Şehirde güvenli alanlar olmalı

Şehirde güvenli alanlar olmalı

Olası bir deprem anında vatandaşların ortak bir buluşma alanına ihtiyaç duyduğunu belirten Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, "Bu anlamda şehirlerde geniş, emniyetli ve güvenli alanlar oluşturulması gerekir" dedi

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Kılınçarslan Meydanı'nda Deprem Similasyon TIR'ı kuruldu. Vatandaşa doğal afet konusunda farkındalık kazandırmak amacı ile kurulan TIR'da  Türkiye'de yaşanan büyük depremlerin yapay olarak sarsıntı şiddeti verilerek, olası bir deprem anında ne yapılması gerektiğine dair bilgiler verildi. Çeşitli okullardan gelen öğrenciler ve vatandaşlar, deprem anının zorluğunu uygulamalı yaşayarak AFAD yetkilileri tarafından bilgiler aldı. Düzenlenen programa Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak'ın yanı sıra; Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, AFAD çalışanları, çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı. Vali Toprak, öldürücü olan faktörün deprem değil, binaların olduğunu hatırlattı.

ŞEHİRLERİN ORTAK TOPLANMA ALANLARI OLMALI

İnsanların depremi tamamen ortadan kaldırma lüksü olmadığını ifade eden Vali Toprak, ilme ve fenne uygun olmayan binalarda çok küçük bir depremde bile can kayıplarının yaşanabildiğini aktardı. Deprem öncesi, esnası ve sonrasında alınacak bir takım önlemlerin varlığına dikkat çeken Toprak, şunları kaydetti: "En önemli önlem, deprem öncesi alınacak olandır. Kayıp vermemek adına bu, hayati öneme sahiptir. Deprem bölgesi olarak belirlenen fay hatları üzerine bina yapılmaması gerekiyor. Kentlerin bu alana yoğunlaşmaması lazım. Teknik bilgiler var fakat binalar yönetmeliğe uygun yapılmalıdır. Evimizdeki sabit olmayan eşyaların kolay bir şekilde fırlamaması için önlemler alınmalı. Ölümlerin çoğu bu sebepten meydana geliyor. Deprem anında varsa asansöre de binilmemelidir. Masa veya sandalyenin altına girmekten ziyare bu ürünlerin yanında durmak  ve onlardan destek almak gerekiyor. Deprem anında yere çömelip, kapanmamız gerekiyor. Deprem çantasının sürekli hazır bulunması lazım. İnsanların ortak toplanma alanlarında buluşmalı. Bu anlamda şehirlerde geniş, emniyetli ve güvenli alanlar oluşturulması gerekir." İl AFAD Müdürü Yıldız Tosun da "Konya'nın özellikle 4 bölgesi deprem bölgesi olarak anılıyor. Bu bölgelerde toplamda 250 bin kişi yaşıyor. 'Konya, deprem bölgesi değil bir şey olmaz' düşüncesi içine kesinlikle girilmemelidir. Depremin nerede ve ne zaman yakalayacağı belli olmaz. İnsanların bu konuda bilinçlenmesi için çalışmalarımıza öncelik veriyoruz" dedi.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.