Seçimlerde elektronik oy dönemi

Seçimlerde elektronik oy dönemi

HAVELSAN'ın ürettiği makinede seçmenler “dokunmatik oy” kullanabilecek.

Seçim sonrası yaşanan çalıntı oy gibi speküklasyonlar HAVELSAN'ın ürettiği oy makinasıyla son buluyor. Seçmene dokunmatik oy kullanma imkanı tanıyan makinelerde sonuçlar da hızlı bir şekilde belirlenebiliyor.

30 DAKİKADA SEÇİM SONUCU

Türkiye gazetesinden Buket Güven'in haberine göre HAVELSAN'ın geliştirdiği elektronik oy kullanma makinesi ile kesin seçim sonuçlarının 30 dakikada alınması sağlanacak.

BARKOD YÖNTEMİYLE KİMLİK GİZLİ KALACAK

Her bir makina bir sandık görevini görecek ve sandıklar seçmenlere bağlı çalışmayacak. Seçmenler kimlik kartları ile sandık kurulundan makineyi kullanmak için barkotlu kartları alacaklar. Böylelikle sandık ile seçmen arasında bir bağ olmayacak ve sandık seçmenin oyunu nereye kullandığını bilmeyecek.

DOKUNMATİK OY

Kişiler, verilecek barkod kartları ile bankamatiğe benzeyen ekranda hangi partiye oy vereceklerini bulacaklar ve dokunmatik olarak işlemini tamamlayacak. Seçmen ATM'ye benzeyen bir ekranda istediği partinin amblemine dokunarak oyunu kullanacak.

OYLAR TEK TUŞLA MERKEZE İLETİLECEK

Oy kullanma işlemi sonuçlandıktan sonra veriler tek bir tuşla merkeze iletilecek. Bu sistemle mühürlerin net olmaması ve başka bir sayfaya geçmesi sebebiyle yaşanan geçersiz oylar da olmayacak.

SEÇİM MALİYETİ DE AZALACAK

Yüksek Seçim Kurulu, son yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi için 194 milyon lira, son yerel seçimde de 211 milyon 209 bin lira harcamıştı. Sistemin yazılımını milli firma HAVELSAN tarafından gerçekleştirdiği için bunun Türkiye'ye maliyeti çok büyük olmayacak. Seçim harcamaları da önemli ölçüde azalacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.