'Savcılar Ve Polisler Dinlenmezse Tam Soruşturma Olduğu Söylenemez'

'Savcılar Ve Polisler Dinlenmezse Tam Soruşturma Olduğu Söylenemez'

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Meclis Soruşturma Komisyonu'nun gelecek hafta bir bakanı dinleyebileceğini belirterek "İki polis memuru Yasin Topçu ve Nazmi Ardıç dinlenmek için Meclis'e dilekçe verdiler. Soruşturmayı başlatan savcıları...

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Meclis Soruşturma Komisyonu'nun gelecek hafta bir bakanı dinleyebileceğini belirterek "İki polis memuru Yasin Topçu ve Nazmi Ardıç dinlenmek için Meclis'e dilekçe verdiler. Soruşturmayı başlatan savcıları dinlemek lazım. Savcılar dinlenmezse, polisler dinlenmezse tam bir soruşturma olduğu söylenemez." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Türmen, Başbakan Davutoğlu'nun G-20'de yolsuzlukla ilgili yaptığı açıklamalarından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Yolsuzlukla mücadelede en önemli unsurun yargının bağımsız olması olduğunu vurgulayan Türmen, yolsuzlukla mücadele diğer ilkelerin ise şeffaflık, saydamlık ve katılım olduğunu vurguladı. Başbakan Davutoğlu'nun yolsuzlukla mücadeleyi uygulamaya nasıl koyacağının kendileri için çok büyük merak konusu olduğunu dile getiren CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Çözüm sürecinin Meclis'e gelmesini istediklerini belirten Türkmen, asıl sorunun karanlık ve dar bir koridorda yürütülmesi olduğunu ifade etti. Gizli kapılar arkasında yürütüldüğünü anlatan Türkmen, ulusal mutabakat isteniyorsa geniş bir mütabakat olması ve onun için Meclis'e gelmesini istediklerini vurguladı.

"BİZ YETERİ KADAR KARIŞIĞIZ"

5 mahkumun Öcalan'a sekreterlik yapacağına dair bir soruya Türmen, mahkumların sekreterlik yapacak nitelikte olup olmadığını sordu. Mevcut kanunların mahkumların sekreterlik yapacağını düzenlemediğine dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partiyi MİT'in karıştırmaya çalıştığına dair açıklamalarının sorulması üzerine ise Türmen, "Biz yeteri kadar karışığız. Hiç var mı bilmiyoruz. Demek ki MİT yapıyormuş. MİT tamamen amaçlarından saptırılmış durumda. Hükümetin çıkarlarını koruyan, hükümete karşı olanları gözetleyen, dinleyen, onları denetleyen bir kurum haline geldi. Tabi MİT'in kuruluş amacı bu değil, biraz daha farklı. Herşeyin devleştiği bir dönemde MİT de bunun dışında kalamaz." diye konuştu.

Dersim tartışmalarıyla ilgili bir soruya da Türmen, tartışmaların konjonktürel bir zamanlaması olduğunu ve pişirilip iki de bir önlerine getirildiğini söyledi. Rahatsız olunacak bir durum olmadığını belirten Türmen, bu konuda en ileri önerileri CHP'nin verdiğini vurguladı. Dersim ile ilgili ne kadar belge varsa bunun açıklanması gerektiğini kaydeden Türmen, demokrasi barış isteniyorsa mutlaka geçmişle yüzleşilmesi gerektiğini söyledi.

"DERSİM İLE İLGİLİ DEVLETİN ÖZÜR DİLEMESİ LAZIM"

Türmen, şöyle devam etti: "Özür dileme meselesini bu kadar şey yapmamak lazım. Elbette devletin özür dilemesi gerekiyor. O zaman CHP ile devlet aynı olduğu bir dönemde yapılmış. CHP bugün siyasi partilerden bir tanesi. Devletin özür dilemesi gerekiyor. Özür dilemekten niye bu kadar korkuyoruz, tartışma konusu oluyor, anlamıyorum. İnsancıl bir durum. Devletin özür dilemesi bir takım sonuçları mesela tanzimat ve arkası vardır. Listeler, ailelere çocukları ne olmuş. Her birey, her siyasi parti özür dileyebilir, duyduğu üzüntülü anlatması için."

Valiliğin kara lastik göndermesiyle ilgili Türmen, "Ordaki en kötü şey bu. Devletin ona yırtık olmayan lastik vermesidir. Bu iş bu kadar ucuz mu? O olayın en kötü tarafı da bu. Devletin verdiği yırtık olmayan lastik." değerlendirmesinde bulundu.

"MİT tamamen hükümetin organı haline geldi. Muhalefete karşı kullanılan bir araç haline geldi, MİT'in amaçlarının saptırılması sonucu." diyen Türmen, Meclis Soruşturma Komisyonu'nun çalışmalarıyla ilgili ise "Gelecek hafta bir bakan dinlenebilir. Dinlenmesini istediğimiz tanıklar var. İki polis memuru Yasin Topçu ve Nazmi Ardıç dinlenmek için Meclis'e dilekçe verdiler. Soruşturmayı başlatan savcıları dinlemek lazım. savcılar dinlenmezse, polis dinlenmezse tam bir soruşturma olduğu söylenemez. Başka tanıkların da dinlenmesini istiyoruz. Soruşturma komisyonun daha çok çalışması lazım. Çok daha sık toplanması lazım, yapacak çok iş var." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.