Adem Turan

Adem Turan

Sarıkamış şehitleri hiç unutulur mu?

Sarıkamış şehitleri hiç unutulur mu?

1914 yılında Azap ve Köprüköy, Rus orduları tarafından saldırıya uğrar. Ancak saldırıyı 3.Ordu Komutanı olan Hasan İzzettin Paşa Rus ordusunu püskürtmüş ve bozguna uğratmıştır.

Harekatın amacı dağılan  Rus askerlerini tamamen yok edip, Bakü petrollerine ulaşmak ve Alman İmparatorluğu’nun sanayi ihtiyacını karşılamaktı.

 Diğer bir hususta 1877 yılındaki 93 harbi diye adlandırılan savaşı Osmanlılar kaybetmiş ve Batum, Sarıkamış, Kars, Ardahan ve Artvin Ruslara verilmişti. Harekatın bir diğer amacı da kaybedilen bu toprakları Ruslardan geri almaktı.

Sarıkamış muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış’ta gerçekleşen kara harekatı olup başarısızlıkla sonuçlanan bir askeri girişimdir.

 Tarihçilerin ifadesiyle, bu girişim planlı ve programlıdır. Ancak başarısızlığın temelinde yaşanılan kış şartlarının sert olması ve askerlerin yeterli kış elbiselerinin olmamasıdır.

18 gün süren bu harekatın ardından 60 bin askerimiz şehit düşer. 30 bin Rus askeri de hayatını kaybeder.

Hepsini minnet ve şükranla anıyor ve Allah’tan rahmet diliyoruz.

İnsanlık var olduğu müddetçe, bu tür savaşlar eksik olmayacaktır. Bazen masa başında, bazen de cephede mücadele verilecektir.

Günümüzde ise Suriye topraklarına yerleşen terör örgütleri ile mücadele edilmektedir. Büyük İsrail’i kurmak için çaba harcayan Yahudiler, taşeron örgütleri kullanarak Ortadoğu’da yaşan insanları asimile etmek, yurtlarından çıkarmak için uğraş verirken, Türkiye’yi de sindirmeye, kabuğuna çekmeğe uğraşıyorlar.

Buna fırsat vermeyen ülkemiz ise hem masada hem de cephede mücadelesini sürdürmektedir. Allah, tüm asker ve güvenlik güçlerimizin yardımcısı olsun,  birlik ve beraberliğimizi muhafaza etsin inşallah.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR