Şeftali Satıcıları Engellere Direniyor

Şeftali Satıcıları Engellere Direniyor

Bursa-İstanbul yolu üzerinde kendi ürünlerini satan şeftalicilerle belediye arasındaki gerilim dinmek bilmiyor. Belediye tarafından önlerine bariyer çekilen köylüler şimdi de polis nezaretinde satış yapıyor. Önceki günlerde belediye zabıta...

Bursa-İstanbul yolu üzerinde kendi ürünlerini satan şeftalicilerle belediye arasındaki gerilim dinmek bilmiyor. Belediye tarafından önlerine bariyer çekilen köylüler şimdi de polis nezaretinde satış yapıyor.

Önceki günlerde belediye zabıta ekipleri tarafından üreticilerinin tezgahları yıkılınca, ortalık savaş alanına dönmüştü. Daha sonra yol ile aralarına bariyer çekilen şeftali satıcısı köylülerinin başına şimdi ise polis dikildi. Merkez Osmangazi ilçesi İstanbul yolu üzerinde yıllardır şeftali satan üreticilerin 19 tezgahı belediye tarafından trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğü şeklinde ki gerekçe ile kaldırılmak isteniyor.

Ovaakçalı köylüler başta Gemlik ve Karacabey yolu olmak üzere diğer yol kenarlarına da ki satıcıların hepsinin durmasına rağmen bir tek kendilerinin kaldırılmak istendiğine isyan etti. Kendilerini gösterilen olumsuz yaklaşımdan yakınan şeftali esnafından Yılmaz Demirhan, Ovaakça’nın yerlisi olarak yaklaşık 50-60 yıldır ürünlerini bu şekilde sattıklarını belirterek, bu sene belediyenin ürünlerini sattırmama kararı aldığını belirtti.

Sebebini bilemediklerini ve gittikleri her kapının yüzlerine kapandığından yakınan Demirhan, zabıta tarafından kendilerine gösterilen yerin ise çok küçük ve kullanışsız olduğunu söyledi. 19 tezgahın gösterilen küçük yere sıkıştırılmaya çalışıldığını anlatan Demirhan, “Bize ‘gösterdiğimiz yere girin, biz size giriş çıkış vereceğiz’ dideler. Biz de oraya geçemedik, yer olmadı. Ufacık bir yere bizi koymalarının alemi yoktu. Zabıtalar gelip askerle bizi kaldırdılar, tezgahları kepçe ile yıktılar. Aynı gün buralara yol kenarına bariyer çektiler. Zabıta daire başkanı ‘ben size yer yaptım, giriş çıkışı da var’ dedi. Ama çıkış yok, yer dar, araba girse dahi çıkamıyor.” şeklinde yakındı.

Yetkililerden destek isteyen Yılmaz Demirhan, şunları söyledi: "Biz bu malımızı çöpe mi atalım ne yapalım, biz köylü olarak kime gidelim, kime derdimizi anlatalım, kimle görüşelim. Tek dert bize mal sattırmamak. Ayrıca burası Yalova yolunun tırmanış şeridi. Tırmanış şeridine bariyer konulmaz. Karda-kışta kamyoncular buraya gelip zincir takıyor, aracı bozulan oluyor buraya çekip tamirci getiriyordu. Şimdi bu bariyerler trafikte de sıkıntıya neden olur."

"BARİYERLER YETMEDİ, BAŞIMIZA POLİS DİKTİLER"

Bayramda polislerin de gelerek bariyerlerin daha önüne dubaları koyduklarını belirten Demirhan, "Polislerde gelip buraya duba koyup, ‘burada mahsul satmayın, yasak, bize emir öyle geldi’ dediler. Şimdi de dubaların üzerine şerit çektiler." şeklinde yakındı. Köylü Hasan Ala da, kendilerine üretici Pazar alanı diye bir yer ayırdıklarını ancak sadece isminin olduğunu belirterek, "Üretici Pazar alına diyorlar ama ben bunu ne görebiliyorum, ne hissediyorum, nede müşteri görebiliyor. Ne girişi, ne çıkışı var. Biz bu malımızı nerede satacağız, nasıl değerlendireceğiz.” şeklinde sordu.

Bariyerlerin yanında birde başlarına polis dikildiğinden yakından Ala, 4 hafta sonra istense de kendilerinin burada bulunamayacağını vurgularken, “Bayramın birinci günü sağ olsun sayın valimiz göndermiş polisleri dediklerine göre, birinci gün buradaydılar. Dubaları çektiler, bir ekip otosu daha geldi, daha sonra bir ekip otosu daha geldi, tam üç tane ekip otosu geldi, tam üç tane ekip otosu vardı, burayı dubalarla doldurdular. Biz ekmek yemeyelim mi, o zaman Büyükşehir Belediyesi buradaki şeftalicilerin hepsine iş versin belediyeden, biz battık." şeklinde konuştu.

Yoldan geçen vatandaş Adnan Konu ise çocukluğundan bu yana buradan şeftali aldığını belirterek, “"Görüyorum ki bu garibanların hiç kimseye zararı yok, sadece ekmek, rızık peşindeler. Gelgelelim şehir içinde, kaldırımlarda torunumuzu el arabası ile gezdirmek mümkün değil, çünkü bütün arabalar kaldırımlara park etmiş. Bu kişilerle, bu köylülerle uğraşanlara önce gelip şehir içini halletsin." ifadeleriyli tepkisini dile getirdi.

Tezgahtan şeftali satın alan Fatma Can da uygulamanın yanlış olduğunu belirterek, "Yani üzülüyoruz, ben televizyonda gördüm İstanbul’da çok üzüldüm, insanların emeğinin bu şekilde ziyan olmasına da çok üzüldüm." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.