Savaştan sanat çıkaran eller

Savaştan sanat çıkaran eller

Savaşlar birçok ülkede tarihi eserlerin ve büyük medeniyetlerin yok olmasına neden olurken, ilginç sanatların da ortaya çıkmasını sağlıyor. Suriyeli ve Bosnalı ustalar kurşun ve top mermilerini adeta sanat eserine çeviriyor

Ortadoğu'da ve dünyanın birçok bölgesinde savaşlar yüzünden tarihi eserler yok oldu. Binlerce insan hayatını kaybetti ve yüzbinlerce insan ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Savaşlar insanlar hayatta kalmayı öğrettiği gibi farklı el sanatlarını da ortaya çıkarttı. 1992-1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te yaşanan savaşın ardından toplanan mermi kovanlarından kalem ve uçak maketleri yapıldı. Suriye'de de 2011 yılından bu yana devam eden savaşla birlikte insanlar kurşunlardan, mermi kovanlarından yeni bir sanat ortaya çıkardı. İnsanlar savaşın en zor günlerinde sanatla hayata tutunmaya devam ediyor.

HEM ASKER HEM SANATÇI

Suriye’de; hem cephede bir asker görebilirsin hem de bir sanatçı ve ümit veren yetenekli gençler.

Suriye'deki yaklaşık 6 yıldan beri kesintisiz devam eden savaşın kan, yıkım ve katliamların yanı sıra sanat da ortaya çıktı. Ekrem Ebu-Elfoz; Suriyeli bir ressam. Suriye'nin başkenti Şam'a yakın olan Duma şehrinde 4 yıldan bu yana kuşatma altında yaşıyor. Ebu-Elfoz savaştan arta kalan kurşunları ve mermi kovanlarını sanat eserine çeviriyor.  Ebu-Elfoz, tank kabuklarını, mermi kovanları ve mühimmat kutularını yeteneğini kullanarak sanat eserlerine dönüştürüyor. Ebu-Elfoz'un eserleri insanların ve birçok uluslararası organizasyonda beğenilerini kazandı. Evini bombardımanda kaybeden Ebu-Elfoz, hiç bir zaman ümidi kesmedi. Ebu-Elfoz kendi yeteneği ile birçok insanların moralleri ve azimetlerini arttırdı. Ebu-Elfoz şehrin sokaklarındaki mermi, roket ve tank kabukları toplayıp üzerinde çiziyor ve ümit veren şekiller yaparak görenlere tekrar bir ümit kazandırıyor.

SANATIYLA DÜNYAYA MESAJ VERİYOR

Ebu-Elfoz sanatıyla bütün dünyaya şu mesajı verdiğini söylüyor: “Sizin silahlarınız, bombalarınızı ve mermileriniz bizim içimizdeki ısrar ve insanların ümidi kesemeyecek.” Ebu-Elfoz'un eserleri birçok uluslar arası kuruluş ve organizasyonlar tarafından büyük beğeni topladı. Ebu-Elfoz, “Sanat eserlerimle Suriye halkının sesini duyurmaya çalışmıştım. Suriye halkı büyük acılar çekti ve çekmeye devam ediyor. Bunca zulme, bombardımana ve kuşatmaya rağmen yeniden ayağa kalkıp, hayata sıkıca bağlanacağız. Suriye'nin şehirlerinde hem cephede bir asker savaşçı,  hem de bir sanatçı ve ümit veren yetenekli gençler de görebilirsiniz” dedi.

KURŞUNDAN KALEMLER HEDİYELİK EŞYA OLDU

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın meşhur çarşısı olan Osmanlı'dan kalma Başçarşı'da el sanatları ustalığı yapan Kenan Poriç de mermi kovanlarından sanat eseri yapıyor. Başçarşı'daki Kazancılar Sokağı'nda savaş yıllarından kalma mermi kovanları, top mermisi kovanlarını sanat eserine dönüştüren Poriç, “1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşı unutmak mümkün değil. O yıllarda Saraybosna'da yaşayan bir çocuktum. Bu yaşananların unutulmaması için savaştan kalma mermi kovanlarını topluyor ve bunlardan kalem yapıyorum. Üzerine de Sarajevo yazıyorum. Özellikle Türkiye'den gelen insanlar bu kalemlere yoğun ilgi gösteriyor. Burada amacım para kazanmaktan ziyade yaşadıklarımızı unutturmamaktır. Türklerin bu kalemleri hediyelik eşya olarak alması beni mutlu ediyor. Büyük top mermilerinden de çeşitli hediyelik eşyalar yapıyoruz ve bunları satıyoruz. Burada hem para kazanıyoruz hem de sanki o günler hiç yaşanmamış gibi davrananlara inat o günleri unutmayacağımızı ama ayakta da kalacağımızı anlatıyoruz” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.