Şehitliği bile çok gördüler!

Şehitliği bile çok gördüler!

2012 yılında Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’ne bağlı Yaygınyurt köyünde imamlık görevini yaparken terör örgütü PKK tarafından şehit edilen görme engelli İmam Mehmet Uzun, 5 yıldır devam eden tüm hukuk mücadelesine rağmen"şehit" kategorisine alınmadı.

21 Mayıs 2012 tarihinde Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde imamlık yaparken şehit edilen 3 çocuk babası  görme engelli imam Mehmet Uzun, aradan geçen 5 yıla rağmen hala devlet tarafından şehit sayılmadı. PKK terör örgütü üyesi 2 kişi tarafından yatsı namazı çıkışı köyün dışında 2 kurşunla vurularak şehit edilen imam Mehmet Uzun o dönem başlatılan çözüm sürecinin zarar görmemesi için şehit sayılmadığı iddialar arasında. Emniyet kayıtlarına göre PKK tarafından şehit edilen İmam Mehmet Uzun, devlet tarafından şehit sayılmadı. Diyanet-Sen Konya Şubesi İmam Mehmet Uzun'un şehit sayılması için yargıya gitti. Diyanet-Sen'in hukuki mücadeleleri de sonuç vermedi.  İmam Mehmet Uzun, memleketi Çumra'nın Apa Köyü'nde defnedilmişti.

4-3gorme-engelli-imam.jpg

5 YILDIR BİR SONUÇ ALINAMADI

Evli ve 3 çocuk sahibi olan imam Mehmet Uzun, görevi sırasında terör örgütü üyelerince öldürülmesine rağmen şehit sayılmadı. Emniyet kayıtlarında bile PKK tarafından şehit edildiği yazmasına rağmen yetkilileri görme engelli İmam Mehmet Uzun'a şehitlik beratını çok gördü. Emniyet raporlarında Hakkari'de ve Ağrı'da bir imamın PKK terör örgütü tarafından şehit edildiği yazıyordu. Şehit imamın geride kalan ailesine ise mensubu olduğu Diyanet-Sen sahip çıktı. Terör örgütü üyeleri tarafından katledilen sivillerin devlet tarafından şehit kapsamına alınmasına rağmen görme engelli imam Mehmet Uzun'un şehit kategorisine alınmamasına imamın yakınları ve diyanet camiası büyük tepki gösterdi.

KONYALI BÜROKRATLAR YARDIMCI OLMALI

Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç, İmam Mehmet Uzun'un şehit sayılması için  yargıya gittiklerini belirterek, "İmam Mehmet Uzun görevi sırasında şehit edildi. Orada öldürülen asker, polis, öğretmen olsaydı şehit kapsamına alınırdı. Din görevlisi katlediliyor. Fakat  devlet tarafından şehit sayılmıyor. İmam öldürülüyor, ilçe müftüsünün haberi olmuyor.  O günün şartlarında çözüm süreci vardı. Terör ve PKK isimlerinin çok kullanılmaması telkinleri vardı. Oradaki önder ve rehbet pozisyonunda olan büyüklerimiz Mehmet Uzun'u terör örgütünün katlettiğini söyledi. Fakat bu kayıtlara hiç geçmedi. Maalesef; şehit imamızı devletimiz de sahiplenmedi. Bu durum bizi ve ailesini çok üzüyor" dedi.

KONYALI BÜROKRATLAR İLGİLENMEDİ

Mehmet Uzun'un şehitlik meselesini o dönem çok gündeme getirdiklerini kaydeden Koç, şunları söyledi: "Mehmet Uzun'un şehit sayılması için çok çaba sarfettik. O dönem Ağrı Valisi olan hemşehrimiz Ali Yerlikaya'ya durumu anlatmamıza rağmen bize yardımcı olmadı. Konyalı bürokratların bu konuya eğilmesi gerekiyordu. Maalesef kimse ilgilenmedi. Bazı yetkililer her ne kadar İmam Mehmet Uzun'un terör örgütü üyelerince katledilmediğini söylese de biz imam arkadaşımızın terör örgütü tarafından şehit edildiğine inanıyoruz. Halkın görme engelli bir imamla ne sorunu olabilir. İmam Mehmut Uzun, Diyanet camiasında sevilen, saygı duyulan bir insandı. Din görevlisi bir imamın görev mahallinde şehit edilen diğer kamu görevlileri gibi şehit sayılmasını istiyoruz."

AİLESİ ŞEHİT SAYILMASINI İSTİYOR

Mehmet Uzun'un şehit sayılması halinde ailesinin diğer şehit yakınları gibi özlük haklarından sosyal haklardan faydalanabileceğini dile getiren Koç, "Mehmet Uzun'un şehit sayılmasını istiyoruz. Türkiye gibi bir devlete şehit edilen imamına sahip çıkmamak yakışmıyor. Şehidimizin geride kalanları sadece emekli maaşıyla geçiniyor. Mehmet Uzun'un şehit sayılması halinde sosyal hakları artacaktır. Biz bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Mehmet Uzun'un ailesi de oğullarının şehit sayılması için yetkilelere çağrıda bulundu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.