Şehre yazık etmeyin!

Şehre yazık etmeyin!

Geçmiş dönemin planlama vizyonsuzluğunun Konya'da özellikle 8-10 mahalleye mimarileşme bakımından ciddi zararlar verdiğini dile getiren Konya Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, “Şehrimize bundan sonra yazık etmeyelim” uyarısında bulundu

Konya başta olmak üzere, Türkiye'deki diğer çoğu şehirlere yanlış uygulamalar, plansızlıklar, rant anlayışı dolayısı ile ihanet edildi. Şehirlerin yapısı, bu anlayışlardan dolayı bozuldu. Konya'nın bile çoğu noktasına yüksek katlı binalar inşa edildi. Huzur mekânı olarak bilinen Meram'da bağlı bahçeli ev anlayışı bitirilerek, çoğu yeşil alan yüksek katlı binalar için talan edildi. Yine Karatay'da ve Selçuklu'da da yüksek katlı binalar dikilerek, şehrin silüeti bozuldu. Konya Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, zamanındaki yanlış uygulamaların ve plansızlıkların, bugün şehre verdiği zararın daha iyi anlaşıldığına dikkat çekerek, aynı hataya düşülmemesi için uyarılarda bulundu. 

KONYA ADINA ÜZÜCÜ BİR GÖRÜNTÜ!

İnşaat sektöründe gerileme olduğunu hatırlatan Başkan Günay, “yatay mimari” ifadesinin tek başına bir tanım olarak değerlendirelemeyeceğine vurgu yaptı. Yatay mimarinin dillendirilmesinin güzel olduğunu fakat tek başına ise yeterli bir tanım olmadığını aktaran Günay, Meram Belediyesi civarında yapılan dönüşümün şehir adına bir üzüntü vesilesi olduğunu kaydederek, “Meram Belediyesi civarındaki yapılaşma çok üzücü. Buranın planlaması 10 yıl önce yapılmış. Meram'da öyle bir görüntünün olması doğrusu Konya adına üzücü. Meram denilince insanların aklına gelen ilk cevap 'yeşili, bağı, bahçesi, 1 veya 2 katlı evleriydi'. Bu dokunun bozulmaması lazım. Yoksa Meram, Meramlıktan çıkar.”

8 YERDE CİDDİ SIKINTILAR VAR!

Türkiye'de ve Konya'da çevre konusunun yeni yeni öncelik olmaya başladığını ifade eden Günay, 10 yıl önce Konya'da yapılan planlamanın problemli olduğunu dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Meram Belediyesi civarının kötü bir görünüme sahip olduğunu dile getirdik. Çevre konusu yeni yeni öncelik konusu olmaya başladı Türkiye'de. O dönemki planlamada da vizyon problemliymiş. İnşaat sektörü o dönem hızla bir trend kazanmıştı. Konya'nın değil o dönem aslında tüm Türkiye'nin ilk dönüşüm deneyimleri yaşanıyordu. Bugün Konya'daki sorunlu yerlerde o dönemin problemli vizyonunun bir yansıması. İlk dönem dönüşümünün kurbanı olmuş yerler. Meram Belediyesi dışında başta Şefikcan, Şeker Murat Mahallesi, Hacıkaymak, Kılıçarslan başta olmak toplamda 8 yer de o dönemin rüzgârının azizliğine uğramış alanlar olarak ifade edilebilir. Bu yerlerde çokta sağlıklı ve cephe bütünlüğünün olmadığı bir alan oluşturuldu. 150-160 metre cepheler var. Doğu blok ülkelerinin sosyal konutları gibi.”

BELEDİYE SINIRLAMA GETİRDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin yüksek katlı binalara yönelik bir tedbir aldığının da altını çizen Günay, “Belediye tüm yapılar 17 katı geçemez kararı aldı. Son dönemdeki planlar farkedildiyse hep 6 katlı. Kat sınırlaması zemin+5 olarak geçiyor. Bu da yatay mimarileşme bağlamında değerlendiriliyor. 17 katı gören yerlerde zemin+5 katta yatay mimari olarak algılanıyor. Kısacası son dönemdeki planların kat yüksekliği Konya'da 6'yı geçmiyor. Gönül ister her yer tek ve çift katlı bahçeli olsun. Ama bu anlayışta biraz fantastiğe kaçıyor. Böyle bir mimari uygulaması bu kez de tarım arazilerini baskılar. İşin özü şudur, binalar insan ölçekli olmalı. Yatay mimarinin tanımı yok ama insan ölçeğinin de kaçırılmaması gerekir” şeklinde konuştu. 

KENDİ SINIRLARIMIZI ÇİZDİK!

Yine Türkiye ve Konya'da mimari planlamalarının sosyolojik kısmının unutulduğunu da söyleyen Konya Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, bir Meram örneği daha verdi. Meram TOKİ konutlarında oturan aile ile az ötedeki yerlerde oturan ailelerin gelir düzeyinin bir olmadığını vurgulayan Günay, “Söylediklerimiz yanlış anlaşılması. İfade edeceklerimiz zenginleri bir yere gelir durumu düşük olanları da bir yere ayıralım meselesi gibi anlaşılmasın” diyerek, “Ama bir gerçekte var ki sınırları biz kendimiz çizdik. Doğru olmadı. Bunun sıkıntısını henüz tam anlayabilmiş değiliz. Toprakla ilişkimiz kesildi. Karatay'da TOKİ hamlesi başlamıştı. Vatandaşlar 1. yılda binalarla ilişkisini kesti ve hobi bahçeleri uygulaması ortaya çıktı. Sitenin içi güvenli ama dışına adım atılınca güvensiz hissediliyor” dedi.

EMRE ÖZGÜL

4-2-076.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum