Savaşın izini taşıyan "kama" özenle korunuyor

Savaşın izini taşıyan "kama" özenle korunuyor

Nureddin Boyacılar'ın babasının 1. Dünya Savaşı ve İstiklal Harbi'nde kullandığı kama, Yazma Eserler Müdürlüğünde koruma altında tutuluyor.

Konya'da yaşayan Nureddin Boyacılar'ın (81), 1. Dünya Savaşı ve İstiklal Harbi'nde cepheden cepheye koşan babasının kullandığı ve daha sonra kendisine hatıra olarak verdiği kama, Konya Yazma Eserler Müdürlüğünde muhafaza ediliyor. Hadis hocası Dr. Boyacılar, yıllar önce Konya Yazma Eserler Müdürlüğüne bağışladığı, babası gazi Dülger Şükrü ustaya ait "kama"nın hikayesini anlattı. Babasının 1888 yılında Burdur'da doğduğunu, erken yaşlarda askere alınıp vatana hizmet ettiğini belirten Boyacılar, şunları kaydetti: "Gazi Dülger Şükrü usta Balkan Harbi, Ruslara karşı Sarıkamış, 1. Dünya Savaşı, Çanakkale ve İzmir'in kurtuluşunda bizzat yer almış ve bu savaşlarda yaralanmış. Savaş günlerinde Burdur'dan Tebriz'e kadar yaya olarak asker sevkinde bulunmuş. Ayağında çarık, yamalı şalvar, piyade tüfeği ve kamasıyla Siirt ve Diyarbakır'a geçmiş, sonra da Erzurum ve Kars'ta bulunmuş. Vatan müdafaasında çok çileli günler yaşamış. Bulgarlara 6 ay esir düşmüşler. On bin askerden ancak üç bin asker dönebilmiş. Çok acılar yaşanmış." Babasının "Esirlikten 'esir mübadelesi' sonrası kurtularak ülkesine döndüğünü ancak bu yolculuk sırasında da birçok askerin şehit olduğunu" aktardığını dile getiren Boyacılar, "Rahmetli babam bütün bu olayları bana anlatırken 61 yaşındaydı. Anlatırken gözleri dolardı" diye konuştu.

KAMAYI AİT OLDUĞU YERE TESLİM ETTİM

Boyacılar, babasının cephede hiç yanından ayırmadığı kamasını, 14 yaşındayken o günleri hatırlaması için kendisine hediye ettiğini ve "Bu kamaya iyi sahip ol. Bu kamanın üzerinde kanlar var, Rus kanı, Bulgar kanı var. Bütün savaşlarda kullandım ben bu kamayı" diye nasihatte bulunduğunu belirtti. Yıllarca "birileri zarar verir" düşüncesiyle kimseye vermediği kamayı daha sonra evde saklamanın doğru olmadığını düşünerek kütüphaneye bağışlama kararı aldığını ifade eden Boyacılar, "Kamayı ait olduğu yere teslim ettim. Konya Yazma Eserler Müdürlüğünde muhafaza ediliyor. O kama Kurtuluş Savaşı'ndan izler taşıyor" şeklinde konuştu.

5-5.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.