sürecinin devam ettiği ortada. Bizler de devam etmesini arzuluyoruz. Biran önce pratikleşmesini ve sorunun çözümü için adımların atılmasını arzuluyoruz.” dedi. Oluşturulacak komisyonların sadece HDP’nin isteği doğrultusunda oluşturulmayacağını aktaran Demirtaş, çözüm sürecinin tezkere ile değil diyalog ile ilerlemesi gerektiğini belirtti. Bu aşamada tezkerenin ‘PKK’ya karşı bir savaş ilanı’ olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, ilkesel bir tutum çerçevesinde tezkereye karşı çıktıklarını aktardı. Kandil’den yapılan açıklamaların çözüm sürecinin olumsuz etkilediğin sorulması üzerine ise Demirtaş, pratik hayatta atılacak adımların negatif eleştirileri de azaltacağını söyledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.