Dr. İbrahim Büyükeken

Dr. İbrahim Büyükeken

Şeker ormanları

Şeker ormanları

Türk toplumu ağaçlandırma konusunda hep geri kalmışızdır. Her yıl ağaçlandırma kampanyaları yapılır, fakat istenilen sonuç bir türlü elde edilemez. Erozyona karşı mücadelede ve diğer konularda ağaçlar Allah’ın bize bir nimetidir. Dinimiz de ağaç dikmeye büyük önem vermiştir. Fakat ne hikmetse bugün İslam coğrafyasının büyük bir kısmı ağaçsızdır, çöldür Konya da ağaçsızlık konusunda hep muzdariptir. Çocukluğum ova köyünde geçti. Evimizin önünde bile ağaç yoktu. Dikilen fidanlar da hep kırılırdı.
**
İsmil Kasabası çevresinde kurulan ormanlık alanlar ise hakikaten orman olmuş. Yine Cihanbeyli tarafında kurulan ormanlıkların 10 yıl sonrasını hayal ettiğim zaman yapılan hizmetin ne kadar büyük olduğunu anlıyorum. Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, bundan 5 yıl önce Konya Ovası’nı yeşillendirmede herkesin sorumluluk alması çağrısında bulunmuştu.
**
Konya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un büyük çabalarla kurduğu fabrikaları yazmak istemiyorum. Ama kendisi de ovada yetişen ve ağaçsızlığın ne olduğunu iye bilen Recep Konuk, böyle bir yatırım yaparak, herkesin hayır duasını almıştır.  Konya Şeker “doğadan aldığını doğaya verme” ilkesi ile Konya nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturma hedefini ortaya koymuş ve 3 yıllık süre zarfında bu hedefi gerçekleştirmiştir 273 köy ve kasabada 2 bin 500 kilometre köy yolunu da iki yönlü ağaçlandırmıştır.  
+*
Bu ağaçlandırma çalışmalarında toprak analizleri yapılarak uygun fidanların seçimine dikkat edilmiş, arazöz ve teknik eleman desteği ile bakım ve sulama çalışmaları özenle yapılmıştır Bunun sonunda da ağaçlandırma çalışmalarında yüzde 98'lik bir tutma oranı yakalanarak önemli bir başarı sağlanmıştır.  Konya Ovası bugüne kadar yeşile yatırım yapılmadığı için hep çöl diye anıldı. Önceleri sulak alanlar vardı oralar da kuruyunca karşımıza Konya Çölü çıktı. Türkiye’nin tek çölü Karapınar’da bulunuyordu. Büyük çabalarla çölleşmeyi en aza indirmeyi başardılar. Ama 50 yıl önce ağaçlandırma kampanyaları hızlandırılsaydı bugün haritada boz yerler Konya olmayabilirdi.
**
Ne kadar gecikilirse geciksin vakit hala geç değil. Kıyamet gününe insanların vakti var. Peygamber efendimiz bir hadisinde “Kıyametin kopacağını bilseniz de elinizdeki fidanı dikin” diyor. Böyle bir Peygamberin ümmeti nasıl olurda çölleşmiş yerlerde yaşar, nasıl olur da ormanları yakar, nasıl olurda ağaçları kırar. Atalarımız “Yaş kesen baş keser” diyerek ağacı kesmenin bir insanı öldürmekten farksız olduğunu vurgulamıştır.  Ramazanı karşıladık, Ramazan vesilesiyle ağaçlarımızı koruyalım, ağaç dikelim ve yeşil örtüye sahip çıkalım.  
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. İbrahim Büyükeken Arşivi
SON YAZILAR