"Saray, birkaç tüccarı zengin etme peşinde"

"Saray, birkaç tüccarı zengin etme peşinde"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, krizin faturasının çiftçiye çıkarıldığını belirterek “Saray, birkaç tüccarı zengin etme peşinde” dedi

Buğday alımında gümrük vergisinin sıfırlanmasına ilişkin bir açıklama yapan Sarıbal, TUİK verilerine göre Türkiye’nin 2016 yılında 20.6 milyon ton, 2017 yılında ise 21.5 milyon ton buğday ürettiğini anımsatarak aynı dönemde sırası ile 4.2 milyon ton ve 6.7 milyon ton buğday ithal edildiğine dikkati çekti.

BirGün'de yer alan habere göre, Sarıbal, bu yılın ilk yarısında ise 2.9 milyon ton buğday ithalatı gerçekleştirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanı Kararı ile TMO’ya sıfır gümrük ile 750 bin ton buğday ithal etme yetkisi veriliyor. Yani buğday, arpa ve mısır ithal edilsin diye gümrüğü sıfırladılar. Türkiye, kendi kendine yeten 7 ülkeden biri iken bu iktidar krizin faturasını köylüye yükleyerek ülkemizi Dünyada kendi kendini yiyen ülke haline getirdi. Saray iktidarı üreticiyi, köylüyü ve çiftçiyi değil; birkaç ithalatçıyı ve tüccarı zengin etme peşinde. Krizin faturası yine köylüye çıkartılıyor. Bu krizin sorumlusu köylü değil bizzatihi iktidardır. Soruyorum, yıllık 2 milyar lira yiyen saray bütçesinde tasarruf yapıldı mı? Hayır! O zaman tasarrufa köylüden değil, saraydan başlamak gerek.”

ÜRETİCİ ULUSLARARASI SERMAYEYE EZDİRİLİYOR

Orhan Sarıbal, buğday ithalatının 5 milyon tonu geçtiğini belirterek “Rusya, Litvanya ve Ukrayna’dan buğday ithal eden Türkiye’de, buğday tüketimi artarken, ekmek gramajları düşürülürken, yani en temel besin maddesi olan ekmeğe zam yapılırken; kişi başına buğday üretimi 250 kiloya kadar düşürüldü. Uluslararası Tahıl Konseyi’nin raporuna göre 181 milyon ton olan dünya buğday ve un ihracatının 30 milyon tonunu ABD tek başına gerçekleştirdi. ABD’yi 27,8 milyon tonla Rusya takip ediyor. Şimdi birileri sözde ABD karşıtlığı yapıyor ama kendi üreticisini uluslararası sermayeye ezdirmeye devam ediyor” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.