Sebze pahalı meyve yiyin

Sebze pahalı meyve yiyin

Sebze havaların soğumasıyla birlikte cep yakıyor. Meyve fiyatları ise mevsim ortalamalarında seyrediyor. Pazarcılar “Bolca meyve tüketin, fiyatlar uygun” diyor

Bazı sebzelerdeki yüksek fiyatları gören vatandaşlar fiyatların kasıtlı olarak yüksek tutulduğunu düşünüyor. Konya’da meyve ve sebze fiyatlarının nabzının attığı Melike hatun Çarşısı’nda (Kadınlar Pazarı) kabak 6 liradan, biber 7 liradan, patlıcan 6 liradan satılıyor. Pazarcılar fiyatlardaki yüksekliğin zor kış şartlarından kaynaklandığını düşünüyor.

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncuları ve Tüccarları Federasyonu Başkanı Burhan Er ise fiyatlardaki artışın fırsatçılık olduğunu söylüyor. Üretim bölgelerinde malın az olduğunu belirten Er, “Birileri fırsatçılık yapıyor. Tekelleşme var. 3-4 kişi fiyat belirliyor. Adeta eczanede satılan ilaç muamelesi yapılıyor. Fiyatlarda yüzde 300-400'lük bir artış var. Sivri biber kimi yerde 7-8 liraya kimi yerde 10-15 liraya satılıyor. Evet, yollarda sıkıntı var. Benim kendi mal dolu kamyonum Afyon-Kütahya arasında kardan dolayı bekliyor. Ancak, ne olursa olsun fırsatçılık yapılmamalı. Hale gelen ürün, düşük bir kâr konularak satılıyor. Çünkü depolama imkanımız yok. Ancak birkaç tüccar haksız kazanç uğruna fiyatları yükseltiyor” şeklinde konuştu.

MEYVEYİ BOL TÜKETİN

Mehmet Deryal isimli esnaf, üretimin az olması ve kış şartlarındaki zorluklar nedeniyle fiyatlarda yükselme olduğunu belirterek, “Sebze fiyatları yüksek iken meyve fiyatları aslında normal düzeyde seyrediyor. Sebze fiyatları marketlerde de bir miktar yüksek. Fiyatları yüksek olan ürünleri vatandaş biraz daha az alıyor” dedi. Fiyatların yükselmesinde Rusya ile başlayan ihracatın da etkili olabileceğini ifade eden Deryal, şöyle konuştu: “Bu kış şartlarında üretim zor. Salla patlıcan toplayan üreticiler var. Vatandaşımız meyve yesin. Şu an fiyatlar normal seviyelerde. Yeşillik fiyatları da uygun.” Deryal, pazardaki fiyatların şu şekilde olduğunu söyledi: “Domates, 2-2,5 TL. Biber, 6-7 TL. Patlıcan 6 TL. Salatalık 5 TL. Kabak 5-6 TL. Limon 2-2,5 TL. Portakal-Mandalin 1,5 TL. Elma 2TL”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.