Sarı karpuzlar görenleri şaşırtıyor

Sarı karpuzlar görenleri şaşırtıyor

Dıştan bakıldığında normal karpuz gibi görünüyor fakat içi sarı...

Bir zamanlar çok yaygın olan ve zamanla Anadolu'da üretimi azalan sarı karpuz, görenleri şaşırtıyor. Karpuzu kesen bir kişi renginden dolayı olmamış gözüyle bakıyor. Sarı karpuzun rengi farklı olsa da tadı kırmızı karpuz gibi. Renkleri farklı, tadları aynı.

Dış kabuğu yeşil olan sarı karpuzu kesmeden anlamak mümkün değil. Çekirdekleri büyük olan sarı karpuz uzun ömürlü olmasıyla dikkat çekiyor. Karadağ'ın eteklerinde bolca üretilen sarı karpuz genelde üreticiler tarafından tüketiliyor. Çumra Uzunkuyu'da çiftçilik yapan Ali Büyükeken sarı karpuz ekimi de yapıyor. Mayıs ayı civarında ekilen sarı karpuzun çok dayanıklı olduğunu ifade eden Büyükeken, "Yetiştirdiğimiz karpuzları saman ve hasırla bürüleyip sakladığımız zaman ocak ayına kadar karpuz tüketilebiliyor. Yaz meyvesi olan karpuz bu sayede sonbaharda da yenilebiliyor” dedi.

DOĞAL TOHUM KORUNUYOR

Sarı karpuzun yetiştirilmesinde çok su gerekmediğinin altını çizen Büyükeken, şöyle konuştu: “Mahsulden sonra yenilen karpuzların çekirdeklerini toplar diğer seneye tohumluk ayırırız. Şimdi tohumlar hep dışarıdan geliyor ama biz doğal tohumu korumaya çalışıyoruz. Sarı karpuzun yetiştirilmesi de çok zahmetli değil. Ekilen tohumları yağmur suları dışında 1-2 defa sulamak yeterli. Çok fazla sulamaya gerek yok. Sarı karpuz dışından bakıldığı zaman pek bir farkı yok. Bilmeyenler karpuzu kestikleri zaman ham zannediyorlar ama tadan bir daha istiyor.” Sarı karpuz satışının genelde yurt dışına yapıldığını söyleyen Büyükeken, “Yerli pazarda satılmıyor. Kendimize ayırıyoruz veya yurtdışına ihrac ediliyor” diye konuştu. Vatandaşlar sarı karpuzun şeker hastalığına iyi geldiğine inanıyor.

HÂLİD ŞEN - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.