Seçmen sayısı arttı

Seçmen sayısı arttı

Milyonlarca seçmen 1 Kasım'da sandık başına gidecek. Konya'da 4 bin 539 sandıkta, 1 milyon 435 bin 847 kişi oy kullanacak. Gurbetçiler gümrüklerde oy kullanmaya başladı. Seçime katılım oranın ise yüksek olması bekleniyor

Türkiye, 7 Haziran Genel Seçimleri'nin ardından 1 Kasım'da yeniden seçime gidiyor. Yaklaşık 3 hafta sonra ülke genelinde milyonlarca, Konya'da ise 1,5 milyona yakın seçmen sandık başına gidecek. 7 Haziran seçim sonuçlarında AK Parti tek başına iktidar olamamış, koalisyon gündeme gelmişti. Hiçbir parti ile koalisyon yapılamadığı için tekrar seçime gitme kararı alındı. 7 Haziran'a göre seçmen sayısında artış var.

PARTİLER ÇALIŞMALAR HIZ VERDİ

Öte yandan adaylar ise siyasi partilerin milletvekili adaylarını belirlemesi ve seçim beyannamesini de açıklanmasının ardından seçim çalışmalarına hız verdi. Adaylar ziyaretler ve düzenlenen programlar aracılığıyla vatandaşla biraraya gelip destek istiyor. 1 Kasım’da yapılacak olan seçime 29 parti giriyor. 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimleri’ne katılacak olan partiler şöyle: Adalet ve Kalkınma Partisi, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük birlik Patisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Gelişim Partisi, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Adalet Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Halkların Demokratik Partisi, İlk Parti, Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti, Merkez Parti, Millet Parti, Millet ve Adalet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Muhafazakar Yükseliş Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi. 13 Temmuz itibarı ile Türkiye’de 97 faal siyasi parti bulunuyor.

SEÇMEN SAYISINDA 5 BİNLİK ARTIŞ VAR

Ülke genelinde seçmen sayısında 310 bin, Konya'da ise 5 binlik bir artış yaşandı. Köyden şehre göçle bağlantılı olarak taşradaki seçmen sayısında azalma sözkonusu.  7 Haziran Seçimleri'nde yurt içinde 53 milyon 765 bin seçmen bulunuyordu. 1 Kasım'da ise, seçmen sayısı 54 milyon 75 bin kişi olarak açıklandı. Yurt içi seçmen sayısı 7 Haziran seçiminden bu yana 310 bin 620 kişi, yurt dışı seçmen sayısı ise 28 bin 227 kişi arttı. Konya İl Seçim Kurulu Müdürü Ahmet Kiraz, seçmen ve sandık sayısı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Konya'da 4 bin 539 sandıkta, 1 milyon 435 bin 847 kişinin oy kullanacağını belirten Kiraz, seçmen sayısının da 5 bin arttığını kaydetti. Kiraz'a göre bir milletvekiline 90 bin seçmen düşüyor.

KONYALI GURBETÇİLER OY KULLANIYOR

Konyalı gurbetçiler bugünlerde sandık başına gidiyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için kurulan sandıklarda oy kullanmaya başladı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin oy kullanabilmesi için havaalanlarına sandık konuldu. İsviçre'de yaşayan Konyalı Azad Turan, havalimanında ikinci defa oy kullandığını ifade ederek, "Seçimlerin çok değerli ve önemli olduğunu düşünüyorum. Katkıda bulunmak istedim, mutluyum" değerlendirmesinde bulundu. Seçimlerin demokrasilerin vazgeçilmezi olduğuna dikkat çeken Turan, "Oy kullanma hakkımı kullandım. 7 Haziran Genel Seçimleri'nde de sandık başına gittim. Her seçimde oy kullanma oranı artıyor. Bu seçimde de Avrupa'dan seçime katılımın 7 Haziran'a göre biraz daha yüksek olacağını tahmin ediyorum. Ailemin diğer üyeleri de oy kullandı. Seçimler ülkemize ve milletimize hayırlar getirsin. 7 Haziran'dan sonra siyasi bir belirsizlik oluştu. Hükümet kurulamadı. Sandıklarda ise zaman zaman yoğunluk oluyor. Gurbetçiler sıraya giriyor. Bu sevindirici bir gelişme" açıklamasında bulundu. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında oy verme işlemi, 1 Kasım Pazar günü saat 17.00'ye kadar sürecek.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.