'Şeker'in tadı kaçtı!

'Şeker'in tadı kaçtı!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırladığı Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı şeker pancarına büyük darbe vuracak. Taslak, bu haliyle yasalaşırsa, nişasta bazlı şekerlerin üretim kotası tamamen kalkacak

Son günlerde gündeme gelen Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı  şeker pancarı üreticisini endişelendiriyor.  Taslağın yasalaşması halinde, NBŞ firmalarının önü açılacak, kotasız üretim imkanı sayesinde şeker piyasası bu şirketlere terk edilecek. Kotalardan dolayı zaten zorda olan pancar çiftçisi, kısa sürede üretimden elini çekecek. Halk ise “sağlıksız” nişasta bazlı şekerlere mahkûm edilecek. Son 14 yılda NBŞ’ye uygulanan yüksek kotadan dolayı 407 bin hektar alanda 22 milyon ton pancar ekimi yapılamadı. 75 bin tarım işçisi işsiz kalırken, yan sektörlerle birlikte Türkiye’nin toplam kaybı 5.3 milyar doları buldu.  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarı Taslağı ABD’nin gıda devi Cargill’e büyük bir kota kıyağı olacak. Görücüye çıkan tasarı taslağında, nişasta bazlı şekerlerin kotasının tamamen kaldırılması amaçlanıyor. Bu tasarı yasalaşırsa, yerli üretim ve üretici büyük zarar görecek.

HALK NBŞ’YE MAHKUM EDİLECEK

NBŞ kotasının kaldırılmasıyla birlikte Cargill başta olmak üzere 5 tane NBŞ firması, şeker piyasasını tamamen ele geçirecek. Kotalardan dolayı zaten zor durumda bulunan pancar çiftçisi, kısa sürede üretimden elini çekecek. Halk ise ‘doğal’ olarak görmediği, kimyasal müdahalelerle yapılan nişasta bazlı şekerlere mahkûm bırakılacak. Nişasta bazlı şekerlerin kotasız üretilmesi durumunda ise Türkiye’nin zararının korkunç boyutlara ulaşması bekleniyor. Konya Ovası'nda şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler ise durumdan oldukça endişeli. Üreticiler, şeker pancarı üretimin küresel gıda devlerinin peşkeş çekilmemesi çağrısında bulunuyor.

ŞEKER  PANCARI ÇİFTÇİSİ KORUNSUN

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticiler Derneği Başkanı Ahmet Bestil, taslağın bu haliyle kabul edilmesi halinde Türkiye'de pancar üretiminin büyük oranda azalacağını söyledi. Bu taslağın küresel gıda devlerine hizmet edeceğini ve Türk çiftçisinin büyük zarar göreceğinin altını çizen Bestil, şeker pancarı üreticisinin korunması gerektiğini söyledi. Nişasta bazlı şekerlere kotanın tamamen kaldırılmak istenmesinin şeker pancarının ve Türk çiftçisinin ölüm fermanı anlamına geldiğini dile getiren Bestil, "Şeker pancarı üreticileri olarak bu tasarıya tepki gösteriyoruz. Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarı Taslağı ile nişasta bazlı şekerlere getirilmek istenen kota kıyağına Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği olarak itiraz ediyoruz. Bu söylenen tasarı kesinlikle yasalaşmamalıdır. Bakanlıklar yanlış bilgilendiriliyor.Tasarının yasalaşması halinde Şeker pancarı çiftçisine büyük bir ihanet olacaktır" dedi.

CARGİL'İN OYUNUNU BOZACAĞIZ

Bakanlar Kurulu'nun böyle bir taslağı yeniden gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizen Bestil, şunları söyledi: "Bu olay 15 Temmuz ihanetinden sonra gümrükten mal kaçırırılıyormuş gibi oluyor. Devletimiz FETO temizliği ile uğraşırken, bu olayların gündeme gelmesi çok düşündürücüdür. Bakanlar kurulumuzun bu konuda hassasiyet göstermesini istiyoruz. Başta Karaman Milletekili Tarım Komisyon Başkanı Recep Konuk olmak üzere Konya milletvekillerimizi bu konu üzerinde çalışmaya davet ediyoruz. Savunmadan çıkıp Cargill'e karşı taarruza geçeceğiz. Meydanı boş bulmasınlar. Yasalarımız içerisinde CargiLl'in oyunlarını bozmak için ne gerekiyorsa ona yapmak için kararlılığımız devam edecektir."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.