Seçim bitti, zam furyası başladı

Seçim bitti, zam furyası başladı

Ekonomik olarak çok sıkıntılı günlerden geçen ülkemizde İstanbul seçimlerinden sonra bir bir her şeye zam gelmeye başladı. Mazot, çay ve şekerin ardından elektrik başta olmak üzere çoğu kalemde yeni zamların gündeme gelmesi bekleniyor

Zam” özellikle 2018 yılı Ağustos ayından beri, Türkiye gündeminden düşmüyor. Önceki gün çaya, şekere ve mazota gelen zamlar, “Asıl zam, İstanbul seçiminden sonra olacak” söylemlerini doğrular nitelikte oluyor. Önümüzdeki günlerde farklı kalemlerde yeni zamların olacağı da gelen bilgiler arasında yer alıyor. Vatandaşın alım gücünün dibe vurduğu şu zamanlarda özellikle küçük esnaf da perişan bir duruma düştü. Mazottaki 22 kuruşluk artış, hasat döneminde çiftçilerin belini iyice bükecekken, iş yapamaz hale gelen nakliye firmalarına da ağır bir yük olacak. Yine mazottaki 22 kuruşluk artışın önümüzdeki günlerde ilgili sektörlere zam olarak yansıyacağı söylendi. Çaya ve şekere yapılan 15-16 kuruşluk zam ise hem vatandaşı hem de işletmeleri zora sokacak. Önümüzdeki günlerde elektrik başta olmak üzere, çoğu alanda yeni zamların gelmesi bekleniyor.

MAZOT ZAMMI ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKECEK

4-3durmus-uner.jpg

Tarımsal üretimde en büyük maliyetin elektrik olduğunu dile getiren Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, 1 yıl içinde elektriğe yüzde 70 zam geldiğini aktardı. Önümüzdeki günlerde elektrikte yeni bir artışa gideceklerinin sinyalini aldıklarını belirten Başkan Üner, elektrikten sonra en fazla giderlerinin mazot olduğunu ifade etti. Hasat döneminde mazota gelen 22 kuruşluk zammın zor durumda olan çiftçinin belini iyice bükeceğini söyleyen Üner, şunları kaydetti: “Mazottaki artış, maliyetlerimizi olumsuz manâda etkileyecek. Zaten çok zorlu şartlarda üretim yapıyoruz. Hiçbir şeyin fiyatını biz belirleyemiyoruz. Birim alandan elde edilecek verimden ziyade önemli olan maliyetleri düşürebilmektir. Ovada zaten üretim düşüklüğü var. Hasat sezonu, çapa yapılacak, yeni arazilerin sürümü var, yoncalar biçilecek. Mazota böylesi bir dönemde 22 kuruş zam geldi. Şekere yüzde 16 zam geldi. Bizim ektiğimiz pancarın fiyatı daha belli değil. Bu yıl için en az 28 kuruş beklentimiz var. 2018 yılında 235 kuruş verilmişti. Anlayacağınız durumumuz zor.”

ÜYELERİMİZ FİYAT ARTIMI İSTİYOR SABREDİYORUZ

4-4mehmet-bogru.jpg

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Odası Başkanı Mehmet Böğrü, ülkemiz zorlu günlerden geçtiğini söyleyerek, bu zorlu süreçte en fazla sıkıntıyı ise küçük esnafın çektiğini vurguladı. “Ülke bizim. Sıkıntıyı hep birlikte ortadan kaldırmaya çabalıyoruz ama ağır girdi maliyeti altında da ciddi mağduriyetler yaşıyoruz” diyen Başkan Böğrü, “Piyasaların hareketlenmesi hususunda devlet büyüklerimizden beklentilerimiz var. Kâr marjımız çok düşük. Her kalemde fiyat artışına gidiliyor fakat biz bu artışları fiyatlarımıza yansıtmıyoruz. Yaklaşık 2 yıldır esnaf olarak ciddi fedakârlıklar yapıyoruz. Ama bu gidişata ne kadar dayanacağız o önemli. Çaya ve şekere zam geldi. Biz, şuanki mevcut fiyat tarifesini uygulamakta zorlanıyoruz. Yeni bir zam nasıl yapacağız? Çay 75 kuruş ile 1,25 arasında değişiyor. Üyelerimiz, fiyat artışına gitmemizi talep ediyor. Bekliyoruz, sabrediyoruz. Bazı noktalarda da esnafın çalıştırması gereken yerleri, belediye aldı. Kamu kuruluşu olan belediyenin kafelerinde çay 3 lira yapıldı. Gerçekten bu artış rahatsızlık veriyor. Üyelerimizin istemesine rağmen biz ise zam yapmadık. Girdi maliyetlerimiz de çok yükseldi. Sabrediyoruz eğer çok daha zorlanırsak bir fiyat düzenlemesine biz de gideceğiz. İşlerimiz ise çok durgun. Bin 500 üyemiz vardı, son 2 yılda bu sayı bin 100'e kadar düştü” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum