Şehirde hareketlilik

Şehirde hareketlilik

Her yıl 7-17 Aralık haftasında icra edilen ‘Mevlana Celaleddin Rumi’nin Vuslat Yıldönümü’ bu yıl ‘Birlik vakti’ teması ile gerçekleştirilecek. Bu kapsamda onlarca etkinliğin gerçekleştirileceği Konya’da vuslat heyecanı yaşanıyor

Mevlana Celaleddin Rumi’nin 743.Vuslat Yıldönümü ve Şeb-i Arus Törenleri bugün başlıyor. 17 aralık 1273 tarihinde vefat eden İslam dünyasının en büyük düşünür ve şairlerinden olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin, “Şeb-i Arus” olarak adlandırılan vuslatı her yıl olduğu gibi 7-17 Aralık tarihlerinde düzenlenen etkinliklerle anılıyor. Her yıl 17 Aralık tarihinde ikindi vaktinden sonra Kur’an-ı Kerim okunarak ve Ayn-ül Cem (toplu olarak Sema töreni) yapılarak gerçekleştirilen program öncesinde bu hafta onlarca program gerçekleştirilecek. “Birlik vakti” teması ile Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve üniversitelerin ortak organizesi ile düzenlenecek etkinlikler boyunca, 16 sempozyum, 13 konferans, 10 Mesnevi sohbeti, 3 panel, 2 sempozyum, 9 tiyatro gösterisi, 1 konser, 1 söyleşi gerçekleştirilecek. Bugünkü açılış programında saat 13.30’da Alaeddin tepesi yanında kandil uyandırma etkinliğinin ardından ‘Sevgi ve birlik’ yürüyüşü gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz günlerde yapılan “743.Vuslat Yıldönümü ve Şeb-i Arus Törenleri” tanıtım toplantısında Vali Yakup Canbolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bu yürüyüşe Konyalıların ilgi göstermesi gerektiğini ifade etmişti.

ÖNEMLİ SEMPOZYUMLAR YAPILACAK

“Sevgi ve birlik” yürüyüşünün ardından saat 14.30’da Sema töreni Gülbang duası’ ve çeşitli etkinlikler yapılacak. Bu etkinlik Mevlana Dergahı Semahanesinde düzenlenecek. İlk gün etkinlikleri kapsamında İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar bir konferans verecek. Saat 15’te “Dünya inançları-Sokalar’ temalı fotoğraf yarışmasının ödül töreni Mevlana Kültür Merkezi’nde yapılacak ardından merkezde hafta boyunca açık kalacak sergi ve stantların açılışı yapılacak. Günün akşamında ise Yrd. Doç. Dr. Yakup Şafak’ın Mesnevi derslerinin ardından sema ayini icra edilecek. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu ve Sanatçı Ahmet Özhan konserlerine devam edecek. Önümüzdeki günlerde panel, tiyatro, konferans gibi etkinliklerin yanında ‘Hz. Mevlana’da Peygamber Sevgisi’ uluslar arası sempozyumu, “Uluslar Arası İslam Medeniyetinde Konya Sempozyumu’ gibi önemli etkinlikler düzenlenecek.

TURİSTLERE MOBİL DANIŞMANLIK

Hafta boyunca gerçekleştirilecek sema programlarının 14’ü Mevlana Kültür Merkezi’nde 2’si Spor ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. 1-16 aralık tarihlerinde 14.00-20.00 saatlerinde iki seans, 17 Aralık’ta ise 19.00’da tek seans düzenlenecek. Etkinliklerin tanıtımı için 3 ayrı dilde afiş hazırlandı. Şehirde 25 ayrı yerde turistlere mobil danışmanlık verilecek. Mevlana Müzesi’nde artık farsça bilgilendirme de yapılacak. Ayrıca dünya Mevlevihanelerinin uzaklıklarını gösteren bir tabela asılacak. Etkinliklerin tanıtımı için 5 ayrı havaalanında da tanıtım hizmetleri yapılıyor. Pek çok etkinliğe sahne olacak Konya’da beklenen 10 binlerce yerli ve yabancı turistin gelmesi ile otellerin büyük oranda doluluk yaşaması ve esnafın işlerinde hareketlilik bekleniyor. Mevlana Müzesi bölgesindeki esnaf günler öncesinden törenler için hazırlık yapmış ve reyonlarını hazırlamıştı. Kasım 2016 itibariyle 2 milyon 100 bine yakın ziyaretçi sayısı ile Türkiye genelinde en çok ziyaret edilen müze rekoruna kavuşan Mevlana Müzesi’nin Şeb-i Arus etkinlikleri ile yeni bir rekor kırması bekleniyor. Yaşanacak yoğunluğa önlem olarak ek YHT seferleri konuldu.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.