Sedef sanata dönüşüyor

Sedef sanata dönüşüyor

İstiridye ve midyenin içindeki parlak kısımdan elde edilen sedef, Gaziantepli ustaların ellerinde ahşapla buluşturularak, sandalyeden sehpaya, sandıktan rahleye, bastona ve takılara kadar pek çok üründe kullanılıyor.

İstiridye ve midyenin içindeki parlak kısımdan elde edilen ve ahşapla buluşarak göz kamaştırıcı ürünlerde kullanılan sedef, Gaziantepli ustaların ellerde ince dokunuşlarla hayat buluyor. Kulesite'de her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 6. yapılan el sanatları sergisine katılan ve 3 kuşaktır nesilden nesile sadece bu işle meşgul olduklarını dile getiren sedef işleme ustası Harun Demir yeni nesil olarak bu işle sadece kendisinin kaldığını ifade etti.Selçuklu ve Osmanlı el sanatlarında önemli bir yere sahip olan sedef işlemeciliği, genellikle kadınların gösterdiği ilgi sayesinde ayakta kalmayı başarıyor. Takılardan süs eşyalarına, dekorasyondan hediyeliklere kadar pek çok alanda yer alan sedefler, zorlu süreçlerin ardından ahşaba işleniyor. Sedefle süslenen sandık, sandalye, rahle ya da tespih gibi ürünlerle kolye, bileklik ve küpe gibi takılar, ince ince işlemelerin ardından tezgahtaki yerini alıyor. Sedef işlemeciligi ustası Harun Demir bu işe doğduğu günden beri tanıştığına ve profesyonel anlamda 10 yıldır yaptığını söyledi. Demir, "Çoğu insan doğduğu zaman ne meslek yapacağını ve ne işle meşgul olacağını bilmez. Ben ise dünyaya geldiğimde elimde mesleğim hazır olarak geldim. Dedem bu işi babama öğretirken asla bu mesleği yapması için ısrarcı olmamış. Aynı şekilde babam da bana herhangi bir zorlamada bulunmadı. Zaten bizim mesleğimiz zorla yapılabilecek bir meslek değil. Sanatı bir üst kademeye taşıyan ve şaheserler çıkaran bu işe gönül vermektir. Biz de bunu bildiğimiz için yaptığımız hiç bir eseri yeterli bulmuyoruz. Her gün biraz daha fazla gönül vererek daha iyisini yapmaya çalışıyoruz" dedi. 

4-1-012.jpg

SON ZAMANLARDA İLGİ YOĞUN

İstiridye ve midyenin içindeki parlak kısımdan çıkarılan sedefin ilk önce kaynatılarak temizlendiğini belirten Demir, ustalık isteyen sedef işinin detaylarını şöyle anlattı:"Sedef kurumaya bırakılır. Kuruyan sedefler, kerpetenle küçültüldükten sonra zımparayla şekli verilir. Daha sonra sedef, usta ellerde ince dokunuşlarla ahşap zemine konulur. Sandalyeden sehpaya, sandıktan, rahleye, bastondan, tespihe kadar, aklınıza gelebilecek tüm ahşap ürünlerde kullanılabilir."Son zamanlarda sedefe olan ilginin arttığını vurgulayan Demir, "Özellikle bayramın yaklaşmasıyla turistik yerlerdeki satıcılardan gelen talep arttı. O nedenle bugünlerde biraz daha yoğun çalışıyoruz. Genel olarak ise son yıllarda sedefe olan ilginin arttığını söyleyebiliriz." dedi.

4-3-019.jpg

HER BÜTÇEYE UYGUN

Sedef ustası  Harun Demir'in babası Muzaffer Demir de sedefin çok dayanıklı bir ürün olduğunu söyledi. Yüzyıl öncesinde yapılan ve günümüze kadar sağlamlığını korumuş olan sedef eserler bulunduğunu vurgulayan Demir, "Denizden çıkarılan sedef, 500 santigrat dereceye kadar ısıya dayanabilir. Hatta biz sedefe rengini yüksek ısıyla veririz. Sedef işlemeciliği aslında Osmanlı döneminde daha yaygın kullanılmış bir sanat. Günümüzde ilgisi azalsa da kaybolmuyor. Toplumda sedef ürünlerinin pahalı olduğu algısı var ama aslında her bütçeye uygun sedef eserleri bulunabilir. İşçiliğine ve üründeki sedefe göre fiyat değişir. Uygun fiyatlarda olan ürünlerimiz de var." diye konuştu. Özellikle turistik bölgelerden ürünlerine daha çok talep olduğunu aktaran Bıyık, "Bayram tatilinin 9 güne çıkmasıyla tatil yerlerindeki hareketliliğin artması bekleniyor. Yine aynı zamanda Gaziantep'e de yoğun ziyaretçi bekliyoruz. O nedenle üretimlerimiz önceki aylara kıyasla daha fazla. İnşallah bayram istediğimiz gibi geçer." dedi.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.