Sarayönü'nde "Gıda kursu" tamamlandı

Sarayönü'nde "Gıda kursu" tamamlandı

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından uluslararası aile çiftçiliği yılı etkinlikleri çerçevesinde hayata geçirilen Doğan Gıda Atölyesi projesi kapsamında düzenlenen kursta, kursiyerlere son eğitimi verildi.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği toplantı salonunda gerçekleştirilen kursa, Ziraat Odası tarım danışmanları ve 25 kursiyer katıldı. Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendisi Semra Türkmen tarafından verilen kursta, kursiyerlere doğal peynir ve yoğurt yapımı uygulamalı olarak öğretildi. Bunun yanı sıra kursiyerlere faydalı bilgiler de verildi.

Türkmen, konuşmasında, "Piyasada satılan yoğurtlarda prebiyotik bulunmuyor. Bu yoğurtlar koruyucu ve katkı maddesi içerdikleri için almamız gereken besinleri alamıyoruz. Bazı kullandığımız ilaçlar vücudumuzdaki faydalı maddeleri öldürüyor. Prebiyotik bunların yeniden çoğalmasını sağlıyor" dedi.

Daha sonra peynir yapımıyla ilgili sakıncalı konuları anlatan Türkmen, peynirin mayalama derecesine getirilen sütle yapılmasının çok sakıncalı olduğunu belirterek, "Sütümüzü 80 dereceye getirip sonra 35-36 dereceye düşürmemiz gerekiyor. Sütü 35 dereceye getirilip mayalayanlar var. Bu yöntemle hayvan hastalıklarına yakalanma riski çok yüksek. Ama 80 dereceye kadar ısıtılan sütte mikrop kalmıyor. Hemen yiyebilmek mümkün. Mayalama derecesinde yapılan peynirlerin ise 4 ay beklemesi gerekiyor" dedi.

Peynir yapımının ardından yoğurt yapımını da anlatan Türkmen, süt ve yoğurt tüketimine de dikkat çekti. Doğal prebiyotik olan yoğurdun her gün yenmesi gerektiğini vurgulayan Türkmen, yoğurdun kalsiyum kaynağı olduğunu, ilerleyen yaşlarda kemik erimesinin en az seviyeye indirilmesi için tüketilmesinin şart olduğunu söyledi.

Kursiyerlere kurs sonunda peynir yapımı için gerekli olan araç gereçler hediye edildi. Son kurs ile eğitimlerin tamamlanmasının ardından Şubat ayı içinde tören düzenlenerek kursiyerlere sertifikaları verilecek.

Kursta yapılan ürünler özel bir karavanda sergilenerek, geliri kursiyerlere verilmek üzere satışa sunulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.