Şeker'de hedef ilk 5

Şeker'de hedef ilk 5

Konya Şeker’in 61’inci Olağan Genel Kurulu Konya Şeker Fabrikasında gerçekleştirildi.

Konya Şeker’in 61’inci Olağan Genel Kurulu Konya Şeker Fabrikasında gerçekleştirildi. Genel Kurula, Konya Şeker’de hissesi bulunan Pancar Ekicileri Kooperatifleri’nin temsilcileri ile Konya Şeker’in ortağı olduğu şirketlerin yöneticileri katıldı

Tüm kararların oybirliğiyle alındığı Genel Kurul’da söz alan Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Muhittin Bıyıkoğlu, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinin yaptığı araştırmalara değinerek, Konya Şeker’in bu araştırmalardaki yükselen performansına vurgu yaptı. Bıyıkoğlu, konuşmasında Ekonomist Dergisi’nin “Elit Şirketler” araştırmasını hatırlatarak, doğru kişilerin doğru koltuklara oturtulduğunda nelerin başarılabileceğini en somut örneğinin Konya Şeker olduğunu söyledi. Bıyıkoğlu’ndan sonra söz alan Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yusuf Yazır da, son10-15 yılda yaşanan ekonomik krizlerin hiçbirinin Konya Şeker’i etkilemediğini belirterek, alkışlanacak bir başarı sergilediğini vurguladı. Konya Şeker’in dar gelirlinin ürününü tüketiciyle buluşturarak artan refahtan pay aktardığını ifade eden Yazır, “Gez Dünyayı, Gör Konya’yı” sözüne atıfla Konya Şeker’in ürettiği gıda ürünleri için Konya’dan dünyaya tanımlamasını yaptı. Gündem maddelerinin görüşülmesinden sonra bir konuşma yapan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk sözlerine; “tam 60 sene 11 gün önce ilk üretimini gerçekleştiren Konya Şeker’in ülkemize kazandırılmasına vesile olan, katkı veren, dualarıyla destek olan, bu kuruma geçmişte hizmet etmiş ve ebediyete intikal etmiş herkesi rahmet dualarıyla bir kez daha anıyorum. Allah onlardan razı olsun” diyerek başladı.

61 YIL ÖNCE KURULDU

Bu yılın Konya Şeker açısından önemli bir yıl olduğunu, ilk üretime başlamalarının üzerinden 60 yıl geçtiğini söyleyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, şunları ifade etti: “Yani altmış kez pancar ektirdik, altmış kez pancar aldık, altmış kez o pancardan şeker ürettik. 61 yıl önce bu fabrikanın temeli atılırken bir amaç vardı. Amaçlardan biri elbette ki şeker üretmekti. Bu hepimizin de bildiği gibi sonuçtur. Asıl amaç bu bölgede bu fabrikanın hinterlandındaki üreticinin arpa, buğday dışında bir sanayi ürününü üretmesini sağlamaktı. Allah’a şükür bunu bu kurum 60 yıldır aksaksız sürdürüyor inşallah ilânihaye de sürdürmeye devam edecek. 60 yıl önce bir şeker fabrikası kurmak, hem de bunu çiftçi marifetiyle yapmak hayal ötesi bir şeydi. Aralarında bizden önce 4’ü kamu, biri bizim gibi çiftçi girişimi olarak kurulan 5 şeker fabrikası ile birlikte çimento, demir çelik, kimya ve tekstil sanayisini henüz yeni yeni oluşturmaya çalışan bunların birçoğunu da devlet marifetiyle gerçekleştiren, o dönemlerde faaliyete geçen büyük sanayi tesisleri 10’larca yıl sonra bile tek tek sayılabilen bir ülkede bir şeker fabrikası kurmak büyük bir başarıydı ve o başarıldı."

KONYA ŞEKER HIZLA BÜYÜYOR

Konya Şeker'in dünyanın en büyük 5 gıda şirketinden biri olacağını belirten Konuk, "Bu şirketin dünyanın ilk beşine girmesi 10 binlerce çiftçinin de diğer ülkelerin çiftçilerine göre refah seviyesinde dünyanın ilk beşinde olması demektir. Yani yüzlerce ülkedeki çiftçiye göre daha çok üretmesi ve ürettiğinden daha çok kazanması demektir. Bu şirketin, bu salonun bir tane kaygısı vardır; Üretici. Bu şirket üreticinin yarınını hesaplamak zorunda. Hepimiz buna mecburuz. Bizim, yegâne gayemiz değişen, büyüyen dünyada üreticinin ayakta kalmasını sağlamak, ekonomik olarak refaha ortak etmektir. Bunu yapmak için 3 tane olmazsa olmazımız var; Bir, kaygı duyacaksınız, iki, irade sergileyeceksiniz, üç, sürece dahil etmenin yolunu bulacaksınız. Konya Şeker, üreticinin derdiyle dertlendiği, o derdi ortadan kaldırmak için irade sergilediği ve iradesini de yatırımlara taşıyarak üreticiyi ekonomik süreçlere dahil ettiği için bugün üreticinin düne göre başı daha diktir, yarın daha da dik olacak. Biz, 2000’li yıllarda ilk adımı attığımızda çoğu hayal gördüğümüzü düşünüyordu. Bugün de dünyanın ilk 5’i dediğimizde yine hayal diyenler olabilir.

YENİ BAŞARI HİKAYELERİ YAZMALIYIZI

Dünya’da ilk 5 hayal falan değil" diye konuştu. "İnsanlar gibi kurumların da önünde iki seçenek vardır, ya başardıklarıyla iktifa ederler ya da başardıklarından cesaret alarak yeni başarılara koşarlar" diyen Konuk, "Dünün başarılarına takılı kalmak bugünü de yarını da kaybetmektir. Bunu en iyi bu kurum biliyor. Biz biliyoruz ki, sürekli değişen ve büyüyen dünyada dünün başarılarıyla yetinmek, dünün başarı hikâyelerine sığınmak yerinde saymaktır. Hepinizin bildiği Hadis-i Şeriftir; iki günü bir birine eşit olan ziyandadır. 15 yıl önce bu kurum bir karar verdi ve 45 senedir başardığımızın keyfini sürmek kâfidir, şimdi yeni başarıların zamanıdır dedi. Yeni başarı hikâyeleri yazmanın zamanı geldi, dedi. 45 yıldır anlat anlat hep aynı şey, bu bizi bir yere taşımıyor" şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.