Sebze meyve ateş pahası

Sebze meyve ateş pahası

Sebze ve meyve fiyatları el yakıyor. Yerli ürünün az olması ve verimin düşük olması nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarında beklenen düşüş yaşanmadı. Sebze fiyatları kış dönemiyle neredeyse aynı fiyatta

Sebze ve meyve fiyatlarında bu yaz beklenen düşüş yaşanmadı. Sebze ürünlerinin fiyatı kış dönemiyle aynı fiyatta. Üzüm, karpuz, kavun gibi yaz meyveleri ise cep yakıyor.  Kadınlar pazarı olarakta bilinen Melike Hatun Pazarı esnafı sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olması nedeniyle satışların da düştüğünü dile getirdi. Mesuk Aktaş isimli esnaf  meyve ve sebze fiyatlarının bu yıl çok yüksek olduğunu ve fiyatların düşmediğini belirtti. Meyve ve sebze fiyatlarının düşmemesini Rusya'ya ihracaatın açılacak olmasına bağlayan Kaya," Rusya'ya ihracatın açılacak olması biz satıcıları ve tüketici konumundaki halkımızı olumsuz etkililyor. Yurtiçine satılmazsa yurtdışına ihraç ederiz düşüncesiyle hareket eden üreticiler ve toptancılar halkımızın pahalı ürün tüketmesine sebep oluyor"dedi.

MEYVE BU YIL ÇOK PAHALI

Meyve fiyatlarının önceki yıllara göre pahalı olduğunu kaydeden Aktaş, şunları söyledi: "Yerli üzümler 5 lira civarında değişiyor, iyi kiraz 7-8 lira, çilek 6 lira, şeftali geçtiğimiz yıl 3 lira civarındaydı bu yıl 5 lira, kayısı hasadının son zamanları olduğu için eiyatları düşmüyor tam tersine yükselmeye devam ediyor reçellik kayısı 6 lirayken yemelik kayısı 10 lira, incirin fiyatı 10-12 lira bunun sebebi ise ilk hasat olması, karpuz'un iyisini 1,50 liradan aşağı bulamazsınız. Kaliteli kavun 2,50 lira, ithal muz 8 lira. "

İYİ DOMATES 5 LİRA

Sebze fiyatlarında beklenen düşüşün gerçekleşmediğine dikkat çeken Aktaş, "Sebze fiyatları bu yıl patates ve soğan haricinde yüksek. Bunun sebepleri de az önce bahsettiğim gibi Rusya'ya ihracaatın açılacak olması bir diğer sebebi ise üreticinin beklediği verimi alamaması. Bu verimsizlik bence genetiği bozuk tohum ve fidanlardan kaynaklanıyor. Domates fiyatlarına gelecek olursak şu an 2-5 TL arasında değişiyor 2 liralık domates Mersin domatesi iken 5 liralık domates Konya'nın yerli organik pembe domatesi, patates ve soğan bu yıl çok ucuz bunun sebebi ise çok fazla üretimin olması" dedi. Meyve ve sebzedeki yüksek fiyatın bir başka etkeninin de işçi ve nakliye masrafları olduğuna değinen Aktaş, "İşçilere meyve bahçelerinde bir gün karşılığında 70 lira yevmiye veriliyor örneğin bir kiraz bahçesinde çalışan isçi bir günde 60 kilo kiraz topluyor ve karşılığında 70 lira para alıyor sadece bu bile kirazı kilo bazında ortalama 1 lira etkiliyor bunun üzerine birde nakliye masrafları eklenince fiyatlar yükseliyor" ifadelerini kullandı.

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.