Sel 'Nalas Expo 2015’i Vurdu

Sel 'Nalas Expo 2015’i Vurdu

Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı’nın (NALAS), 2 yılda bir gerçekleştirdiği ve 2015 yılında Bulgaristan’da yapılması planlanan Uluslararası Belediyecilik Fuarı, (NALAS EXPO), Balkanlar’da çok sayıda ülkeyi etkisi altında...

Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı’nın (NALAS), 2 yılda bir gerçekleştirdiği ve 2015 yılında Bulgaristan’da yapılması planlanan Uluslararası Belediyecilik Fuarı, (NALAS EXPO), Balkanlar’da çok sayıda ülkeyi etkisi altında alan sel felaketi nedeniyle iptal edildi. NALAS EXPO 2017’nin Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılmasına yönelik resmi başvuru birlik yönetimine sunulurken, Bursa ile ilgili karar önümüzdeki yıl Bulgaristan’ın Filibe kentinde yapılacak NALAS Genel Kurulu’nda verilecek.

Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı Yönetim Kurulu, iki yılda bir yapılan Uluslararası Belediyecilik Fuarı’nın (NALAS EXPO) detaylarını görüşmek için Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ta toplantı. Sırbistan Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekili Saffet Yılmaz, Marmara Belediyeler Birliği adına da Dış İlişkiler görevlisi ve mütercim İskender Güneş katıldı. Genel Kurul toplantısı öncesinde 2017 NALAS EXPO’nun Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Marmara Belediyeler Birliği ile işbirliği halinde Bursa’da gerçekleştirilmesini öngören resmi başvuru birlik yönetimine yapıldı.

NALAS yönetimi ilk olarak, felaket durumlarında Birlik üyelerinin nasıl bir işbirliği içine gireceğini, bu işbirliğinin iyi niyet çerçevesinden çıkıp profesyonel bir organizasyona dönüşmesini içeren gündemini değerlendirdi. NALAS yönetim kurulunda yer alan Japon üyelerin bu konudaki önerileri dinlendi ve Japonya’da uygulanan modeller incelendi. Daha önce alınan karar doğrultusunda 2015 yılında Bulgaristan’ın Filibe kentinde yapılması kararlaştırılan NALAS EXPO’nun ayrıntıları konuşuldu. Ancak, NALAS yönetiminde yer alan Balkanlardaki Belediyeler Birliği temsilcileri, 2014 yılı başında bölgede yaşanan doğal felaketler yüzünden yerel yönetimlerin ciddi zarar gördüğünü bildirdi. Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Bulgaristan başta olmak üzere, bütün Balkanlar’ı etkisi altına alan sel felaketi nedeniyle üye belediyelerin önemli bir kısmının yurt dışı etkinliklerine katılamayacağını bildiren Balkan temsilcileri, fuarın yapılması durumunda bölgeden neredeyse hiçbir belediyenin katılamayacağını bildirdi. Bunun üzerine konuyu değerlendiren NALAS yönetimi, 2015 yılında Bulgaristan’ın Filibe kentinde yapılması planlanan NALAS EXPO’yu (Uluslararası Belediyecilik Fuarı) iptal etti. Söz konusu tarihte Filibe’de sadece NALAS genel kurul toplantısı yapılacak. Fuarın ne zaman yapılacağı konusunda ise bir karara varılamadı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekili Saffet Yılmaz ve Marmara Belediyeler Birliği Dış İlişkiler görevlisi İskender Güneş, NALAS Yönetim Kurulu’nun ardından NALAS Başkanı Duro Bukvic ve Genel Sekreter Kelmend Zajazi ile özel bir görüşme yaptı. Görüşmede, Balkanlar’da yaşanan felaketin ardından yaşamın normale dönmesi için Türkiye ve Bursa’nın bölgeye verdiği destekler ele alındı. Bursa’nın 2017 fuarına ev sahipliğine adaylığının da ele alındığı toplantıda konuşan NALAS Başkanı Duro Bukvic, Bursa’nın teklifini çok beğendiklerini, böyle bir organizasyonun içinde Bursa’nın bulunmasının hem Birliğe hem de organizasyona güç vereceğini söyledi. Yaşanan doğal afetin Balkanlar’daki belediyeleri yurt dışı etkinliklere katılamayacak duruma düşürdüğünü ve bunun NALAS yönetimi olarak kendilerini de zor duruma düşürdüğünü belirten Bukvic, durumun normale dönmesini ve bu organizasyonu Bursa’ya taşımayı çok arzu ettiklerini söyledi.

NALAS Genel Sekreteri Kelmend Zajazi de, Bursa’nın bu organizasyona ev sahipliği yapma isteğini duyduğu günden bu yana büyük bir heyecan yaşadığını ancak yaşanan felaket nedeniyle zor duruma düştüklerini bildirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.