Şehri böcek bastı!

Şehri böcek bastı!

Geçtiğimiz günlerde bazı mahallelerde görülen böcek istilası Konya’nın geneline yayıldı. Vatandaşlar merkez ilçe belediyelerini şikayet yağmuruna tuttu. Vatandaşlar bu böceklerle mücadelede yetersiz kalırken bazı belediyeler ise konuya ilgisiz kalıyor

Geçtiğimiz günlerde Karatay’a bağlı Çelebi Mahallesi’nde patlak veren böcek istilasının ardından Konya’nın tüm merkez ilçelerinde aynı vakanın varlığı ortaya çıktı. Karatay’ın ardından Meram ve Selçuklu’da da aynı türden böcek salgınlarının yaşanması vatandaşları tedirgin etti. Milyonlarca böcek bazı mahallelerde evlerin duvarlarını ve bahçelerini sarmış durumda. Vatandaşlar evlerini içine kadar giren bu haşerelerle mücadele etmekte yetersiz kalıyor. Evlerini bu böceklere karşı ilaçlayan vatandaşlar böceklerin kaynağının kesilmeden sorunun çözülmeyeceğini ifade ediyor.

4-1.20150730094441.jpg

BELEDİYEYE ŞİKAYET YAĞDI

Konya’nın genelinde etkili olan böcek salgını nedeniyle vatandaşlar belediyeleri telefon yağmuruna tuttu. Bir merkez ilçe belediyesine konu ile ilgili 100’den fazla şikayet geldi. Belediyeler ise soruna kökünden bir çözüm sağlamak yerine bilindik ilaçlama yöntemleriyle müdahalede bulunmaya çalışıyor. Bulunduğu ilçe belediyesini arayan bir vatandaş, “Biz mahalleleri zaten ayda iki kere ilaçlıyoruz” cevabını alıyor. Israrcı şikâyetlerin önünü alamayan belediyeler ise ekstra ilaçlama faaliyeti ile soruna çözüm bulmaya çalışıyor. Selçuklu Belediyesi   Sağlık İşleri Müdürü Veteriner Sami Akıncı da belediye şikayet hattına konu ile ilgili her gün 3-4 şikayet aldıklarını belirterek, “Mevsim koşulları nedeniyle bu böceklerin yaygınlaştığını düşünüyoruz. Bazı bölgelerde arıların oğul vermesi gibi yayılıyorlar. Genellikle otluk alanlarda oluyor. Şikayet aldığımız bölgelere takviye ekiplerle müdahale ediyoruz. Bu böceklerin ömrü 15-20 gün. Bir süre sonra mücadele ile bu sorunun ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Vatandaşlarımız kendileri mücadele etmesinler, bizi arayıp haber versinler” şeklinde konuştu.

4-3.20150730094419.jpg

İLAÇ MALİYETİ OLDUKÇA DÜŞÜK

Konya’da salgın halinde görülen bu böcek türünün aslında çık yaygın bir böcek türü olmadığını ifade eden Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Ünlü, “Arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmede bu böcek ile ilgili şikâyetlerin olduğnu öğrendik. İlgili zararlı Heteroptera takımına dâhil edilen bir böcek. İsmi ile ilgili henüz net bir bilgi yok ancak bu konu ile çalışan uzaman tarafından yapılacak teşhis sonucu ortaya çıkarılabilecektir” dedi. Böcekle mücadele noktasında arsa-ot yakmaya kesinlikle karşı olduklarının altını çizen Prof.Ünlü, bu böcekle ilgili nasıl mücadele edilebileceği noktasında ise şu bilgileri verdi: “Mücadelesinde, sarı veya beyaz renkli yapışkan tuzaklar başta olmak üzere Cypermethrin, Deltamethrin etkili maddeli insektisitleri tavsiye edebiliriz. Bu etkili maddeli ilaçlardan yaygın olan ticari ismi K'othrıne olup, muadili birçok ticari markalı ilaç bulunmaktadır. Böcekler gezinirken bu sarı ve beyaz renkli ilaçları alırlar ve ölürler. Maliyeti düşüktür. Bu şekilde önlem alınabilir.”

4-4.20150730094430.jpg

SALGIN VAR DEYİP UMURSAMIYORLAR!

Süleyman Şen isimli vatandaş, belediyeye böcek istilası şikayeti ile Meram Belediyesi’ne gittiğini belirterek, kendisine bu böceklerin ‘toprak biti’ olduğu yönünde bilgi verildiğini ifade ederek, “Böcekler her yeri sardı. Bahçemizde, duvarlarımızdalar. Belediyede normal sokak ilaçlamasının bu böceklere kafi gelmeyeceğini söylediler. Özel olarak bahçelerin ilaçlanması gerekiyormuş. Mahalle olarak tedirginiz. Her taraf böcek oldu. Çocuklarımız bahçeye çıkamıyor. Belediyelerimiz bu sorunun ne olduğunu bulup bir çözüm sunmaları gerekiyor” dedi.

Konya’da ikamet eden vatandaşlar yaşadıkları problemi sosyal medya üzerinden paylaşarak dile getirdi. İnternet üzerinden böcek salgını ile ilgili paylaşılan şikayetlerden bazıları ise şöyle:

“Mustafa Y.: (Selçuklu) Evin bahçesine milyonlarca toprak biti denilen böcekle doldu. Evin içerisine girmeye başladı. Acil çözüm bekliyorum.”

“Ali Türkmen: (Meram) Belediyedekiler de ne olduğunu bilmiyor. Kimi otu yakın diyor, kimi toprağı değiştirin diyor. Buna çözüm bulacak bir yetkili yok mu?”

“Fatma Büşra: Halk arasında ot biti deniyor biz belediyeyi aradık ama maalesef ilaçları etkili değilmiş kendiniz ilaçlayın dediler. Çok çabuk yayılıyorlar. Bir an önce çaresine bakılmalı.”

“Hakan Terman: Parsana Mahallesi’nde milyonlarcası var. Sadece gündüz çıkıyorlar bit kadar büyüklükleri. Nemli alanları sevmiyorlar. Belediyeyi aradık 8 gün sonra ilaçladık diye mesaj geldi. Online ilaçlama yaptılar herhalde.”

“Mevlüt Bayrakçı: Böceğe çare bulan varsa ilacın adını verirse sevinirim. Bizim arkadaki tarlada milyarlarca var. Evlere girmeye başladı ben engelledim. Bahçeyi tamamen ilaçladım ama iki gün sonra ikindin saat 18 de çıkmaya başlıyor çok büyük bir tehlike ve sıkıntı.”

“Kerim Aydoğan Ben bir ilaç kullandım. Giriyorlar eve azıcık yaşayıp ölüyorlar ama bağışıklık kazanma ihtimalleri varmış. Konya genelinde salgın var deyip kestirip atıyor belediye.”

 

Abdullah Taştekin: "Hatıp Mahallesi'nde oturuyoruz. Özellikle sabah saatlerinde evimizin duvarlarında ve ağaçlarda milyonlarca küçük böceklerden görüyoruz. Biz sadece burada var sanmıştık. Ancak gördük ki, Konya genelinde de böyle bir sorun varmış. Yetkililerin sorunu çözmesini bekliyoruz."

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum