Şehir Hastanesi'nde ilk imzalar atıldı

Şehir Hastanesi'nde ilk imzalar atıldı

Toplam yatırım değeri 350 milyon avro olan Konya Karatay Entegre Sağlık Kampüsü'nün finansmanında kullanılacak 265 milyon avroluk 18 yıl vadeli yatırım kredisi sözleşmesi düzenlenen tören ile imzalandı

YDA Group, Kamu Özel İşbirliği (PPP) modeliyle Konya'da yapılacak 838 yataklı şehir hastanesinin finansmanında kullanılacak 265 milyon avroluk 18 yıl vadeli krediyi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), İslam Kalkınma Bankası (IsDB), Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB), Siemens Bank ve Unicredit Bank temin etti. Konya Karatay Entegre Sağlık Kampüsü'nün (Konya Şehir Hastanesi) yapımında kullanılacak kredi sözleşmesinin imza töreni Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Söz konusu kredi anlaşmasında EBRD 147,5 milyon avro B-Loan kredisi ile (EBRD 67,5 milyon avro, Unicredit Bank 50 milyon avro, Siemens Bank da 30 milyon avro), IsDB 67,5 milyon avro, BSTDB de 50 milyon avro ile yer aldı. Teminat mektubu ve hesap bankası olarak anlaşmada bulunan Ziraat Bankası da yaklaşık 70 milyon avroluk inşaat taahhüt mektubu, 80 milyon avroluk da öz kaynak garanti mektubu vererek projeye destek sağladı.

ŞEHİR HASTANELERİ 1,5 MİLYAR AVRO HARCANACAK

YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen yatırım kredisi sözleşmesine yönelik düzenlenen törende, grup olarak PPP modeliyle yapımı süren şehir hastaneleri projelerinde 4 şehir hastanesiyle hem yatırımcı hem de yapımcı firma olarak rol aldıklarını anımsattı. Sağlık Bakanlığı'nın PPP modeliyle ihale ettiği 16 hastaneden ilki olan bin 583 yataklı Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü'nü 2011'de kazanarak, bu alanda öncü olduklarını aktaran Arslan, "Kayseri'nin yanı sıra halihazırda 838 yataklı Konya Şehir Hastanesi'nin ve 558 yataklı Manisa Şehir Hastanesi'nin inşaatları hızla devam etmekte olup, bin 700 yataklı Şanlıurfa Şehir Hastanesi projemizin de ön hazırlık ve şantiye mobilizasyon çalışmaları devam etmektedir" dedi. Arslan, şehir hastaneleri projelerine toplamda 1,5 milyar avro civarında yatırım yaptıklarını, bundan sonraki projelere de yatırım heyecanlarını kaybetmeden ilgi duymaya devam edeceklerini kaydetti. Yaklaşık 40 bin yatağa ulaşacak olan ve devletin yapacağı toplam yatırım paketinin 20 milyar dolar mertebesinde olması öngörülen Şehir Hastaneleri projesinin çok büyük bir program olduğuna dikkati çeken Arslan, kamunun tecrübesiyle özel sektörün finansman kabiliyeti ve dinamizmini buluşturan bu model sayesinde Türkiye'nin çok daha nitelikli sağlık altyapısına kavuşacağını dile getirdi.

1.20160524171500.jpg

KONYA ŞEHİR HASTANESİ İÇİN 350 MİLYON AVRO HARCANACAK

Hüseyin Arslan, Konya Karatay Entegre Sağlık Kampüsü'nün toplam yatırım bedelinin 350 milyon avro olduğunu, bu bedelin 85 milyon avrosunu öz kaynaklarından karşılayacaklarını söyledi. Geri kalan 265 milyon avroluk kısmının ise 18 yıl vadeli olmak üzere, proje finansmanı kredisi çerçevesinde, tamamen yabancı bankalar tarafından sağlanacağı bilgisini veren Arslan, "Bu kredi paketinde; 50 milyon avro Unicredit, 30 milyon avro Siemens olmak üzere EBRD B-Loan tahtında 80 milyon avro ve ayrıca EBRD doğrudan kendi kaynaklarından 67,5 milyon avro olmak üzere toplamda 147,5 milyon avro ile yer alırken, IsDB 67,5 milyon avro, BSTDB de 50 milyon avro finansman sağladılar." dedi. Arslan, ayrıca bu finansman paketine destek amaçlı Ziraat Bankası'nın 85 milyon avro öz kaynak mektubu, 66 milyon avroluk da inşaat tamamlama güvence mektubu olmak üzere 151 milyon avroluk teminat mektubu sağlamak suretiyle yatırım ve işletme döneminin tek hesap bankası olarak yer aldığını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.