Şehirlerde ruh da kalmadı huzur da

Şehirlerde ruh da kalmadı huzur da

"Bir umut" diyerek, köyden kente göç eden ve toprağını terk eden insanlar, şehirde de aradığını bulamıyor.

 Ruhsuz şehirler, mutsuz insanları ağırlıyor. Toplumda günümüz itibariyle ciddi bir güven bunalımı ve huzursuzluk yaşanıyor. İnsanlar, yaşadığı hayattan, yaptığı meslekten, yediği yemekten dahi zevk alamadığını ifade ediyor. Ülke nüfusu sürekli artsa da; insanlar git gide daha içe kapanık bir hale geliyor. Psikolojik yıpranmaların yaşandığı, komşuluk ilişkilerinin zayıfladığı, sözün sohbetin kalmadığı, her gün olumsuz bir olayın yaşandığı ve monotonluğun arttığı şehirlerden; insanlar aceleyle kaçmak istiyor. Vatandaş; her geçen gün doğup büyüdüğü topraklara daha fazla özlem duyuyor. 

4-2g.-s.-avcioglu-(2)-002.jpg

VATANDAŞ ŞEHİRLERDEN MEMNUN DEĞİL

Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Şevket Avcıoğlu, Türkiye'de şehirleşme alt yapısının yeteri oranda gelişememesinin zaman içinde birtakım sıkıntılara yol açtığını dile getirdi. Köyden kente gelenlerin umduğunu pek bulamadığını ifade eden Avcıoğlu, "Her konuda insanlarda şuan için doyumsuzluk ve memnuniyetsizlik var" dedi. İnsanların gün geçtikçe doğup büyüdüğü toprakları daha fazla özlediğini belirten Avcıoğlu, daha sonra şunları kaydetti: "İnsanlar, şehirlerde rahat değil. Hep akıllarında memleketleri, köyleri var. Bakıyoruz ki şehirlerin içinde kırsal yaşama alanları oluşturuluyor. Bu örnek bile insanların topraklarını ne kadar özlediklerinin bir belirtisidir. İnsanın kökenin de toprağa bağlılık var."

4-1-044.jpg

İNSANLARIN BİRBİRİNE GÜVENİ AZALDI

Şehirdeki insanların sosyal ilişkilerini istediği seviyede tutamadığını da aktaran Avcıoğlu, tüm bu süreçlerin çok yönlü ele alınarak incelenmesi gerektiğini kaydetti. Doç. Dr. Avcıoğlu, "İnsanlar için öncelikli olan şey güven. Güvene dayalı ilişki biçimi ise şehirlerde çok az. İnsanlar, çevresindeki hiçbir şeyden memnun olmuyor. Kalabalık bir yapı içinde yaşasa da zamanla kendi içine kapanıyorlar. Kötü bir gidişat var. Konuya devletin müdahalesi şart. Sıkıntıların çözümü için belirlenecek yöntemler, devlet politikası olmalı. İnsanların, köyden kente gelişinin önüne geçilmesi lazım. Bunun için devlet, kırsalda yaşayanlara da her türlü iş imkânını sunmalıdır. Vatandaş, köyünde de rahatça iş bulabilmeli. Ciddi anlamda sosyal sorunlar yaşıyoruz. İşte bazı insanların kentten köye dönüşünün altında da bu sebepler yatıyor. Aidiyet sıkıntıları yaşanıyor" açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum